Ignobel díjat nyert a krokodilos szerencsejátékos kutatás

2017-09-22
A legfurcsább kutatásokért járó díjat az az ausztrál kutatócsoport kapta, ami azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a szerencsejátékosok cselekedeteire, ha játék előtt egy krokodilt ölelgetnek…

 

Szeptember 14-én immár 27. alkalommal osztották ki a Harvard egyetemen az Ignobel-díjakat, melyekkel a legfeleslegesebb és/vagy legfurcsább tudományos kutatásokat jutalmazzák. A díj létrehozói azokra a kutatásokra szeretnék felhívni ily’ módon a figyelmet, melyek bizarrnak tűnnek, de tényleges tudományos értékkel bírnak, vagy, ahogy a Harvard megfogalmazza, melyeken „először mindenki nevet, de aztán elgondolkozik”.

 

Az idei évi díjazottak közt voltak a Central Queensland University professzorai, Matthew Rockloff és Nancy Greer, akik arra keresték a választ, hogy vajon a szerencsejátékosok nagyobb kockázatot vállalnak-e az elektronikus nyerőgépeken, ha előtte egy egyméteres krokodilt tartottak a kezükben.

 

Matthew Rockloff és Nancy Greer az Ignobel-díj átadásán

 

A 2010-ben indult kutatásban 103 olyan férfi és nő vett részt, akik beleegyeztek, hogy egy laptopon szimulált nyerőgép játékot játszanak vagy (a) azelőtt, hogy ellátogattak egy krokodil farmra, vagy (b) közvetlenül az után, hogy a kezükben tartottak egy krokodilt. A krokodilok száját ugyan ragasztószalaggal átkötötték, de a játékosokat tájékoztatták, hogy ettől függetlenül az állatok veszélyesek.

 

 

A kutatók azt akarták megfigyelni, hogy vajon az élettani izgalom hatással van-e a szerencsejátékosok tétjeinek nagyságára, a fogadás sebességére és egyéb faktorokra. A tesztalanyokat csoportokra osztották a szerint, hogy problémás (függő) játékosnak számítanak-e vagy sem. 

 

Azt találták, hogy azok a problémás szerencsejátékosok, akik később arról számoltak be, hogy izgatottak voltak a krokodil ölelgetése miatt, nagyobb tétekkel játszottak, mert „szerencsésnek érezték magukat”, míg azok, akik inkább negatív, ijesztő élményként élték meg az eseményt, sokkal inkább óvatosak lettek a játékban.

 

Akkor lett azonban a “legintenzívebb játék”, mikor a problémás szerencsejátékosok alacsony ingert és negatív érzelmeket éltek át. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy „az unalom vagy enyhe szorongás” gerjeszti leginkább a problémás szerencsejátékosok viselkedését.

 

Az Ig Nobel trófeája mellé Rockloff és Greer egy 10 trillió dolláros csekket is kaptak, de mivel zimbabwei dollárban fizetik ki, mely jelen árfolyamon úgy 4 amerikai centet ér, nem sokra mennek vele…