Hogyan vegyünk nyertes sorsjegyet, avagy ki tudhatja, melyik a nyerő?

A kaparós sorsjegybe bele persze senki sem lát, pedig mindenki szeretne. Pár apró trükk azért mégis akad.

 

A kaparós sorsjegyek az azonnali nyeremény élményét adják az egyszerűséggel kombinálva. Nagy átlagban minden harmadik nyer (gyakoriak a kis nyeremények), és a nyerés élménye újabb játékra ösztönöz. Ritka az, ha valaki a kis nyereményt nem egy újabb sorsjegy vásárlására forgatja vissza még ott, a helyszínen. Ezért is növekszik rohamosan a sorsjegyeladások száma.

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tényleg jóval gyakrabban lehet nyerni kaparós sorsjegyen, mint mondjuk az Ötöslottón. Míg ez utóbbin 1:43-hoz az esély, hogy valami vissza is jön a befektetett pénzből, addig a kaparós sorsjegyen kicsit több, mint 1:3-hoz, tehát majdnem minden harmadik nyer. A visszafizetési arány is jobb, 60%, ami azt jelenti, hogy minden sorsjegyre költött 100 forintból 60-at vissza is adnak a vásárlóknak nyeremény formájában, míg a lottónál ugyanez 45%. Van azonban pár buktatója a dolognak.

 

A helyes sorsjegyválasztás

 

A kaparós sorsjegyeket sorozatokban adják ki. Ha fogyóban van a sorozat a raktárban, és úgy tűnik, népszerű a vásárlók között, új sorozat legyártatásáról és piacra dobásáról dönt a Szerencsejáték Zrt. Az emberek ugyanis azt szeretik, ha folyamatosan kapható egy termék, és a viszonteladók is reklamálnának, ha rendelésükre azt a választ kapnák, hogy elfogyott. 

 

Ha a Black Jack sorsjegyet nézzük például, akkor egy-egy új sorozat legyártása újabb 5 millió darab sorsjegy piacradobását jelenti, ami ugyanúgy 4 db 10 milliós, 40 db 50 ezres, 800 db 10 ezres stb. értékű sorsjegyet tartalmaz. A sorozatokat viszonylag sok idővel a megjelenésük után zárják le, jelenleg például a Black Jacknek már a 039-es sorozata is kint van, miközben még nem zárták le a 028-as sorozatot. Aki alacsony sorszámú sorozatot vásárol, annak nem csak az a bosszúsága lehet, hogy abból nagy valószínűséggel már eladták a nagy összegeket rejtő szelvényeket, hanem az is, hogy amennyiben nem váltja be azonnal a szelvényét, elévülhet a nyereménye. Ugyanis a nyeremények legkésőbb az egyes sorsjegysorozatok lezárását követő 30 napon belül vehetők át, utána keresztet vethetünk az összegre. A sorozatok lezárásáról az Szerencsejáték Zrt. közleményt jelentet meg sajtó útján legalább egy országos napilapban, valamint tájékoztató hirdetményt tesz ki az értékesítőhelyeken. Ezek az offline módszerek meglehetősen elmaradottak online világunkban, az interneten azonban mégsem lehet sehol megnézni, hogy mely sorozatokat vonják be éppen, így hidegzuhanyként érhet minket a pénztárcában felejtett nyertes szelvény beváltásának visszautasítása.

 

Így hát érdemes a sorsjegyen a sorozatszámot leellenőrizni vásárlás előtt, esetleg másik adagot kérni, ha van erre lehetőség. A kaparós sorsjegy sorszáma a sorsjegy egyedi azonosítójának a 3. 4. 5. száma, általában nullával kezdődő, három számból álló rész. Igyekezzünk minél nagyobb sorozatszámú szelvényt választani, és amennyiben időnk engedi, még a helyszínen fel is venni a nyereményt, hogy a nyertes szelvény el ne kallódjon.

 

Online kaparós sorsjegyek

 

A Lottoland a napokban a magyar felületen is elindította népszerű kaparós sorsjegyeit, melyek azonnali nyereményekkel kecsegtetik a játékosokat. 

 

Az immár magyarul is elérhető online sorsjegyek ára 0,5 eurótól, tehát úgy 150 forinttól indul - fajtától függően - a legnagyobb nyeremény pedig a „Kapásból milliomos” elnevezésű játék 1 millió eurós jackpotja.

 

Jelenleg 20 sorsjegy közül lehet választani, melyek között két olyan is van, mellyel életjáradékszerű-nyeremény érhető el, tehát tíz éven keresztül folyamatosan utalják át a nyeremény egy-egy részét. Mindegyik játék három opciót kínál – lehet egyesével játszani őket, vagy ha valaki javítani szeretné a nyerési esélyeit, vehet egyszerre 5 vagy 10 darab virtuális sorsjegyet is – kedvezményes áron.

 

A Lottoland kaparós sorsjegyeit itt lehet kipróbálni

 

A fel nem vett nyeremények sorsa

 

A fel nem vett nyeremények egyébként nem a Szerencsejáték Zrt-t gazdagítják, hanem a lezárt sorozatok bent maradt nyereményeiből hirdetik meg a különakciókat.  Nem kevés pénzről beszélünk, egy-egy ilyen akciónál nyolcszámjegyű összegekkel szokták kecsegtetni a játékosokat, hogy összegyűjtött nyeretlen szelvényeiket beküldve pályázzanak a nyereményekre.

 

A nagy kérdés: bent van-e még a jackpot?

