Ön se lenne boldog, ha nyerne a lottón?

2018-01-05
Meglepő eredmények születtek a lottónyertesekkel kapcsolatos kutatások során.

 

Az utóbbi időben több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy egy lottónyeremény hosszú távon nem teszi boldoggá az embereket. A kutatások szerint a nyertesek legtöbbje végül ugyanolyan boldog vagy boldogtalan lesz, mint a nyereménye előtt volt.

Az a népszerű mítosz sem igazolódott be azonban, miszerint egy lottónyeremény hatására az emberek többsége óriási költekezésbe kezd, melyet követően aztán csóró és boldogtan lesz. 

 

Egy klasszikus, 1978-as tanulmány során 22 lottónyertest hasonlítottak össze egy 22 tagú kontrolcsoporttal (akik nem nyertek semmit), és 29 olyan emberrel, akik lebénultak valamilyen balesetben.

Általánosságban a lottónyertesek úgy nyilatkoztak, hogy boldogabban, mint azok, akik lebénultak – 4 pont az 5-ből, illetve 2,96 pont az 5-ből.

A kontrollcsoport átlaga 3,82 volt az 5-ből, ami nem különbözött lényegesen a lottónyertesekétől. A lottónyertesek azonban kevesebb úgynevezett „hétköznapi örömről” számoltak be – az olyan mindennapi örömökről, mint egy jó reggeli, vagy beszélgetés egy baráttal.

A kutatók meglepőnek találták, hogy a lottónyertesek nem vallották magukat jelentősen boldogabbnak, mint azok, akik nem nyertek, és hogy a balesetet szenvedettek a skála középpontja (2,5) felett helyezkedtek el. 

 

Összességében tehát megállították, hogy egy lottónyeremény nem növeli annyira a boldogságot, mint ahogyan azt általában az emberek gondolják; egy katasztrofális baleset pedig nem teszi olyan boldogtalanná az embereket, mint ahogyan azt a legtöbben véljük.

 

Ahogyan Melissa Dahl írta a Science of Us cikkében, a kutatók szerint a nyeremény megnehezítheti, hogy a nyertes örömét lelje a mindennapi életben: “Végül a lottó megnyerése miatti izgalom is eltűnik. Ha minden dolog az alapján kerül megítélésre, hogy mennyire tér el a múltbéli tapasztalatoktól, még a legpozitívabb események is fokozatosan elhalványulnak, hiszen maguk is belefoglalódnak az új viszonyítási alapba, melyhez képest a következő események megítélésre kerülnek.

Így, mivel a lottónyertesek hozzászoknak az új vagyon által lehetővé váló további élvezetekhez, ezek az élvezetek már kevésbé intenzívek, és már nem járulnak hozzá különösebbképpen az általános boldogsági szinthez.”

 

Bár az 1978-as egy kis tanulmány volt, egy 2008-as hasonló holland tanulmány ugyanerre az eredményre jutott.

A holland szerzők azt találták, hogy azok az emberek, akik több pénzt nyertek, boldogabbak (amiről a pszichológusok azt találták, hogy csak bizonyos jövedelemküszöbig igaz), de „a lottónyeremény nem teszi boldogabbá a háztartásokat úgy általában.” 

Ez az úgynevezett “hedonikus alkalmazkodás” miatt van így. Az emberek hajlamosak arra, hogy egy-egy esemény után visszatérjenek egyfajta boldogsági „alappontra”, melyről azt feltételezzük, hogy nagy hatással van arra, ahogyan érezzük magunkat.

 

“Némelyikünk termosztátja úgy van beállítva, hogy boldogok vagyunk. Néhányunké úgy, hogy levertek. Megint másoké valahol a kettő között áll.”- írta Robert Puff pszichológus a Psychology Today-ban. “Ha valamilyen fontos eseményt élünk át, mondjuk, nyerünk a lottón, vagy megnyomorodunk, a termosztátunk átmenetileg elállítódhat felfelé- vagy lefelé. De idővel visszatér a szokásos beállításra.”

 

Van azonban pár dolog, amivel hatni tudunk a saját boldogságunkra: ilyen a szoros kapcsolatok ápolása, illetve az, ha időt és pénzt szánunk szórakoztató élmények szerzésére. Ha egy szerencsés lottónyertes ezekre a célokra fordítja újdonsült vagyonát, élete boldogabb lehet, de a nyerés maga, úgy tűnik, nem elég a hosszú távú boldogsághoz.

Ennek ellenére jó elképzelni, hogy mire költenénk egy hatalmas lottónyereményt – ez egy olyan mentális állapot, mely a pszichológusok szerint a legjobb indok arra, hogy lottózzunk. 

 

Nézzük, milyen lehetőségeink is vannak erre a hétvégére: a magyar lottók jackpotjait az utóbbi sorsolásokon elvitték, így az Ötöslottón most „csupán” 100 millió, a Hatoslottón pedig 70 millió forint vár gazdára. A nemzetközi lottókon ezek többszöröse a tét: a jelenlegi legnagyobb nyeremény az amerikai Powerball lottón várja a szerencse vadászait: a szombat esti sorsoláson 550 millió dollár, azaz 141 milliárd forint a tét! Nem sokkal marad el ettől a másik nagy amerikai játék, a Mega Millions főnyereménye, melyen péntek este 418 millió dolláros, azaz 107 milliárd forintos jackpotot lehet megnyerni. 

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét. Ma már több olyan online lottózó is létezik (theLotterLottosend), ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát.), de arra is van lehetőség, hogy a kihúzott számokra szelvény nélkül fogadjunk (Lottoland). 

 

Powerball szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Powerball számokra fogadás a Lottoland oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Lottosend oldalán

 
 
Címkék: lottó, nyeremény,