Hogyan növelik a kaszinók a költségvetési bevételeket Ázsiában?

2015-07-07
Az utóbbi időben ugyan aggasztó hírek érkeztek a világ legnagyobb szerencsejáték piacának számító Makaóból, azonban az elemezők szerint korai még temetni az ázsiai piacokat…

 

Napjainkban az ázsiai szerencsejáték-ipar a kínai korrupció leszámolása és a lassuló gazdasági növekedés miatt kisebbfajta megrázkódtatáson megy keresztül. Különösen aggasztó a nagy téttel fogadó kínai állampolgárok, Makaó aranytojást tojó tyúkjai létszámának csökkenése. A legutóbbi hírek szerint az itteni szerencsejáték bevétel júniusban elérte ötéves mélypontját, így már 13. hónapja folytatódik a lejtmenet. A legfrissebb adatok szerint júniusban 2 milliárd euró volt a makaói szerencsejáték piac bevétele, mely 36,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanilyenkor. De nem volt jobb az előző hónapok mérlege sem, hiszen májusban 37, áprilisban pedig 38,8 százalékos volt a visszaesés mértéke.  

 

Szingapúrban is csökken a VIP-játékosok aránya, de az elemzők szerint a régió új projektjei nem fenyegetik az országot, elég nagy a piac.

 

A kaszinók működtetői azonban úgy vélik, a visszaesés csak átmeneti és a VIP szerencsejáték-bevételek elmozdulva a mélypontról újra növekedésnek indulnak, miközben Ázsia-szerte verseny folyik azért, hogy több szórakoztatókomplexum is nyíljon.

 

Az elemzők szerint 2020-ra Ázsia Csendes-óceáni régiójában - beleértve ebbe Oroszországot is - legalább 17 kaszinó-projekt valósul meg, ebből hat Makaóban, három Dél-Koreában és legalább kettő-kettő a Fülöp-szigeteken, Ausztráliában, Új-Zélandon és Oroszország szórakoztató központjaiban.

 

De vajon mi eredményezte az ázsiai szerencsejáték-piac beruházásainak ily mértékű növekedését?

A válasz két szó: kínai ügyfelek – tavaly a kínai turisták száma meghaladta a 100 milliót. Hong Kong és Makaó továbbra is a legnagyobb haszonélvezői a kínai turizmus-fellendülésnek, de Észak-Ázsia, különösen Japán is érezte a turisták számának növekedését köszönhetően a gyenge jennek és a lazább vízum-politikának. 

 

Szingapúrban is csökkent a kínai játékosok száma, ennek ellenére két kaszinója még mindig nyereséges, köszönhetően a Malajziából és Indonéziából érkező tömegeknek.

 

Makaó új projektekbe fogott a forgalom növelése érdekében, meglovagolva többek között azt a hullámot, hogy a tehetős kínaiak körében minden divatos, ami francia. Ilyen beruházás például a Las Vegas Sands az Eiffel Torony fele méretű másolatával (2,7 milliárd USD), illetve arról a XIII. Lajosról elnevezett kaszinó, aki francia királyként megépíttette azt a vadászházat, amelyből később a Versailles-i kastély kinőtt. A beruházások alapgondolata az, hogy a piac képes befogadni további kínálatot mindaddig, amíg az új termékek lenyűgöző erejűek a vevők szempontjából.

 

Dél-Korea szintén beszállt a versenybe, így 2017-re lesz készen a Genting Singapore és a Landing Jeju Development közös vállalkozásában épülő Resorts World Jeju (1,8 miliárd USD), amely a három legnagyobb kaszinó egyike lesz az országban. Dél-Koreának azonban még hosszú utat kell megtennie, mielőtt felzárkózna Szingapúrhoz – az elmúlt évben a kaszinók bevétele 2,4 milliárd USD volt, ami alig több mint egyharmada Szingapúr hasonló forrásból származó bevételeinek.

 

A piac új szereplőjeként a Fülöp-szigetek 2,5 milliárd USD bevételt ért el, Japán pedig Japán egyelőre még ismeretlen tényező ebben az egyenletben. Ha beindul az üzlet - és a kaszinó üzemeltetők ezt remélik – az ország hatalmas piac lesz, éves 15-30 milliárd USD becsült forgalommal, potenciálisan a második legnagyobb szereplőként Makaó után Ázsiában. Japánban azonban a kaszinók legalizálása egyelőre késik, mivel a jogalkotók erősen tartanak a legalizálás függőségre és a szervezett bűnözésre gyakorolt hatásától. 

 

A szakértők egy része azonban összességében nem tartja az új projekteket veszélyesnek Szingapúr szerencsejáték-iparára. 

„Valószínűtlen, hogy a Japánban, Koreában, Kambodzsában, Vietnámban vagy a Fülöp-szigeteken a kaszinópiacra új belépők jelentős mértékben ártanának a szingapúri piacnak. Szingapúr esetében a legnagyobb fenyegetés az lenne, ha Tájföld vagy Indonézia legalizálná a szerencsejátékot, de ez a közeljövőben egyelőre elképzelhetetlen” – mondta Paul Bromberg, a Spectrum Asia regionális szerencsejáték tanácsadó cég elnöke.

 

Bár Szingapúrban a verseny még koránt sem olyan öldöklő, mint amilyen lehetne, az egyértelmű, hogy a szerencsejáték bevétel stagnált. Vajon egy harmadik szórakoztató központ segítséget nyújthatna ebben a helyzetben? A szakértők szerint kevés a támogatottsága a szingapúriak között egy ilyen beruházásnak.

 

A múlt hónapban Lee Yi Shyan ipari és kereskedelmi miniszter a parlamentben azt mondta, a kormány nem tervez ilyet a közeljövőben annak ellenére sem, hogy az engedélyekkel kapcsolatos moratórium 2017 év végén lejár, valamint gazdasági okok sem indokolják egy ilyen komplexum felépítését.

 

A kaszinók működtetői is elismerik, a kaszinók maguk nem szükségszerűen emelik a látogatószámot, szükséges a kiskereskedelmi és családközpontú szórakozási kínálat innovatív fejlesztése is, így új komplexumok építése helyett Szingapúrnak célszerűbb azt megvizsgálnia, hogyan tudná a szerencsejátékon túli szórakozási-vásárlási kínálatot erősíteni.