Hogyan ne verjük el pár év alatt a lottómilliárdokat?

Ijesztő statisztika, hogy egy amerikai felmérés szerint a nagy lottónyertesek 90 százaléka két év alatt teljesen elverte a nyereményét, s ma gyakorlatilag semmivel sem él jobban, mint a „nagy szerencse” előtt. Sőt…

 

Mivel a héten az Ötöslottón már 3,9 milliárd forintot lehet kasszírozni egy telitalálatossal, ezért a fortunaweb.hu szerkesztősége elérkezettnek látta az időt arra, hogy szakértő bevonásával vegye végig, mit kell tennünk ahhoz, hogy ne járjunk  hasonlóképpen. Lássuk tehát a legfontosabb tanácsokat arra vonatkozólag, hogy ne tapsoljuk el pár hónap alatt a lottómilliárdjainkat! 

 
Mivel a nyertesek többsége általában nem gazdag ember – különben nem a lottóból szeretne megtollasodni –, így általában kevésbé ért a pénzhez. Ha tehát véletlenül minket jutalmazna meg azzal Fortuna, hogy az ölünkbe hullajt közel négymilliárdot, legjobb, ha őszintén szembenézünk önmagunkkal: valóban jól-e tudunk e bánni a föníciaiak találmányával? Mert ha a válasz nem, – amire azért jó esély van –  akkor érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulnunk
 
Igen ám, de akkor jön a következő kérdés: kit válasszunk? A brókereknél ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nem a nekünk legjobb befektetést ajánlják nekünk, hanem inkább azt, amelyik nekik a legnagyobb jutalékot hozza…
 
– A legjobb ha a fogorvoshoz hasonlóan pénzügyi tanácsadót is kizárólag ajánlás alapján választanunk  – mondja Bogdán Attila, a KDB Bank fiókvezetője, aki egy tucat hazai milliárdos portfólióját kezeli évek óta, olyanokét, akiknek devizában is jelentős megtakarításuk van.  – Semmiképpen se a hirdetések alapján döntsünk valaki mellett, mert aki igazán jó, annak nincs szüksége reklámra. Egyébként sem kell őket keresnünk, jönnek majd maguktól is. Miután pár százmilliót elhelyezünk valamelyik pénzintézetben, garantálom, hogy egy hónapon belül bankonként két-három tanácsadó hivatalból jelentkezni fog. Személyi bankárok, befektetési tanácsadók, lízingesek, csak győzzük fogadni őket – folytatja a banki szakember, aki gyorsan hozzáteszi, ő is csak olyan ügyfélnek vállal tanácsadást, aki nem az „utcáról esik be” hozzá.
 
Joggal vetődik fel, hogy mit tegyünk akkor, ha más-más forrásból egyszerre több pénzügyi tanácsadót javasolnak nekünk. Hogyan válasszuk ki közülük a nekünk legmegfelelőbbet?
 
– Ha már egyszer úgy döntünk, hogy megversenyeztetjük a tanácsadókat, semmiképpen se azt válasszuk, aki a legnagyobb hozamot ígéri. Általában ugyanis ő szokta a legnagyobbat lódítani. Persze azért mi is szeretnénk jól járni, ezért értelemszerűen a legkisebb nyereséggel kecsegtető mellett sem érdemes letennünk a voksunkat, úgyhogy inkább amellett döntsünk, aki olyan jó közepeset ígér, mert abban van a biztonság. Ne feledjük ugyanis, hogy a befektetéseknél nincs igazán objektív mérce. Még a másnapi euró/forint árfolyamot sem lehet teljes bizonyossággal előre megmondani, nemhogy a jövőbeni hozamokat. 
 
Régi igazság, hogy az életben érdemes több lábon állni. Nincs ez másként a befektetéseknél sem.
 
– Pontosan. Éppen ezért mindenképpen többféle befektetési formát válasszunk! Pénzünk egyik részét elhelyezhetjük állampapírban, a másikat valamilyen kötvényben, és persze lehet részvényekbe is fektetni, de ez utóbbitól inkább óvakodnék. Biztos, hogy erre igyekeznek majd a legtöbben rábeszélni, ám ez a legkockázatosabb forma. Nekünk pedig, ha lottónyertesek vagyunk, éppen az a fontos, hogy megőrizzük a milliárdjainkat, vagy azoknak legalább a nagyobbik részét, tehát ajánlatos inkább a biztonságosabb befektetési formák mellett döntenünk. Persze próbálkozhatunk a részvényekkel is, de én csak mondjuk maximum százmilliót fordítanék erre. Ez épp elég arra, hogy kipróbáljuk, mennyire értünk hozzá, viszont nem teszünk vele kockára túl sokat, a részvényeken ugyanis nagyot lehet bukni. Befektetésként szóba jöhetnek még az ingatlanok, amelyekhez most kedvező áron lehet hozzájutni, a földvásárlástól viszont manapság óvakodnék, mert az meleg, mint a pite, az arany viszont szintén nem rossz befektetés, mert értékálló. És azért arra sem árt figyelni, hogy ha bármilyen luxuscikket vagy ingatlant veszünk, mindig nézzük meg azt is, hogy mennyi a fenntartási költsége, mert azért nem árt, ha a hozamaink bőven fedezni tudják a megnövekedett rezsinket. 
 
Végül az sem mellékes, hogy mikor fordulunk a pénzügyi tanácsadóhoz. Szakértőnknek erre is van javaslata.
 
Semmiképpen se kapkodjunk! Miután megérkeztek a számláinkra a milliárdjaink, jobb, ha az első százmilliót gyorsan elköltjük olyan dolgokra, amikre egész életünkben vágytunk, a többihez viszont ne nyúljunk. Utazzunk el oda, ahová már régóta szerettünk volna, vegyük meg a kedvenc autónkat, és így tovább. Ettől megnyugszunk, s utána már higgadtabban tudunk dönteni. Meggyőződésem, hogy egy milliárdokat fizető telitalálat után legalább három hónap kell ahhoz, hogy a nyertessel értelmesen lehessen pénzügyekről beszélgetni.
 

 

Címkék: lottó, nyeremény,