Így költi Andy Vajna a lottómilliókat

2014-03-24
Hová megy a kisnyugdíjas Kovács Lászlóné hatoslottóra befizetett pénzecskéjének egy része? Andy Vajna kaszinómilliárdos és filmipari kormánybiztos fényűző berlini fogadására.

 

Amerikában köztudott, nálunk kevésbé, hogy a lottójátékok játékadója általában valamilyen társadalmi célt szolgál. Amerikában általában az oktatást támogatják (államonként eltér), Angliában egy nagy közös alapba teszik a pénzt, ahonnan közérdekű célokra lehet belőle pályázni a mozgássérülteket vagy hajléktalanokat támogató alapítványoktól elkezdve a közegészségügy támogatásáig.

 

Nálunk a kultúra és a sport támogatása a fő célkitűzés. "A sorsolásos szerencsejátékok játékadójának tizenkét százaléka, a bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának ötven százaléka, valamint a sportfogadás (Totó) játékadója a külön jogszabályban foglaltak szerint a sport támogatásában vesz részt. Az Ötöslottó játékadó-összegének 90%-a a Nemzeti Kulturális Alapba kerül, a Hatoslottó játékadó-összegének 80%-ával pedig a Magyar Nemzeti Filmalapot támogatja." - olvasható a Szerencsejáték Zrt honlapján. Ez az összeg pédául 2012-ben 4,6 milliárd forintot tett ki, ennyit fizettek be a költségvetésen keresztül a magyar filmek támogatására.

 

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Andy Vajna, aki a szerencsejáték iparhoz több szállal is kötődik, a maga megszokott színvonalán tesz is azért, hogy képviselje a Magyar Filmipart a nemzetközi színpadon. Legutóbb például a 2014-es Berlinale Filmfesztiválra utazott ki kilenc munkatársával, ott standot bérelt, és fizette a magyar produkciók tiszteletére adott kétszáz fős fogadást is. Mindez összesen (300-as euróval számolva) közel 14 millió forintba került. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy a fődíjért nem versenyzett egyetlen produckció sem, továbbá Kálomista filmje, a Coming Out a Filmalaptól függetlenül is jelen volt a fesztiválon.

 

Az átlátszó.hu azonban kinyomozta, hogy a 202 fős rendezvény 3,5 millió forint volt úgy, hogy bérleti díjat nem kellett fizetni, a helyszínt a Berlini Nagykövetség ingyen adta a filmalapnak.

 

 

Mint a lap megtudta, a büdzsé fele a munkatársak kinttartózkodására és a fogadásra ment el (7,1 millió forint), a pénz másik feléből állítottak standot a vásáron, amelyen a Coming Out című filmet, és az Isteni műszakot népszerűsítették a külföldi forgalmazóknak (ez összesen 6,2 millió forintba került). A filmalap munkatársai jellemzően 2-3 napot töltöttek Berlinben, egy részük a magyar standnál dolgozott és tárgyalásokon vett részt, míg mások a Cinema Total nevű rendezvénysorozatra mentek el. 

 

A munkatársak kiutazása (repülőjegy és biztosítás) félmillió forintba került, szállásuk költsége – beleértve a rendezvényszervező, a zenekar és a fellépő énekes szállását – további 2,5 millió forintba (8249 euró). A kollégák háromcsillagos hotelben laktak, fapadossal repültek, és turistaosztályon utaztak. A zsebpénzük (napidíjuk) 10 napra 624 ezer forint (2080 euró) volt. Ez összesen 3,6 millió forint, majdnem ugyanannyi, amennyibe a fogadás került. - írja az átlátszó.hu.

 

Az biztos, hogy nem olcsó dolog képviselni egy ilyen rendezvényen Magyarországot és a magyar filmet. De a rongyrázás az egy másik kategória, ami egy igazi lottómilliárdosnál megengedett, de közpénzből működő Filmalapnál már több, mint aggályos.

 

Címkék: hatoslottó, lottó,