Így nyert milliárdokat a lottón a matekzseni házaspár

2019-02-04
Egy nyugdíjas házaspár 26 millió dollárt, azaz nagyjából 7 milliárd forintot nyert különböző lottójátékokon egyszerű matematikai törvényszerűségeket kihasználva.

 

Jerry és Marge Selbee, akik még a középiskolában ismerkedtek meg, 17 éven át egy saját kisboltot vezettek Michigan állam Evart nevű városában, majd nyugdíjba vonultak, és a következő hat évben több állam lottójátékának hibáit kihasználva milliárdosok lettek – adta hírül a CBS News.

 

Sikeres módszerüket 2003-ban kezdték el alkalmazni, miután Jerry - aki matematikából szerzett diplomát - meglátta egy új, Winfall elnevezésű lottójáték szórólapját, és rájött, hogy hogyan tud nyerni rajta.

 

Az akkor 64 éves Jerry “úgy négy perc alatt” rájött, hogy az új játék “jackpot legördülő” szabálya gyakorlatilag igen kedvező nyerési esélyeket kínál a játékosok számára. A többi lottójátékhoz hasonlóan a Winfall esetében is az volt a szabály, hogy ha egy sorsoláson egyik játékos sem találta el a hat nyerőszámot, a jackpot összege halmozódik a következő hétre. Ennél a játéknál azonban, ha a jackpot elérte az 5 millió dolláros úgynevezett “jackpot plafont”, a főnyeremény összegét az alacsonyabb nyerőosztályokban osztják szét – tehát azok között a játékosok között, akik „csak” öt-, négy-, három- vagy két találatot értek el.

 

Jerry rájött, hogy az ilyen “jackpot legördülési” alkalmakkor – amiket a lottótársaság előre bejelentett - egy 1 dolláros szelvény statisztikailag többet ér 1 dollárnál. Kiszámolta, hogy ha például 1.100 dollár értékben vesz szelvényeket, biztosan lesz legalább egy négytalálatosa, amivel 1.000 dollárt nyer. Lesz emellett 18-19 darab háromtalálatosa, amivel darabonként 50 dollárt nyer, tehát összesen 1.900 dollárja lesz. 

 

Mikor először kipróbálta a módszert, 3.600 dollárért vett Winfall szelvényeket, és 6.300 dollárt nyert. A következő alkalommal 8.000 dollár értékű lottószelvényt vásárolt, és nagyjából megduplázta a befektetését. Jerry elmesélte feleségének a módszert, és a házaspár hamarosan már többszázezer dollárral játszott ezzel a taktikával.

 

Selbee-ék (Fotó: CBS)

 

Jerry végül céget is alapított a lottózásra GS Investments Strategies néven, és felajánlotta a barátainak, családtagjainak, hogy vegyenek 500 dolláros részvényeket. A Winfall játékot később az „érdeklődés hiányára” hivatkozva megszüntette a michigani lottótársaság, úgyhogy a házaspár Massachusetts-ben kezdett el játszani, ahol továbbra is lehetett kapni a játékot. A GS Investment Strategies-nek ekkorra már 25 tagja volt, és a következő hat évben hatalmas összegeket nyertek.

 

A „legördülő jackpot” hetében, évente úgy hét alkalommal, Selbee-ék 10 napig egyfolytában, naponta 10 órán át töltögették a lottószelvényeket egy hotelszobában, és alkalmanként több mint 600 ezer dollárért játszottak. 

 

“Valójában egyszerű matematika volt csupán az egész. Jó érzés volt, hogy sikeresek lehettünk valamiben, ami nem csak nekünk, de barátainknak és a családunknak is hasznot hoz.” – nyilatkozta Jerry Selbee. „Az egyetlen dolog, ami fura volt, hogy úgy tűnt, senki más nem ugrott rá erre a lehetőségre.” Ez nem volt teljesen így …. 

 

Jerry megtartotta valamennyi vesztes lottószelvényt, ami közel 18 millió dollárba került, és 65 műanyag ládát töltött meg (Fotó: CBS)

 

2011-ben a Boston Globe kapott egy tippet, hogy valaki lehet, hogy csal a Cash Winfall játékon. Kiderítették, hogy Selbee-ék és két másik csoport, köztük egy csapat MIT-s matekszakos diákokból álló csapat, nyerte meg a Winfall nyeremények nagy részét.

 

Az MIT-s csapat több mint 17 millió dollár értékben játszott, és több mint 3,5 millió dollárt profitált, mielőtt Massachusetts állam kincstára beszüntette a játékot. Nyomozást indítottak, ami során megállapították, hogy a nyerési esélyekre nem volt hatással a nagyösszegű lottószelvény vásárlás, így Selbee-ék nem követtek el bűncselekményt. Ekkorra a cégük összesen 26 millió dollárt keresett, ebből 8 millió volt a tiszta profit. A pénzből Selbee-ék felújították a házukat, és fizették hat gyerekük, 14 unokájuk és 10 dédunokájuk oktatását. 

 

A házaspár nemrégiben eladta a történetét egy filmes producernek, úgyhogy elképzelhető, hogy hamarosan a moziban is találkozhatunk Selbee-ékkel.

 

EuroMillions Szupersorsolás jön!

EuroMillions lottó február 1-én, pénteken megtartja idei évi első Szupersorsolását, melynek jackpotja garantáltan 120 millió euró, azaz 38,6 milliárd forint lesz.  

Az évente pár alkalommal megrendezett EuroMillions Szupersorsolás tulajdonképpen semmiben sem különbözik a szokásos EuroMillions-tól, a szelvény ára is változatlan, "'csupán" annyi történik, hogy a jackpotot az éppen aktuális halmozódástól függetlenül 120 millió euróra növelik.