Hízik a bolgár államkassza a szerencsejátékoknak köszönhetően

2018-12-05
Ha a trendek folytatódnak, a szerencsejáték szektornak köszönhetően a bolgár kormány jóval több adóbevételre számíthat idén, mint a tavalyi évben.

 

November végén Angel Iribozov, a bolgár szerencsejáték szövetség elnöke bejelentette, hogy 2018 első kilenc hónapjában a kormány 174,4 millió levát (101,6 millió dollárt) szedett be a helyi liszensszel rendelkező szerencsejáték szolgáltatóktól adók és díjak formájában. 

 

Ez 30 millió levával több, mint ami tavaly ugyanebben az időszakban volt, és Iribozov szerint a teljes évi összeg úgy 13-15 százalékkal magasabb lesz, mint a 2017. évi 200,5 millió leva.

 

Iribozov elmondása szerint ennek az összegnek a 16,5 százaléka, 28,5 millió leva származott a 12 online szerencsejáték szolgáltatótól. Ezek nagyrészt helyi földi szolgáltatók online oldalai, de jelen vannak a bolgár piacon olyan nagy nemzetközi nevek is, mint a Bet365, a Betfair, a Bwin és a PokerStars.

 

A bolgár piacra liszenszet igénylőknek 100 ezer leva liszenszdíjat, valamint a tiszta játékbevétel után 20% adót kell fizetniük. Az online szolgáltatóknak évi 50 ezer leva hozzájárulást is be kell fizetniük szociális célokra.

 

A földi szektor jelentős, szeptember végén 876 játékterem és 27 kaszinó üzemelt az országban. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a földi szolgáltatók attól tartanak, hogy a következő három évben ügyfeleik akár 10 százaléka is átteszi a tevékenységét az online térbe, de ennek ellenére a földi szolgáltatók egyharmada tervezi csak azt, hogy a következő 1 évben kiterjeszti tevékenységét az online szolgáltatásokra is.

 

A bolgár szerencsejáték ipar 2017-ben 3 milliárd levát (1,9 milliárd dollárt) ért, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőttinek. 

 

Októberben egy helyi lap arról számolt be, hogy a férfiak 53%-a, és a nők 44%-a szerencsejátékozott az elmúlt évben, és teljes népesség körülbelül 3 százaléka (úgy 200 ezer fő) veszélyeztetett, hogy függővé válik.

 

A sorsjegy viszonylag új jelenség Bulgáriában, de népszerűsége az egekben van. 2017-ben, a 7 milliós nemzet mintegy 100 millió kaparós sorsjegyet vásárolt. A bolgár kormány nyáron nyújtotta be jóváhagyásra az Európai Bizottsághoz azt a jogszabálytervezetet, mely tovább korlátozná a lottójátékok hirdetési lehetőségeit – nem lehetne például televíziós interjút készíteni lottónyertesekkel, akik nagy nyereményeikről számolnak be.

 
Címkék: piaci információ,