Hogyan jutott idáig a PokerStars?

2013-07-11
Napjainkban egyértelműen a PokerStars a világ legnagyobb online pókerterme, azonban nem mindig volt ez így…

 

A PokerScout forgalomfigyelő portál legújabb adatai szerint a PokerStarsnál az utóbbi hét napban átlagosan 20.400 készpénzes játékos fordult meg, és ezzel messze-messze listavezetőnek számít. A lista második helyezettje a Full Tilt Poker (mely egyébként szintén a PokerStars tulajdonában van) 2.600 játékossal, a harmadik pedig az iPoker Network 2.400-zal. A dobogóról épphogy leszorult a 888 Poker 2.050 játékossal, őt követi a PartyPoker 2.000-rel. És ezek csak készpénzes játékok - a PokerStars a bajnokságokkal szerzett nevet, és e tekintetben (is) a mai napig ez az elsődleges terem a legtöbb játékos számára.

 

A PokerScout egy grafikont is közölt a PokerStars üstökösszerű felemelkedésének illusztrálására. Ebből kiderül, hogy bármennyire is hihetetlen, ez a terem sem volt mindig ekkora méretű, mint most. Persze, népszerű volt, de a kétezres évek elején a PartyPoker volt a csúcsok csúcsa. Érdekes módon - annak ellenére, hogy a jogszabály ellehetetlenítette az USA pókerpiacát - a 2006-os amerikai online szerencsejáték törvény (Unlawful Internet Gambling Enforcement Act - UIGEA) segített a PokerStarsnak elindulni a növekedés útján.

Az UIGEA számos szolgáltatót - köztük a PartyPokert is  - arra kényszerített, hogy kilépjen az amerikai piacról, a többiek közül sokan pedig végül így-vagy úgy az üzlet bezárása mellett döntöttek. A PokerStars azonban előnyt kovácsolt a PartyPoker jelenlétének hiányából, és rengeteg lojális amerikai játékos szerzett magának.

 

A PokerStars globális piaci részesedése (Forrás: PokerScout)

 

A grafikonon is látszik, hogy 2006-ban a PokerStars-nak csak körülbelül 15 százalékos piaci részesedése volt. Ez valamelyest nőtt 2007-ben, de a terem igazából csak 2008-ban kapott erőre. Abban az évben körülbelül 25 százalékos volt a piaci részesedése, 2009-ben már egy kicsivel 30% felett, 2010-ben pedig már több, 35 százalék. A Fekete Péntek a PokerStars forgalmára is hatással volt 2011-ben, de megvetette a lábát, és a következő évben már 40 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak.

Ha az összes oldalát figyelembe vesszük, köztük a Full Tiltet és a különböző zárt piacokon működő PokerStars termet, az online készpénzes pókerjátékok forgalmának több mint 55 százaléka a PokerStars termeiben zajlik. A PokerStars még akkor is dominálna, ha csak a .com oldalt vennénk figyelembe, hiszen a Full Tilt és a .country termek csak forgalmának a 25 százalékát teszik ki. És hangsúlyozzuk, hogy ezek csak a cash játékok!

 

PokerStars-szal kapcsolatos hír, hogy a cég hétfőn bejelentette új, sms-es biztonsági szolgáltatását. Azok a felhasználók, akik aktiválják a szolgáltatás sms üzenetet kapnak, ha a fiókjukban szokatlan eseményeket vél felfedezni a PokerStars rendszere. Ekkor az összes pénzügyi tranzakciót, köztük a buy-in-okat is, letiltják, amit a játékos az sms-ben kapott biztonsági kód segítségével oldhat fel. Azok a bajnokságok, melyekre a játékos már regisztrált, továbbra is elérhetőek maradnak.  A szolgáltatás minden játékos számára ingyenes, és fokozatosan lesz aktiválva az egyes országokban.