Hollandia bekeményít az illegális szerencsejáték hirdetőkkel szemben

2014-06-20
Ugyan Hollandia jövőre megnyitja online szerencsejáték piacát, Fred Teeven igazságügyi államtitkár világossá tette, hogy nem kívánatosnak tekintik a holland piacot jelenleg illegálisan megcélzó piaci szereplőket.

 

Sőt, azokra a holland parlamentben feltett kérdésekre, melyek a foci vb kapcsán a holland állampolgárokat megcélzó online sportfogadási hirdetések mennyiségét feszegették, Teeven kifejtette, hogy ezek az oldalak "a tűzzel játszanak".

 

Míg ugyanis az marihuánához hasonló enyhe drogok és a prostitúcióhoz Hollandia meglehetősen liberálisan és társadalmilag progresszíven áll hozzá, ugyanezt nem lehet elmondani az online szerencsejátékokkal kapcsolatban. Jelenleg egyetlen legális online szerencsejáték oldal sincs az országban, és a kormány teljes monopoljoggal rendelkezik a szerencsejátékokat illetően. Az ország egyetlen földi kaszinólánca a Holland Casino, mely 13 létesítményt üzemeltet, és ezek teljes profitja az államkincstárat gazdagítja.

 

Úgy tűnik, hogy mindez azonban hamarosan változni fog. A tavaly megalkotott holland távszerencsejáték törvény tervezetét idén februárban átadták a törvényhozóknak. A törvényjavaslatot várhatók az év második felében fogadják el, és a jövő év közepén lép hatályba. A szakértők szerint a szabályozott online környezetben az első évben 200 millió euró bruttó játékbevételre lehet számítani a holland online szerencsejáték piacon.

 

Teeven azonban világossá tette, hogy jelenleg a tengerentúli szolgáltatók megszegik a holland jogszabályokat, ha a holland piacot célozzák. A Kansspelautoriteit (KSA) holland szerencsejáték felügyelet nemrégiben levélben hívta fel azoknak a szolgáltatóknak a figyelmét, melyek igen vehemensen marketingelték a foci vb-re való online fogadási lehetőségeket a holland állampolgárok számára, hogy szankciókkal kell számolniuk, ha tovább folytatják reklámtevékenységüket.

 

A témát Mei Li Vos vetette fel a képviselőházban, mikor feltette azt a kérdést, hogy "Ha a vállalatok reklámozzák magukat, törvényt sértenek, vagy sem? És ez azt jelenti, hogy az Unibet és a többi nagy szereplő nem fog a jövőben liszenszet kapni, ha az új törvény életbelép?"

 

Teeven erre azt válaszolta, hogy a KSA az illegális online szerencsejáték hirdetések ellen küzdve többnyire azokat a vállalatokat veszi célba, akik olyan médiumokat használnak, mint a rádió, tv és .nl végződésű weboldalak, és melyeknek van holland nyelvű szerencsejáték oldaluk, de nem említett egyetlen vállalatot sem név szerint.

 

"Eddig viszonylag jól mentek a dolgok, és csak pár vállalat volt aktív a holland piacon. Ez azonban változóban van." jelentette ki Teeven. "Azok a vállalatok, melyek ezt teszik, a tűzzel játszanak, ha az új szerencsejáték törvény hatályba lépése után a liszenszelésre kerül a sor. Nyilvánvaló, hogy a KSA a felelős a liszenszek kiadásáért. Figyelembe kell azonban vennünk, a Bouwmeester indítványt."

 

A 2011 óta létező Bouwmeester indítvány az amerikaiak úgynevezett "bad actor" függelékének holland megfelelője, mely értelmében azok az online szerencsejáték szolgáltatók, melyek illegálisan célozzák a holland piacot, ki lesznek zárva a jövőbeli szabályozott piacról. Az USA esetében ez azt eredményezte, hogy olyan óriás szereplők, mint a PokerStars egy ideig még nem szolgáltathatnak a már legalizált USA tagállamok piacain (bár az Amaya általi felvásárlással lehet, hogy most változik a kép ezügyben).

 

Teeven ugyanakkor határozottan nem mondta ki, hogy ezeket a szolgáltatókat örökre kitiltanák: "Nem mondhatom azt, hogy ezek a vállalatok soha nem fognak liszenszet kapni, de az biztos, hogy a tűzzel játszanak." ismételte korábbi kijelentését.