Hollandia keményen és következetesen bünteti az illegális szerencsejáték oldalakat

2014-10-15
Már több, mint 100 millió forintnyi bírságot szabott ki azon oldalak üzemeltetői számára, akik figyelmen kívül hagyták a tiltást, és holland nyelven szolgáltattak, reklámoztak. A pénzügyi szolgáltatókat is lekorlátozták. Van mit tanulni tőlük.

 

Múlt héten a Holland Szerencsejáték Felügyelet, a Kansspelautoriteit két szolgáltatóval szemben is hatalmas, 130.000 eurós bírságot állapított meg illegális szerencsejáték szervezés, és annak reklámozása miatt.

 

A 7.red.com és a RoyaalCasino.com üzemeltetői számára már korábban figyelmeztetést küldött a hatóság, hogy bírságolva lesznek, amennyiben nem hagynak fel a holland játékosok kiszolgálásával. A két szerencsejáték szolgáltató ennek hatására be is szüntette holland nyelvű verzióját, és angol nyelvre váltottak, azonban nem tiltották ki a holland játékosokat az oldalról, sőt feltételeikben továbbra is különleges belépési bónuszt kínáltak holland játékosok számára. De ennyivel nem elégedtek meg, hollandul kínálták szolgáltatásaikat a Facebookon, a National Geographicon és egyéb más televíziós csatornán is reklámoztak holland nyelven egészen addig, amíg a hatóság fel nem hívta az érintett hirdetési felületek üzemeltetőit, hogy a szóban forgó reklámok jogilag kifogásolhatóak.

 

A Szerencsejáték Felügyelet azonban még itt sem állt meg, további 50.000 euró büntetést szabott ki az angliai székhelyű Bluemay Enterprises-ra, ami támogatási szolgáltatást nyújtott a szóban forgó cégek számára. A Kansspelautoriteit más, hasonló szolgáltatást nyújtó cégnek is kiküldte a figyelmeztetést azzal, hogy egy illegális szerencsejátékos oldallal való puszta kapcsolat is elegendő ahhoz, hogy kihúzzák a Felügyeletnél a gyufát.

 

Hollandiában az új online szerencsejáték szabályozási törvény hatályba lépése 2015. január 1-re várható, és majd még ezután kerül a sor a liszenszpályázat kiírására. Józan becslések szerint a legális piac nem indul be június elsejéig. A játékadó a tiszta játékbevétel 20%-a lesz, és korlátlan számú liszensz igényelhető. Ennek az új szerencsejáték piacnak próbálja előkészíteni a terepet kemény kézzel a Szerencsejáték Felügyelet.

 

A most kiszabott büntetések nem az első ilyen megmozdulása a hatóságnak. A Curacao-i székhelyű Global Stars nevű szolgáltatót egy évvel ezelőtt 100.000 euróra, míg tavasszal a Mansion-t és az ONISAC Ltd-t büntették 150.000 euróra. A hatóságnak azonban úgy tűnik, mindenhol van szeme.

 

A futball világbajnokság során felszólították a sportfogadási oldalakat, hogy ne fogadjanak el téteket holland fogadóktól, és azok (valószínűleg többek között az előzőleg kiszabott büntetések hatására) ennek eleget is tettek. Azonban amikor a kivonult nagyobb szolgáltatók helyén kialakult űrt az azt kihasználni szándékozó kisebbek özönlötték el, a Kansspelautoriteit újra figyelmeztetések tucatjait postázta. Magyar szemmel már ez is a hatékonyság netovábbja, azonban az akkurátus holland Felügyelet még itt sem állt meg.

 

Annak érdekében, hogy a szabályozott piac felvegye majd a versenyt az engedély nélküli szolgáltatókkal, a Kansspelautoriteit online fizetési szolgáltatóknál azt is elérte, hogy ne teljesítsenek tranzakciókat az illegális szerencsejáték szolgáltatók és holland felhasználóik között. A tiltást teljesítők között olyan nagy nevek is vannak, mint a Mastercard, a Mollie, a Dial XS, a Sisow, a Currence (IDEAL tulajdonosa), a PaySquare, és számos más szolgáltató.