 

Korábban már írtunk arról, hogy akár a vevők megtévesztésének is minősíthető az a gyakorlat, hogy a Szerencsejáték Zrt. nem teszi publikussá azt, hogy mely sorozatnál hány magas összegű főnyereményt rejtenek még a sorsjegyek. Ellentétben például az angol társasággal, ahol naprakészen lehet követni a nyeremények állását. 2013 júliusában érdeklődtünk a hazai helyzetről a hazai cégnél, és ezt a választ kaptuk: 

Nem tervezzük kivonni azokat a sorsjegyeket a forgalomból, amelyeknél már valamennyi főnyereményt elvitték, mert a jackpoton kívül egy-egy sorsjegysorozatban mind összértéket, mind darabszámot tekintve is jelentős a nyeremények száma” – válaszolta érdeklődésünkre a társaság kommunikációs osztálya. Azzal kapcsolatban, hogy a brit szokásokhoz hasonlóan jövőben megosztanak-e olyan információkat a játékosokkal, hogy hány jackpot van még a kalapban, a cég nem felelt egyértelműen.

„Folyamatban van egy átfogó, a felelős játékszervezési elveket szem előtt tartó kommunikációs program kialakítása, amelynek részletei jelenleg nem publikusak.”

 

Azóta lassan két év telt el, előrelépés azonban mégsem történt a témában. Egyébként nem tartjuk kielégítő magyarázatnak az alacsonyabb nyerőosztályokban lévő pénz bentlétét, hiszen a játékos lelki szemei előtt mindig a főnyeremény nullái lebegnek, amikor sorsjegyet vásárol. Vásárláskor tudnia kell tehát, hogy az erre való esélye megszűnt, és mi az, amit maximálisan elérhet. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy 10 millió forintot, vagy 50 ezer forintot nyer valaki, ez ugyanis a következő nyerőosztály a Black Jacknél.

 

Ki tudhatja, melyik a nyerő?

 

Sokakat izgat ugyanakkor, hogy vajon a Szerencsejáték Zrt.-nél tudják-e hogy mely sorsjegyek a nyerők, sőt egyes olvasóink még a sorsjegyet árusító postai alkalmazottakat is meggyanúsították azzal, hogy a szelvények hátoldalán lévő azonosító kódok felismertetésével lekaparás nélkül tudnak azonosítani nyertes sorsjegyeket. Ki kell azonban ábrándítani az összeesküvés-elmélet gyártókat, ugyanis a postai vagy lottózói alkalmazott csak úgy tudja vonalkód alapján megállapítani a sorsjegyről, hogy nyert-e, ha utána a lekapart részen lévő azonosító számot is beírja a rendszerbe.

 

A Szerencsejáték Zrt-nél a városi legenda szerint egyszer régen előfordult olyan, hogy egy új gyártó a sorsjegyeket a nyertes szelvények azonosítóit tartalmazó listával együtt szállította le. Azon nyomban vissza is küldte a cég az egészet sorsjegyestől, papírostól, és újragyártást kért. 

 

Azonban tény, hogy előfordul, hogy a sorsjegyek egy része szállításkor megsérül, ilyenkor rekonstruálni és újragyártani kell a sérült állományt. Ez szokott sikerülni a gyártóknak, úgyhogy ha más nem, akkor a gyártósort irányító számítógép minden bizonnyal tudja, melyik sorsjegyre mit nyomtatott. Ezt viszont minden bizonnyal hét lakat alatt őrzik.

 

Erre nagyon figyeljünk!!!

 

A rendszeres sorsjegy-kaparók már tudják, hogy nem feltétlenül kell összeszámolni a lóheréket és kisegereket a sorsjegyen ahhoz, hogy megtudják, nyertek-e. Az előbb felvázolt séma szerint ugyanis a beváltó személy sem szokott ezzel bajlódni, hanem a sorsjegy lekapart részén lévő számot veti össze a sorsjegy sorszámával. Aki siet, vagy lusta megnézni, hogy az azon ábrázolt ikonok és számok alapján nyert-e a szelvénye, támaszkodhat arra is, hogy majd a számítógép megmondja, nyert-e. Ebben az esetben azonban nem számolunk az emberi gyarlósággal.

 

Az USA-ban jelenleg folyik egy nagy ellenőrzés a sorsjegyárusítók körében, melynek keretében próbavásárláskor nyertes szelvényt adnak át ellenőrzésre a boltosnak, és 10-ből 1-2 esetben az illető megpróbálja nyeretlenként feltüntetni az adott szelvényt reménykedve abban, hogy tulajdonosa otthagyja azt neki. Ezeket aztán családtagokon, ismerősökön keresztül váltják be.

 

Nem állítjuk, hogy Magyarországon is ez lenne a helyzet, azonban jobb körültekintően eljárni. A Szerencsejáték Zrt. hivatalos lottózóiban az eredménykijelző úgy van fordítva, hogy azt a vásárló is lássa, ezt érdemes nyomon követni, és nem épp a pénztárcánkat halászni elő az ellenőrzés pillanatában.  A játékszabályra pedig igenis figyeljünk oda, mert kisebb eséllyel hisszük el a nyeretlenség tényét, ha a lóherék száma alapján meggyőződésünk, hogy nyertünk.

 

A nyeretlen szelvényt pedig már csak azért se hagyjuk ott az eladónak, mert így lecsúszunk a különsorsolásokról, amikről viszont tájékozódhatunk online is a Szerencsejáték Zrt. vagy nálunk, a FortunaWeb honlapján is.

 

Amennyiben pedig művészi hajlamaink vannak, elgondolkodhatunk ilyenfajta felhasználási módszerben is: Sorsjegy szobrászat

 

Címkék: sorsjegy,