IEK-vizsgálat: konkrét kérdések, ködös válaszok

2012-05-30
Cáfolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy a tavalyi év folyamán a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatallal közösen olyan vizsgálatot folytatott le, amelynek keretében valamennyi pénznyerő automata integrált ellenőrző készülékét (IEK) ellenőrizték.

 

A bejelentés azért érdekes, mert a mostani kormányzat többek között arra hivatkozva emelte fel tavaly novembertől 100 ezerről 500 ezer forintra a pénznyerő automaták után havonta fizetendő tételes játékadó mértékét, mert az említett vizsgálat bebizonyította, hogy a pénznyerősök folyamatosan csaltak: visszapörgették a nyerőgépek számlálóit, s ezáltal megakadályozták, hogy a gép időnként jackpotként visszaadja a beledobott pénz 80 százalékát.

 

Mivel a hivatkozásként sűrűn emlegetett vizsgálat eredménye máig nem került nyilvánosságra, – pedig már a 2012-es év feléhez közelítünk – , ezért a tisztánlátás érdekében a szerencsejátékok állami felügyeletéért is felelős Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtó osztályához fordultunk. 

 

„A 2011. évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nem folytatott le olyan közös vizsgálatot, amelynek keretében valamennyi pénznyerő automata integrált ellenőrző készüléke ellenőrzésre került volna”  – olvasható szó szerint a NAV válaszában, amelyet a Szerencsejáték Felügyeleti Főosztály munkatársainak anyaga alapján állítottak össze.

 

Kíváncsiak voltunk az ezen a területen, valamint az automaták illegális üzemeltetését illetően lefolytatott vizsgálatok pontos eredményére, ezért levelünkben a KONKRÉT szót még így, csupa nagybetűvel külön ki is emeltük, hiába. Sajnos többségében csak olyan általánosságokat kaptunk, amire némi töprengés után magunk is rájövünk. 

További konkrétum csupán annyi volt a NAV levelében, hogy „a pénznyerő piacon a 2011. évben összesen 15.063, a 2012. év első négy hónapjában 3.914 darab ellenőrzést folytatott le az állami adóhatóság.”

 

A teljesség igényéért lássuk, hogy a vizsgálatok eredményeit illetően mit tudtunk még meg a hatóságtól:

„Az állami adóhatóság szerencsejáték-felügyeleti ellenőrzései keretében mind a pénznyerő automata manipulációmentessége, mind az engedéllyel történő üzemeltetés kiemelt vizsgálati szempont. Engedély nélküli, illetve illetéktelen beavatkozás mellett történő pénznyerő automata üzemeltetésre irányuló tevékenység észlelése esetében az állami adóhatóság megteszi a hatáskörébe utalt szankciós intézkedéseket, illetve a jogszabályi feltételek fennállása esetén a nyomozóhatóság büntetőeljárását kezdeményezi.

A szerencsejáték-piac, így a pénznyerő automata üzemeltetés hatósági felügyelete az állami adóhatóság hatáskörébe, ezen belül a Szerencsejáték Felügyeleti Főosztály feladatkörébe tartozik, függetlenül attól, hogy a szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenység engedély birtokában történik-e, vagy sem. Az engedély nélküli, illetve illetéktelen beavatkozással érintett pénznyerő automaták feltárása az állami adóhatóság eljárásában folyamatos vizsgálati szempont” – áll még a NAV válaszában.

 

Tiszteljük mások munkáját és fáradozását, de őszintén szólva, ennél azért alaposabb és konkrétabb választ reméltünk...

 

Ha már a pénznyerő automaták szóba kerültek, rákérdeztünk arra is, miként változott az elmúlt időszakban az engedéllyel rendelkező, illetve a ténylegesen is működő játékgépek száma. Nos, a NAV tájékoztatása szerint április végén 10.826 darab engedéllyel rendelkező pénznyerő automatából 5.941 működött ténylegesen. Május 15-én a nyerőgépek közül már csak 10.073-nak volt érvényes engedélye, ám ezekből valójában csak 5.724 működött. 

Mindez azt jelenti, hogy a számok tovább csökkentek, s nem vált be az a jóslat, hogy a nyerőgépesek a novemberben bejelentett féléves szüneteltetés után újra aktiválják a működésüket.   

 

Végül kíváncsiak voltunk arra is, miként alakultak a játékadó bevételek 2012. első negyedévében. Szerettük volna megtudni, hogy ezen belül kizárólag a nyerőgépes ágazatból mennyi játékadó folyt be, ám a NAV csak az összbevételre vonatkozóan tudott adatokkal szolgálni.

 

Befizetés hónapja 2011. év 2012. év
Január 5.133,0 6.755,7
Február 5.100,7 6.449,4
Március 4.903,9 5.970,4
I. negyedév 15.137,6 19.175,5
 A játékadó számlára befolyt teljes nettó bevétel alakulása millió forintban (forrás: NAV)
 
Mint a kimutatásból látszik, a összjátékadó-bevétel ugyan emelkedett, de nem szabd figyelmen kívül hagyni, hogy ebben jelentős szerepe volt az ötös- és a hatoslottó halmozódásának is. Ha azt levesszük belőle, már korántsem olyan rózsás a kép…