Így veszített $3 milliárdot fél óra alatt a kaszinómogul

2016-12-19
A Las Vegas Sands Corp dollármilliárdos tulajdonosa, Sheldon Adelson gyorstalpaló tanfolyamot kapott arról, hogy milyen rizikós is egy olyan tőzsdén jegyzett cég tulajdonosának lenni, melynek fő érdekeltségi területe Makaó meglehetősen változékony szerencsejáték piaca.

 

Adelson több mint 3 milliárd dollárt, azaz közel 890 milliárd forintot veszített alig fél óra alatt, miután kiderült, hogy a makaói kormány 50 százalékkal csökkenti azt a pénzmennyiséget, amit az egyik legnagyobb makaói bank ATM-jéből fel lehet venni.

 

Ez, ami elsőre csak egy ártalmatlan banki ügynek tűnhet, a befektetők számára egy újabb kormányzati lépést jelent abba az irányba, hogy megakadályozzák a nagy pénzekben játszó kínai „high rollereket” abban, hogy kivigyék pénzüket Makaó szigetére, és azon a Las Vegas Sands kaszinóiban játszanak.

 

Így mikor az újságok elkezdtek arról cikkezni, hogy az UnionPay ATM-jeiből felvehető összeget az eddigi napi 10.000 patakáról 5.000 patakára ($626) csökkentik, a makaói kaszinókkal rendelkező vállalatok részvényei zuhanni kezdtek. A Bloomberg hírei szerint a Las Vegas Sands árfolyama pár perc alatt $62,74-ról $55-re esett, szempillantás alatt 3,2 milliárd dollárral csökkentve ezzel a vállalat CEO-jának, Sheldon Adelsonnak személyes vagyonát.

 

A makaói kaszinók, melyeknek jelenleg négyszer annyi a bevételük, mint a Las Vegasiéknak, nagyrészt a kínai high-rollereknek köszönhetik jó sorukat. Arra nézve azonban korlátozások vannak, hogy mennyi pénzt vihetnek ki az állampolgárok a szárazföldi Kínából, úgyhogy ezek a játékosok a makaói ATM-ekből vesznek fel pénzeket.

 

“Tudjuk, hogy vannak olyanok, akik arra szakosodtak, hogy több száz ATM kártyával felszerelkezve naponta készpénzt vesznek fel, likviditást biztosítva ezzel néhány prémium játékos számára. Itt érezhető majd ennek a lépésnek a legnagyobb hatása.” – állítja Vitaly Umansky, a Sanford C. Bernstein szerencsejáték-piaci elemzője. “A kínai ügyfelek közel 50 százaléka az UnionPay ATM-jeit használja Makaóban arra, hogy pénzhez jusson a szerencsejátékhoz.”

 

Adelsont persze nem kell annyira sajnálni, mert a 3 milliárd dolláros veszteség után is még közel 29 milliárd dolláros vagyona maradt, mellyel még mindig a világ 20. leggazdagabb emberének számít. Másnap reggel pedig a Las Vegas Sands részvényeinek árfolyama is elkezdett magához térni…

 
Címkék: kaszinó,