Hosszú Katinka negyedik helyet álmodott, de első lett belőle

2013-07-30
Hosszú Katinka "rémeset" álmodott 200 méter vegyesen aratott hétfő esti diadala előtt: azzal ébredt ugyanis, hogy minden számban, amelyben elindult a barcelonai világbajnokságon, csak negyedik lett. Aztán az élet, pontosabban ő maga rögtön rácáfolt a rossz előjelre: már első fináléjában aranyérmes lett, és még több ígéretes száma is hátra van a katalán fővárosban.

 

"A korábbi verejtékes ébredés után ma reggel már sokkal boldogabban és nyugodtabban keltem ki az ágyból, pedig nem sokat aludtam a győzelmemet követően - árulta el az MTI érdeklődésére a 24 éves Hosszú kedd délelőtt, amikor már - a második legjobb időt produkálva - túl volt az újabb megméretésen, a 200 gyors selejtezőjén. - Az este eleve hosszúra nyúlt, az eredményhirdetés, az ünneplés és a levezető úszás mellett még doppingvizsgálat is helyet kapott a programomban, utána pedig éjszakába nyúlóan beszéltük át, veséztük ki a kétszáz vegyest Shane-nel."

 

Shane, azaz Shane Tusup Hosszú Katinka amerikai edzője, de jó ideje nemcsak a szakmai munka köti össze kettőjüket, hanem a szerelem is; a nyáron egybekelnek, immár első közös világsikerüknek is a birtokában.

 

"Nagyon jó, hogy a magánéletben is egymásra találtunk, s hatalmas boldogság, hogy vb-arany lett a jutalma a közösen végzett munkának" - mondta a bajnoknő, aki Bajáról indult el a világhír felé, de nem a legegyszerűbb úton. Olyannyira, hogy már-már az úszással is felhagyott, amikor jött az amerikai lehetőség, a Los Angeles-i egyetemi ösztöndíj 2008-tól, s ezzel együtt a kiugró úszóeredmények sora is. 

 

Hétfő este 2:07.92 perces teljesítménnyel, a világ idei legjobbjával érdemelte ki a vb-aranyat úgy, hogy több mint egy testhosszal verte meg még a hozzá legközelebb úszó riválisát is.

 

„Nagy öröm, hogy sikerült visszakerülnöm a csúcsra, rengeteget dolgoztam ezért az elmúlt négy évben, éppen ezért jobban is tudom értékelni ezt, mint a 2009-es világbajnoki címemet" – nyilatkozta Hosszú Katinka, aki négy esztendeje Rómában 400 vegyesen diadalmaskodott, miután előtte, ugyancsak az olasz fővárosban már begyűjtött egy-egy bronzot 200 pillangón és 200 vegyesen. Ami az utóbbit illeti: a dobogó harmadik fokáról lépett feljebb most kettőt Barcelonában, miközben a hosszabbik vegyesszám és a kétszázas pillangó még csak ez után következik számára.

 

"A tavalyi olimpiai negyedik hely után nagyon jó érzés nyerni" - utalt rá, hogy azért a római sikereket követően, Európa-bajnoki elsőségek dacára, kevésbé diadalittas időszaka is volt életének. Olyannyira, hogy - miután a londoni ötkarikás játékok előtt nem sokkal hazatért Magyarországra - a brit fővárosban medál nélkül maradt. Az említett negyedik helyezést 400 vegyesen érte el, míg 200-on csupán a nyolcadik, 200 pillangón pedig kilencedik lett. Új edzőjével aztán már idehaza készülve, a Vasas SC úszójaként a mostani idény részsikerei, így elsősorban a rövidpályás Világkupa megnyerése, s az ugyancsak 25 méteres medencében kiharcolt világbajnoki titulusok után a barcelonai vb-n nyitószámában feledtette az "ötkarikás gyengélkedést". 

 

A közeljövőt illetően pedig akár kapaszkodónak is megteszik Kiss László szövetségi kapitány szavai, amelyek Hosszú Katinka hétfői diadala után hangzottak el:

 

"Lenyűgöző volt, ahogy uralta a mezőnyt, végig tudta, mit csinál. Külön köszönet jár Shane-nek, óriási, ahogy rendbe szedte ezt a lányt. Megvan az első aranyunk Barcelonában, a magam részéről hasonló folytatást várok..."

 

Hosszú a magyar úszósport 21. világbajnoki címét szerezte Barcelonában.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: úszás,