Hollandia: Elkezdték bírságolni az illegális online szerencsecégeket

2013-09-11
Hollandiában nagy kockázata van annak, ha egy cég engedély nélküli online szerencsejáték oldalt üzemeltet. Most egy 100.000 eurós, vagyis 30 millió forintos bírsággal csapott le a Holland Szerencsejáték Felügyelet.

  

Februárban adtunk arról hírt, hogy Hollandiában is alakul az online szerencsejáték szabályozása, 2015-ben várható a legális online játék beindulása. Azonban ott is az a helyzet, mint nálunk: a szolgáltatók nem hajlandóak ölbe tett kézzel várni a startpisztoly eldördülését, és bizony előfordul, hogy holland játékosokat is engednek játszani.

 

Nem volt azonban szerencséje a curacao-i liszesszel rendelkező Global Stars nevű online oldalnak, mely bingót, rulettet és lottójátékot kínált többek között holland játékosoknak is. A holland hatóság 100 millió eurós bírságot szabott ki rájuk. Ez az első holland bírság ezen a területen, és meglepően magas összegű.

 

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az összes szolgáltatóra ez a sors vár. Szerencsejátékipari szakértőnk szerint ugyanis a Global Stars-t arra tekintettel tudta megbírságolni a holland hatóság, hogy Curacao pár éve már a Holland Királyság része, tehát saját fennhatósága alá bejegyzett cégről van szó. Ugyanez más liszesszel rendelkező cégek esetén már bajosabb lenne.

 

Nálunk is van, aki pártolná a szerencsejáték szabályozás elhúzódása miatt a "zavarosban halászó", tehát engedéllyel nem rendelkező oldalak bírságolását. Magyarországon ugyanis jelenleg kizárólag a Szerencsejáték Zrt. Tippmixpro nevű sportfogadási oldala működik legálisan, ami azt jelenti, hogy a tiszta játékbevétel után 20% szerencsejátékadót fizet, és mellette, mivel magyar cég, még iparűzési adót is.

 

Jelenleg ott tartunk, hogy a törvényi szabályozás már elkészült, azt nyáron meg is szavazta a parlament. Ahhoz azonban, hogy a költségvetésbe pénz kezdhessen folydogálni, szükség van ennek a törvénynek a végrehajtási rendeletére, ami rögzíti a törvény végrehajtásának részleteit, például azt, hogy hol és milyen módon lehet a liszenszekért folyamodni.

Ám erre lehet, hogy hiába várunk még egy darabig. Szakmai-politikai körökben már az a vélekedés ütötte fel a fejét, hogy a közelgő választásokig a kormány már nem is fog igyekezni ennek megalkotásán. 

A köztes időben persze jól jönne a magyar költségvetésnek is pár 30 milliós bírság, de mivel Magyarország nem rendelkezik Curacaóhoz hasonló, szerencsejáték liszenszet kibocsátó volt gyarmattal, így nem valószínű, hogy bírságolni fognak ezen a téren.