Hidegzuhanyként érte a nyerőgépgyártókat a teljes tiltás bejelentése

2012-10-01
A szerencsejáték-eszköz gyártó cégeket teljesen váratlanul érte a kormány hétfői bejelentése, miszerint teljes mértékben betiltják Magyarországon a pénznyerő automatákat. Mindez másképpen mondva azt is jelenti, hogy a szerver alapú nyerőgépek üzemeltetése el sem indul, és a pénznyerők mostantól fogva csak a koncesszióban működő játékkaszinókban lesznek engedélyezettek.

 

„Vártuk, hogy lesz valamilyen törvénymódosítás a napokban a szerver alapú gépekre való átállás elhúzódása miatt, de arra, hogy teljesen betiltják a gépeket, nem számítottunk. Ez hidegzuhanyként ért bennünket” – kommentálta a hétfői bejelentést Bódi Ferenc, a Szerver Bázisú Szerencsejáték Érdekvédelmi Egyesület (angol elnevezésük rövidítése alapján SBGA) elnöke, a Novomatic csoporthoz tartozó AGI Hungária Kft. vezető munkatársa.

 

A szerencsejátékeszköz-gyártók még márciusban döntötték el, hogy érdekvédelmi egyesületbe tömörülnek azért, hogy szervezetük előnyösebb működési feltételeket harcoljon ki a gyártók számára, és biztosítsa számukra a hatékony fejlődést. Már a megalakulásuk sem indult azonban zökkenőmentesen. Eredetileg a Server Based Gaming Association nevet adták az egyesületnek, de mivel ezt nem fogadták el az illetékes hatóságok, ezért különböző jogi procedúrák után, a szervezet végül csak szeptemberben kezdhette meg érdemi működését, immár a magyar elnevezés égisze alatt. A hétfői bejelentés fényében könnyen előfordulhat, hogy az SBGA nem lesz hosszú életű. 

 

„Egyesületünk jövőjéről egyelőre még nem tudok biztosat mondani, hiszen egyelőre csak a törvénymódosítás tervezetét ismerjük. Az álláspontunkat akkor fogjuk véglegesíteni, amikor eldől, hogy a Parlament pontosan milyen tartalommal fogadja el a szerencsejáték-törvény módosítását. Mindenesetre, ahogy eddig, úgy ezután is igyekszünk majd alkalmazkodni a körülményekhez” – kommentálta a hétfői eseményeket az SBGA elnöke, aki azt is elárulta, hogy a gyártók a szerencsejáték-törvény tavaly őszi, első módosítása óta eltelt egy évben több tíz-, illetve százmillót fektettek be a fejlesztésekbe, illetve a szerver alapú gépekre történő átállásra. „Ezek a pénzek most mind elvesztek” – állapította meg szomorúan.

 

Bódi Ferenc beszélt arról is, hogy a pénznyerők játékadójának megötszörözése miatt az üzemeltetéssel foglalkozó vállalkozások is mind veszteségesek voltak az elmúlt egy évben. Ha a tételes gépenkénti 500 ezres adót még ki is tudták gazdálkodni, a januárban ezen felül életbe lépett százalékos adót már nem. „Rengeteg vállalkozás csődbe ment, mások pedig abban bíztak, hogy áttérnek majd a szerver alapú gépek üzemeltetésére, s a géphelyek megtartása miatt vállalták az átmeneti időben a veszteséges üzemelést. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt hetekben több cég kezdeményezte az auditot, amely legalább százmillió forintba kerül.” – tette hozzá.  

 

Bódi Ferenc egyébként azért sem érti a kormány döntését, mert a pénznyerők teljes betiltása eddig minden országban az illegális nyerőgépezés felerősödéséhez vezetett, és példaként Ukrajnát említette meg. A döntés másik hatása pedig az lehet, hogy a játékosokat az online szerencsejáték irányába tereli, ami viszont ellenőrizhetetlen, ezért a játékfüggőkre még az eddigieknél  is nagyobb veszélyeket jelent.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a Novomatic csoport a megváltozott körülmények után is marad-e Magyarországon, Bódi Ferenc azt válaszolta: valószínűleg igen, mert cégüknek a hazai kaszinókban is vannak gépeik, ott pedig a törvénymódosítás szerint továbbra is megmaradhatnának a pénznyerő automaták.

 

Címkék: nyerőgép,