Hosszú Katinka az orosz fővárosban úszik a hétvégén

2013-10-11
Moszkvában folytatódik az úszók idei rövidpályás világkupa-sorozata, amelynek e hétvégi állomásán ott lesz a mezőnyben a nagymedencés világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka is.

 

A 25 méteres medencében zajló szombat-vasárnapi viadalon ráadásul úgy állhat rajthoz a Vasas sportolója, hogy jó eséllyel tovább erősíti "hadállását" a vk összetett versenyében, ahol is a nőknél toronymagasan vezet. Úgy volt, hogy az orosz fővárosban indul a jelenleg világkupa-harmadik, a tavalyi londoni olimpián aranyérmes, többszörös vb- és Eb-első Gyurta Dániel is, az Újpest úszója azonban betegség miatt itthon maradt, talán a jövő heti, dubaji viadalra rendbe jön. 

 

A sportszakmai dicsőségen túl a dobogós hely azért is fontos, mert a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA a legkiválóbbakat pénzzel is ösztönzi. Mi több: nem csupán a végső sorrend legjobbjainak jár jutalom, hanem az egyes vk-versenyeken kiemelkedően teljesítők is "részhonoráriumra" jogosultak.     

 

A teljes sorozatot együttesen csaknem 2 millió dollárral dotálja a FINA, az egyéni legjobb a legvégén mindkét nemnél 100 ezer dollárral gazdagodik (tavaly ugyanennyivel jutalmazták Hosszú Katinkát a női verseny megnyeréséért), a másodikak 50-50, a harmadikak pedig 30-30 ezer dollárt kapnak. A számonkénti első hely 1500, a második 1000, a harmadik pedig 500 dollárral fizet minden színhelyen, míg a világrekord különprémiuma 10 ezer dollár. 

 

Ami a pontversenyt illeti, a FINA-kiírás szerint a hét állomás alkotta vk-sorozat valamennyi viadalán minden egyes szám megnyerése 12 pontot hoz a konyhára, a második hely 9, a harmadik 6 pontot ér. A viadal abszolút legjobb eredményét produkáló úszó jutalma 24 pont, a másodiknak 18, a harmadiknak pedig 12 pont jár, a világcsúcsért plusz 20 pont dukál nőknél és férfiaknál egyaránt. 

 

A vk-állás két verseny után, Moszkva előtt:

    nők:

1. HOSSZÚ KATINKA 282 pont 

2. Mireia Belmonte (spanyol) 97  

3. Ranomi Kromowidjojo (holland) 86  

4. Lauren Boyle (új-zélandi) 66  

5. Emily Seebohm (ausztrál) 63 

6. Jeanette Ottesen (dán) 57 

    férfiak:

1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 128 pont 

2. Vlagyimir Morozov (orosz) 87 

3. GYURTA DÁNIEL 84  

4. Roland Schoeman (dél-afrikai) 57  

5. Conor Dwyer (amerikai) 51 

6. Kenneth To (ausztrál) 48 

 

A rövidpályás sorozat az orosz főváros után Dubajban folytatódik (október 17-18.), aztán Doha (október 20-21.) és Szingapúr (november 5-6.) következik, a záróviadalt pedig Tokióban bonyolítják le november 9-én és 10-én.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: úszás,