Hivatalos: Black Caviar első csikójának Exceed And Excel lesz az apja

2013-07-24
A 25 futam után veretlenül visszavonult ausztrál csodaparipa, Black Caviar tulajdonosai ma véget vetettek a hónapok óta tartó találgatásoknak.

 

A világ legkívánatosabb versenylovának első partnere az ausztrál champion csődör, Exceed And Excel lesz, amint szeptemberben megkezdődik a déli féltekén a tenyészszezon. 

Exceed And Excel 646 nyertes, köztük 72 stakes bajnok telivér apja, utódai eddig közel 52 millió dollárt kerestek tulajdonosaiknak. Ő az apja többek közt a többszörös Group 1 győztes Excelebration-nak és Helmet-nek is.

 

 

Exceed And Excel

 

A veretlen, kétszeres Év Lova díjazott Black Caviar tulajdonosai Ausztrália legsikeresebb tenyésztőivel való konzultációk hosszú sora után hozták meg döntésüket. 

"Nagyon alapos, aprólékos, de élvezetes folyamat volt. Mint a Black Caviarral kapcsolatos minden döntés alkalmával, nagyon megtisztelve és hihetetlenül kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy mi lehetünk ebben a helyzetben." - nyilatkozta az egyik résztulajdonos, Gary Wilkie.

A tulajdonosok még elmondták, hogy a döntés több kulcstényezőnek köszönhetően született meg, köztük annak, hogy Exceed And Excel champion apja Danehill, aki már bizonyította, hogy vérvonala kiválóan passzol Black Caviar vonalához: a Group 2 győztes Wilander apja Exceed, anyja pedig Black Caviar nagyanyja, Scandinavia.

 

Exceed And Excel legújabb kétéves utódai is bizonyították, hogy kivételes utódok nemzésére képes: Overrach a Golden Slipper-t (G1) nyerte magabiztosan, Guelph pedig már két Group 1 győzelmet is bezsebelt a Sires’s Produce-ban és a Champagne Stakes-ben.

 

Black Caviar - aka "Nelly"

 

Nem kevesebb, mint 13 Group 1 győztes apjaként More Than Ready is komoly esélyesként jött számításba, de fontolgatták Not A Single Doubt, Fastnet Rock és Casino Prince nevét is.

“Számos kiváló csődört ajánlottak figyelmünkbe, és nagyon izgatottak vagyunk, hogy Exceed And Excel lesz Nelly első párja.” – mondta Mr. Wilkie. „Ha minden jól megy, 2014 tavaszán egy egészséges és fitt kiscsikót köszönthetünk.”

 

Egy Black Caviar – Exceed And Excel csikó értéke a szaklapok szerint 7 millió dollár (1,5 milliárd forint) körül lesz, azonban a kanca tulajdonosai már jelezték, hogy ők szándékoznak majd versenyeztetni az utódot.

 
Címkék: lóverseny,