Így büntethetők hétévégtől a sportszerűtlen megnyilvánulások

2013-04-05
Az OTP Bank Liga hétvégi, 22. fordulójában a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) már alkalmazza az európai szövetség (UEFA) háromlépcsős gyakorlatát a stadionokban időről időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásokkal szemben.

 

 

    Az MLSZ honlapjának pénteki beszámolója alapján amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot.

    A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár zárt kapus eltiltást is kiszabhat a fegyelmi bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók kettő-négy évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők három-öt hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben. 

    Arra vonatkozóan, hogy pontosan mi tartozik az üldözendő kategóriába, az MLSZ korábban úgy fogalmazott: lényegében mindegy, hogy az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik a negatív megnyilvánulás,  ennek semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába. Az MLSZ kiemelte, az alapvető sportemberi tisztelet a stadionba látogató minden embert minden esetben megillet.

    Az MLSZ szerint sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám, ezért a szövetség "eltökélt abban, hogy - a klubokkal közösen - olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását".

 

 

Forrás. MTI

Címkék: labdarúgás,