Hosszú Katinkát meglepte a szavazás

2013-12-02
Meglepőnek nevezte Hosszú Katinka, a hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) hagyományos szavazásán az év legjobbjának bizonyult, s fantasztikus szezonját követően is a 2016-os riói olimpia lebeg a szeme előtt.

 

"Először nagyon meglepődtem, mivel a barcelonai világbajnokságon több világcsúcsot is úsztak európai versenyzők. Természetesen ez egy óriási megtiszteltetés, és motiváló is egyben, megpróbálok hasonló eredményeket elérni a jövőben, de továbbra is Rió a cél" - nyilatkozta a 24 éves magyar versenyző, aki a katalán fővárosban 200 és 400 méteres vegyesúszásban is aranyérmet nyert, valamint a világkupában is hatalmas fölénnyel - 55 érmet, közte 32 aranyat begyűjtve - diadalmaskodott.

 

A hétfői sajtóbeszélgetésen a Vasas sportolója elmondta, a londoni, számára csalódást keltő olimpiát követően gyakorlatilag minden megváltozott az életében és a karrierjében is, ennek tudható be ez a sikeres esztendő. 

 

"Edzőt váltottam, hazaköltöztem, másfajta edzésmódszereket végzek és rengeteget versenyzek, ráadásul már iskolába sem kell járnom, így gyakorlatilag huszonnégy órában az úszásra tudok koncentrálni."

 

Hosszú - aki hatalmas fölénnyel, a voksok 62 százalékát begyűjtve végzett az élen a LEN szavazásán - a londoni ötkarikás játékokra még az Egyesült Államokban készült fel, ezt követően azonban hazatért, és a Vasasban férjével, Shane Tusuppal tréningezik.

 

"Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, de fel kell készülnünk arra is, ha esetleg a következő év nem lenne ilyen sikeres. Shane nagyon sokat segít nekem, a kinti edzők például nem foglalkoztak a szárazedzésekkel, most azonban sokat erősítünk" - tette hozzá az úszónő, aki gyakorlatilag az egész évet végigversenyezte. Hozzátette: reméli, ez egy trend lesz majd a sportágban, amely így az atlétikához hasonlóan profivá válhat.

 

A sajtóbeszélgetésen részt vett Shane Tusup is, aki szerint Hosszú Katinka fantasztikus szezont tudhat maga mögött, de ezt az idényt is ki kell majd értékelni, a "jó dolgokat meg kell tartani, a rosszakat pedig el kell hagyni".     

 

A LEN díját Hosszú Katinka a december 12-én kezdődő herningi rövidpályás Európa-bajnokságon veszi majd át. A dániai kontinensviadalra kitűzött célokkal kapcsolatban elmondta, jó formában érzi magát, a vegyesúszó számokban pedig szeretne egyéni csúcsokat elérni, ami "tudjuk mit jelent." (Hosszú 200 és 400 méter vegyesen is rövidpályás világcsúcstartó.)

 

Forrás: MTI

Címkék: úszás,