Hírek a nemzetközi szerencsejáték piacokról

2012-06-26
E havi összefoglalónkban Ausztrália, Dánia, az Európai Unió, Görögország, Grúzia, Írország,Kanada, Németország, Oroszország és Ukrajna szerencsejáték piacainak történéseiről olvashatnak.

  

  AUSZTRÁLIA

 

Egy, a miniszterek által a szövetségi kormánynak benyújtott beadvány azt indítványozza, hogy tegyék legálissá az online pókert és az élő sportfogadást az országban. Az egyéb kaszinójátékok továbbra is tiltottak lennének. Az ausztrál játékosok nagyságrendileg 800 millió eurót költenek el offshore szerencsejáték portálokon.

  

  DÁNIA

 

Az eCogra engedélyt kapott a dán online szerencsejáték piacon való működésre. Mostantól  nemcsak tanúsítványokat adhat ki a Dániában liszensszel rendelkező kaszinók és online szerencsejáték szolgáltatók számára, hanem iránytó testületként is működik mind az öt dán tanúsítási területen.

    

  EURÓPAI UNIÓ

 

Az Európai Szerencsejáték és Szórakoztatóipari Szövetség (Euromat) éves általános értekezletén megvizsgálta az EU szervezetek szerepét abban, hogy a földi szerencsejáték szektort méltánytalanul kezelik az online szektorral szemben. "Egy olyan nagyfokúan szabályozott, magasan adóztatott szektor, mint a földi szerencsejáték szektor, nem fogadhat el egy olyan helyzetet, hogy az online környezetben működő közvetlen versenytársak kevesebb vagy nulla adót fizetnek, és vagy nem szabályozott vagy nagyon halványan szabályozott környezetben működnek." - közölte az Euromat.

  

  GÖRÖGORSZÁG

 

Lassan tisztul a kép a VLT-k jövőjét illetően Görögországban. A még részben állami tulajdonban álló görög szerencsejáték vállalat, az OPAP várhatóan 16.500 új egységet szerel fel 819 helyszínen, és lesz az egyedüli szolgáltató körülbelül másfél évig. A többi szolgáltató aztán a jövő évben léphet piacra, körülbelül további 18.500 gép felszerelésére kapnak majd engedélyt. A kivitelezés részletei továbbra is bizonytalanok, így például nincsenek pontos információk a játékosokat azonosító kártyákkal kapcsolatban sem.

A kormány 29 százalékos OPAP részesedésének eladása hamarosan megkezdődik, azonban  a görög lóversenyfogadási szervezet (ODIE) tervezett privatizációja a legutóbbi hírek szerint parkolópályára lett téve. 

   

  GRÚZIA

 

Egy parlamenti döntés, mely felmenti a több, mint 100 szobával rendelkező hoteleket az éves kaszinó liszenszdíj alól Adjara köztársaságban, éles növekedést eredményezett a külföldi turisták számában, tette közzé a Richard Chancellor tanácsadó cég. 2009-ben 100.000, míg 2010-ben 900.000 látogatót regisztráltak a térségben.

 

  ÍRORSZÁG

 

A 2011-ben átmeneti jelleggel a turizmusra valamint a vendéglátó- és szabadidős szolgáltatásokra (így a szerencsejátékokra is) kivetett 9 százalékos áfa 2013 végéig érvényben marad.

Az ír Szórakoztatóipari Szövetség  bejelentette, hogy az új szerencsejáték törvény tavaszra várt kihirdetését elhalasztják. Az Igazságügyi Minisztérium megerősítette, hogy egy évvel elhalasztották a törvényjavaslatot, azonban mereven ragaszkodnak  ahhoz, hogy a törvényjavaslatot még a jelenlegi kormány ideje alatt - tehát legkésőbb 2016-ig - bevezetik.

 

  KANADA

 

Ontario (mely messze a legnépesebb és leggazdagabb kanadai tartomány) lottó és szerencsejáték vállalata (OLG) megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy fejlessze a tartomány kaszinójáték piacát.  "Ez egy olyan folyamat kezdete, mely során a privát szektor kellő szakértelemmel rendelkező vállalatait bevonjuk piacra." - mondta Rod Phillips, az OLG elnök-vezérigazgatója. 

