Illegális fogadást végző sportolók is versenyezhetnek az olimpián

2012-02-28
Azok az atléták is részt vehetnek a londoni olimpián, akik illegális vagy tiltott fogadásban vesznek részt, azonban tájékoztatni fogják a hatóságokat a potenciális bűncselekményről.


Ez azért van így, mert a sportolók egészen addig nem követnek el szerencsejátékkal kapcsolatos bűncselekményt, amíg az meg nem történik, mondta Hugh Robertson olimpiai miniszter.


Robertson, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kulcsfigurája volt az illegális és tiltott fogadással kapcsolatos szabályok kidolgozásában, elmondta hogy napi szinten lesz kapcsolattartás az olimpia alatt az Interpol, a Szerencsejáték Szövetség, a fogadási irodák, a londoni szervező bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság munkatársai között, hogy együtt próbálják meg kiszűrni az illegális fogadásokat.


Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a fogadási minták ellenőrzése jelezheti a fogadási csalásokat, problémás beazonosítani azt a pontot, mikor egy sportoló átlépi a határt.

„Egy rakás pénz felrakása egy bizonyos végeredményre még nem bűncselekmény, mert egy bűnt addig nem követnek el, míg az esemény meg nem történik” mondta Robertson.

Elmondta, hogy mindenfajta, a sportolók illegális fogadásával, és az esetleges teljesítmény manipulálással kapcsolatos vádemelés az esemény után történhet csak meg.

Robertson szerint nehéz lenne vádat emelni három pakisztáni krikett játékos ellen még mielőtt elkövették volna a csalást, még akkor is, ha a fogadási minták ezt már előre jelzik a hatóságoknak.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge szerint az illegális és tiltott fogadás veszélyezteti leginkább a sport tisztességét és hitelét.

Az olimpia tisztviselői szerint az illegális fogadási ipar, melybe bűnbandák épültek be, több, mint 360 milliárd dollárt termel egy évben.

A Brit Olimpiai Szövetség elnöke, Lord Colin Moynihan elmondta, hogy be akarja vonni a nemzeti olimpiai bizottságokat a körbe, hogy figyelmeztetni lehessen őket a szokatlan fogadási mintákról, hogy megvédhessék a sportolókat, akik közül sokan lehet, hogy nincsenek is tudatában a sportágukban jelenlévő fogadási tevékenységeknek.


Elmondta, hogy be fog illeszteni egy záradékot a sportolók szerződésébe – ami már jelenleg is tiltja a bármilyen olimpiai sportra való fogadást – ami alapján a sportolók jelezhetik, hogy a múltban fogadásokat tettek.

„Azért problémás ez, mert elképzelhető, hogy egy sportoló, aki röviddel az olimpia előtt lett csapattag, elolvassa, hogy nem fogadhat, de lehet, hogy fogadott hat hónappal azelőtt és nem tudja, hogy ez hatással lehet rá nézve.” mondat Moynihan.


A brit Szerencsejáték Szövetség komolyan veszi a tiltott fogadásokkal kapcsolatos ügyeket, több esetben kezdeményeztek már büntető eljárást - például Mervyn Westfield tekejátékos ellen, aki négy hónap börtönbüntetést kapott, amiért 6000 fontot fogadott el azért, hogy 12 menetet engedjen egy essex-i versenyen.

2007 óta több, mint 200 fogadási korrupciós esetet vizsgáltak az Egyesült Királyságban, leginkább labdarúgásban, lóversenyben, teniszben, krikettben, ökölvívásban és darts-ban.


Forrás: The Telegraph


Címkék: fogadás, sportfogadás,