Így verjünk el egy 2,6 milliárdos lottófőnyereményt

Lee Ryan - aki százmilliókat szórt el helikopterre, Ferrarira és villákra - most egy kétszobás lakást bérel, és kevesebb, mint havi 800 fontból él, de elmondása szerint boldogabb, mint mikor milliomos volt.

 

Az akkoriban használtautó kereskedőként dolgozó Lee Ryan volt az angol National Lottery egyik első milliomosa: 1995-ben – néhány héttel azelőtt, hogy autólopásért börtönbüntetésre ítélték – 6,5 millió angol fontot, tehát nagyjából 2,6 milliárd forintot nyert a lottón. Kilenc hónapot töltött börtönben, és saját elmondása szerint a nyereménynek köszönheti, hogy nem ugrott bele komolyabb bűncselekményekbe, hiszen előtte már azt tervezte, hogy részt vesz egy fegyveres rablásban Belgiumban. “Kétségtelen, hogy a nyeremény megmentett engem és a potenciális áldozataimat is.” – ismerte be egy nemrég készült interjúban.

 

 

Miután kiengedték, összeházasodott barátnőjével, vett egy 1 millió fontot (380 millió forintot) érő villát, valamint számtalan menő autót, köztük egy Bentley-t, egy Ferrarit, egy Porsche-t és egy BMW-t – melyeknek persze mindegyiknek névre szóló rendszáma volt: LEE 1, LEE 2, LEE 3 és LEE 4. Ezen kívül vett két Ducati szupermotort, egy 48 milliós magánrepülőgépet és egy 90 milliós Bell JetRanger helikoptert. (Nem sokkal később meg is büntették, amiért repülőalkalmatosságaival zavarta a környék nyugalmát.)

 

 

Egy interjúban Ryan elmesélte, hogy mikor 1986-ban börtönben ült – szintén autólopás miatt – imádkozott, hogy milliomos váljon belőle. „A cellatársam még figyelmeztetett is, hogy vigyázzak, hogy mit kívánok.” – emlékezett a The Sunnak adott interjújában. „A pénz el volt átkozva.”

 

2003-ban Ryan és felesége elvált, miután a férfi megcsalta az asszonyt. Ryan Londonba költözött, ahol megismerkedett egy 24 éves kirgiz származású egyetemista lánnyal, Jikával. Miután megszületett kislányuk, kiköltöztek a nő szülőhazájába, a volt szovjet tagköztársaságba, Kirgizisztánba. Ryan különböző vállalkozásokba és ingatlanbefektetésekbe fogott, melyeken körülbelül 2 millió fontot, azaz 770 millió forintot veszített. 

 

Nem alakult jól az élete: egyik házvezetőnője 40 ezer fonttal, 15 millió forinttal rövidítette meg, egy gyújtogató felgyújtotta a Ferrariját, majd miután váltságdíjat követelve elrabolták a gyerekét, egy volt SAS katonát volt kénytelen felbérelni a biztonsága érdekében.

 

 

 

2010-ben Jikával is elváltak útjaik, és Ryan nincstelenül tért vissza Angliába. Elmondása szerint a következő két évet hajléktanaként töltötte – padokon, temetőkben és kapualjakban aludt hálózsákban. Ryan ennek ellenére azt mondja, hogy távolról sem sajnálja önmagát, hiszen élete csak a javára változott, mióta búcsút intett a vagyonának. „Nem szégyellem azt sem, hogy hajléktalan voltam. Akkoriban voltam a legboldogabb. Csak hagytam, hogy történjenek velem a dolgok, és nagyszerű emberekkel találkoztam.” – mondta.

 

Aztán sikerült operatőrként elhelyezkednie, és most egy kétszobás lakást bérel London déli részén – ahol állítólag rendszeresen vendégül lát hajléktalanokat is.