Hogyan készülnek a kaszinójátékok?

Emberek milliói keresik fel Las Vegas kaszinóit nagy nyeremény reményében, ám a szerencsejáték nem az egyetlen módja annak, hogy valaki pénzt szerezzen egy kaszinótól.

 

A nevadai szerencsejáték felügyelethez (Gaming Control Board) bárki benyújthat új játékötletet, hogy azt aztán engedélyezzék a kaszinók számára. Kevesen tudják, hogy bár a játékok legnagyobb része a nagy játékcégektől és professzionális játékfejlesztőktől származik, hobbifejlesztők és átlagemberek termékei is bekerülhetnek a kaszinókba.

 

„Bárki bejöhet hozzánk egy papírra vetett koncepcióval, bármilyen kezdetleges legyen is az” – mondta Jonné Brunette, a Gaming Control Board engedélyezési osztályának ügynöke. Ez az osztály kezeli a játékötleteket – „Az emberek lassan már minden lehetségest kitaláltak, elképesztő, miket nyújtottak be eddig.”

 

A titoktartási szabályok miatt az osztály nem közölhet részleteket a benyújtott ötletekről, de a többségük már valamilyen létező játék - mint például a Black Jack - variációja, az eredeti, teljesen új játékötlet ritkább. A testület évente 7-10 új játékot és körülbelül 50 játékváltozatot engedélyez.

 

A zöld lámpa azonban csak a csata elő fele, hiszen azért, mert egy játék engedélyezett, még nem biztos, hogy a kaszinók akarnak is vele foglalkozni, és ha igen, akkor sikeres is lesz. A sikerhez több minden kell, így például az, hogy a kaszinók hogyan reklámozzák a játékot, valamint hogy hogyan változik a játékosok ízlése. A nehézségek ellenére az új játékok tízezer dollárokat hozhatnak évente a kitalálóknak.

 

Hogyan jut el egy szalvétára firkantott vázlattól a játék a kaszinó játékasztalára?

 

- A fejlesztők első lépésként a barátaikon tesztelik a játékot. Logikusak a szabályok? Könnyű megérteni a játékot? Izgalmas és szórakoztató?

 

- Ha mindegyik kérdésre igen a válasz, akkor érdemes egy ügyvédet megbízni, hogy szabadalmaztassa az ötletet, és megbizonyosodjon arról, hogya az adott játék még nem létezik. Ez hosszadalmas folyamat, és akár 10-30 ezer dollárba is kerülhet.

 

- Ha az ötlet eredeti, akkor ideje reklámozni és a kaszinóvállalatok jóváhagyását megszerezni. Mielőtt a fejlesztő a Gaming Control Board-hoz fordul, találnia kell egy kaszinót, aki megfuttatja a játék trial változatát. Ehhez a fejlesztőnek általában alkalmaznia kell egy matematikus konzultánst a játékeredmények számítógépes elemzéséhez, amely körülbelül 10 ezer dollárba kerül, valamint össze kell állítani a komplett játékot – így kellenek szórólapok, asztaljelzések, szabályok, használati utasítások és a játékhoz használandó játékfelület. A kaszinók is kérnek játékdíjat havi néhány ezer dollár értékben, és megtartják az összes hasznot, ami a játékból származik.

 

- Ezután a fejlesztőnek be kell adni egy 17 részes beadványt a Gaming Control Board-hoz, amely tartalmazza – többek között – a hivatalos kérelmet, a szabályokat, a játékmenetet, a nyereménytáblázatot, az USA szabadalmi hivatalának igazolását, egy független labor nyilatkozatát atekintetben, hogy a játék matematikailag megfelelő, egy személyes bemutatkozót, valamint 3 ezer dollár eljárási díjat.

 

- Az eljárás során a koncepciót az engedélyezési osztály átküldi a technológiai részlegnek, ahol ellenőrzik és igazolják, hogy a játék eredeti és megfelelő.

 

- Ha ezen átjut, a játék 45-180 napos terepvizsgálati szakaszba kerül – a már meglévő játékok variációi ezt a szakaszt átugorhatják, és egyenesen átkerülhetnek a jóváhagyási szakaszba.

 

- A terepvizsgálat során információkat gyűjtenek a játékról, például, hogy milyen gyakran játsszák,  és hogy hogyan lehet benne csalni - ez utóbbit a Gaming Control Board ügynökei a játékosok megfigyelésével tesztelik.

 

- Amikor vége van a terepvizsgálatnak, az erről szóló jelentést megküldik a Gaming Control Board-nak és a Nevada Gaming Comission-nek. A jóváhagyási kérelem a Gaming Control Board ülésére kerül egy napirendi pontként. Amely játék túlélte a terepvizsgálatot, azt általában el is fogadják.

 

- Ha elfogadják, akkor a játéknak egyenes útja van a kaszinó játéktermébe, onnan a sorsa már a szerencsejátékosok kezében van.

 

Az elérhető jövedelem

 

Mark Youseloff, az UNVL’s Center for Gaming Innovation igazgatója elmondása alapján a kaszinók asztalonként és havonta harminctól pár száz dollárig fizetnek külön tétenként, a játékért magáért pedig havonta néhány száz dollártól egészen 1.500 dollárig. A fejlesztők tipikusan 20 százalék jutalékot kapnak a terjesztő cégektől.

 

Ha egy kaszinó tehát 500 dollárt fizet havonta egy játék engedélyéért, akkor a játék fejlesztője egy évben körülbelül 1.200 dollárt keres. Ha a játék 25 kaszinóban van jelen, akkor a fejlesztő jövedelme 30 ezer dollár. Azt is el kell mondani azonban, hogy nagyon kevés játék éli túl az első kört.

 

A jó asztali játékok ismérvei

  • felkelti az emberek figyelmét,

  • a szabályok és célok 30 másodperc (vagy kevesebb) alatt elmagyarázhatóak,

  • jó „house edge”(5% alatti),

  • hagyományos kaszinó-eszközök kellenek hozzá, mint például standard 52 lapos kártyacsomag vagy kocka,

  • fülbemászó neve van,

  • az osztók könnyen boldogulnak vele, és az ellenőrzés sem bonyolult a főnökök részéről,

  • nehéz benne csalni,

  • a játékos sűrűn tud nyerni.
 
Címkék: kaszinó,