Az OLG a közelmúltban kérdőívet adott ki, mely segít felbecsülni az operátorok érdeklődését abbana  29 potenciális szerencsejáték zónában, ahol a magánszektorbeli szolgáltatóknak engedélyeznék bizonyos oldalak üzemeltetését. A konkrét szolgáltatók kiválasztása kora ősszel kezdődhetne. A Caesars Entertainment, a Las Vegas Sands és az MGM Resorts már kifejezte érdeklődését a tartományban, és különösen Toronto-ban, Kanada legnagyobb városában, ahol Rob Ford polgármester úgy tűnik fogékony a kaszinófejlesztési ötletre.

A tartomány, ahol jelenleg egy tucatnyi kisebb és közepes kaszinó üzemel, azt reméli, hogy a szerencsejáték szektor 6300 új állást fog teremteni a szerencsejáték iparban és a kapcsolódó területeken, valamint hozzájárul az államkincstár bevételeihez is.

 

  NÉMETORSZÁG

 

A német tartományok elfogadták az új Szerencsejáték Egyezményt, ami az idei évtől liberalizálja a német sporfogadási piacot. A MECN szerint a piac értéke 2015-re elérheti a 1,5 milliárd eurót. A vállalat előrejelzései szerint a kulcs növekedési tényező a viszonteladói fogadási szektor lesz. Előrejelzésük szerint nagyságrendileg 2500 új fogadóiroda, valamint sok új bolt-a-boltban típusú fogadóhely és terminál létesülhet a következő pár évben.

 

  OROSZORSZÁG

 

Az Alstart közleménye szerint "A Duma ismét tárgyalt a póker legalizálásáról. Mindenki meglepetésére, a tagok felülbírálták korábbi döntésüket, és beleegyeztek, hogy a Texas Hold'Em, mint a póker egy variációja, visszatérhet az országba, és ezt törvényjavaslatban rögzítették. 

A játék legalizálása mellett a hatóság előzetes meghallgatást tartott annak ügyében, hogy a négy előzőleg engedélyezett szerencsejáték zónát áthelyezzék, olyan sokkal népszerűbb helyekre, mint például Szentpétervár, Szocsi, Krasnodar és Moszkva. 

A tervek szerint egy olyan szervezetet hoznak létre, mely egyrészt a liszenszekkel kapcsolatos ügyeket kezeli, másrészt a szerencsejáték tevékenységet felügyeli. 

Egy új adórendőrség-csoport is felállításra kerül, mely nem csak a kaszinókban történő pénzmozgásokat követi majd figyelemmel, hanem a szervezők és játékosok bevételeit is. 

  

  UKRAJNA

 

Az Alstart közleménye szerint "Az ország vezetése elhatározta, hogy felülvizsgálja a szerencsejátékokkal kapcsolatos politikáját. A hatóságok ismét felvetették a szerencsejátékok életre keltését a négy és ötcsillagos szállodákban, ami  egyben indokolná a póker és egyéb szerencsejátékok legalizálását. A hatóságoknak eredendően az volt a célja, hogy új bevételeket találjanak az államkassza számára, mely az utóbbi időben jelentős deficittel küzd. Azonban az ország vezetése még ezen körülmények között sem fontolgatja a szerencsejátékok legalizálását, ezért a pókertermek és az online kaszinók továbbra is illegálisak, és feketén üzemelnek.

Meg kell jegyezni, hogy Ukrajnában két törvényjavaslatot készítettek elő tavaly, mely teljes mértékben legalizálja a kaszinókat és szerencsejáték klubokat. Mindkét törvényjavaslatot benyújtották megfontolásra, de több mint kilenc hónap elteltével sem történt még előrelépés. A felsővezetés ezt a tétlenséget azzal magyarázza, hogy a benyújtott törvényjavaslatok számos vitát indítottak el két intézmény - a Pénzügyminisztérium és az Infrastrukturális Minisztérium - között. Úgy tudjuk, hogy ez a két Minisztérium nem tudott még megegyezni."

 

  

Címkék: piaci információ,