Itt a Breeders’ Cup – Telivér világbajnokság

November 2-án és 3-án (pénteken és szombaton) rendezik meg a telivérek világbajnokságának tartott Breeders’ Cup-ot Kaliforniában, a Santa Anita Park-ban. A két nap alatt 15, többségében Group 1 minősítésű futamot rendeznek, 25 millió dolláros összdíjazással.

 

A Breeders' Cup az amerikai lóversenyvilág egyik (ha nem a) legnagyobb pompával körített eseménye. Számtalan híresség látogat ki a lóversenypályára ilyenkor, ahol nem csak a futamokat tekinthetik meg, hanem részt vehetnek a számtalan partin, koncerten és exkluzív VIP eseményen. A nézőszámot tekintve ez a negyedik legnépszerűbb futam Észak-Amerikában, általában csak a Kentucky Derby, a Preakness Stakes és a Kentucky Oaks vonz több nézőt. Tavaly közel 106 ezren látogattak ki a pályára, a tévéképernyőkön keresztül pedig további 10 millió néző követte az eseményeket.  

A Dubai World Cup Night után ezen a versenyen osztják a legnagyobb pénzdíjakat, többek közt ennek is köszönhető, hogy a legnagyobb versenyló-sztárok is rajtgépbe állnak a futamokon. Olyan lovakat láthattunk itt az elmúlt években, mint Zenyatta, aki az egyetlen ló, aki két különböző Breeder's Cup futamon is győzedelmeskedni tudott (Ladies' Classic 2008-ban, és a Classic 2009-ben), vagy Goldikova, aki az egyetlen, aki három futamot is meg tudott nyerni (Breeders' Cup Mile 2008-2009-2010).

Idén 180 lovat neveztek előzetesen a futamokra, köztük 8 címvédőt.  

  

2012. november 2., péntek

(időpontok magyar idő szerint)

 

21:06 -- Breeders’ Cup Juvenile Sprint - 6f (Conditions)

Ez a csikók számára kiírt 1207 méteres sprintszám a Breeders’ Cup legfiatalabb futama, tavaly rendezték meg először. Idén 10 lovat neveztek előzetesen, egy európai van közöttük (Ceiling Kitty). A szaksajtó Super Ninety Nine-t és Merit Man-t tartja leginkább esélyesnek.

 

21:48 -- Breeders’ Cup Marathon – 1 3/4m (Gr2)

A hároméves vagy idősebb lovak számára kiírt Marathon a Breeders’ Cup leghosszabb futama a maga 2800 méterével. Az európaiakat Aidan O’Brien Fame And Glory-ja és Sense Of Purpose képviseli. Fame And Glory az idei évben nem teljesített eddig túl jól, és ez lesz az első próbálkozása homokon, a bukmékerek nem túl sok jót jósolnak neki, jelen pillanatban 20/1-es oddsszal fogadható. A fogadóirodák Worth Repeating-et (7/2), a 2010-es bajnok Eldaafer-t (4/1), a csúcsformában lévő Not Abroad-ot (9/2) és Atigun-t (5/1) tartják győzelemre esélyesnek.

 

22:28 -- Breeders’ Cup Juvenile Fillies Turf – 1m (Gr1) 

Csak kétéves kancákat láthatunk ebben az 1 mérföldes füves pályán rendezett futamban. Az európai ifjakat Flotilla, Sky Lantern, The Gold Cheongsam és Watsdachances képviseli. A szaklapok és bukmékerek Sky Lantern-t (3/1) tartják az egyik legnagyobb esélyesnek a győzelemre, aki szeptemberben megnyert egy kancák számára kiírt Group 1-es futamot hazájában. Az öt futamon indult kanca jó mérleggel rendelkezik, hiszen három futamot megnyert, kettőn pedig második lett. Rajta kívül Watsdachances (4/1), Spring Venture (6/1) és Waterway Run (8/1) szerepel az esélyek között. 

 

23:08 -- Breeders’ Cup Juvenile Fillies - 1 1/16m (Gr1)

A legjobb kétéves kancák állnak rajtgépbe ezen a futamon, és jellemző, hogy a nyertes kis kancát szinte minden évben Championná is választják. Idén egyetlen európai ló sem indul, a futam favoritja, Bob Baffert neveltje, a 100 százalékos mérleggel rendelkező, kétszeres Group 1 győztes Executiveprivilege (8/5). Rajta kívül több nagyszerű ló van még a rajtlistán, így a szintén veretlen, Group 1 győztes Dreaming of Julia (5/2), Kauai Katie (7/2) és Spring in the Air (6/1)

 

23:48 -- Breeders’ Cup Filly & Mare Turf - 1 1/4m (Gr1)

Hároméves és idősebb kancák indulhatnak ezen a 2 millió dolláros díjazású füves versenyen, ahova idén több európai reménységet is neveztek. A fogadóirodák szerinti rangsor első öt helyén négy lovat is találhatunk kontinensünkről. A  favorit a kitűnő mérleggel rendelkező (5-4-0) francia Ridasiyna (3/1) aki legutóbb magabiztosan nyerte a Group 1-es minősítésű Prix De L'Opera-t. Legnagyobb ellenfele valószínűleg, John Gosden neveltje, The Fugue lesz, aki jelenleg 4/1-es oddszal fogadható. 

 

00:30 -- Breeders’ Cup Ladies’ Classic - 1 1/8m (Gr1)

A pénteki nap fő száma az a homokpályán futott 1800 méteres verseny, melyet 2008-ban Zenyatta is megnyert.  Az idei futamon legalább egy veretlenségi sorozat biztosan meg fog szakadni, hiszen Awesome Feather 10, My Miss Aurelia pedig 6 verseny óta tartó nyerőszériáját teszi kockára. Ráadásul itt lesz a címvédő Royal Delta is, aki legutóbbi futamán könnyű, több mint 9 testhosszas győzelmet aratott a Beldame-ban a Belmont Parkban. Rajthoz áll az a Include Me Out is, aki idén nyáron megverte Royal Deltát Saratogában. Rajtuk kívül említésre méltó még Grace Hall, Questing és In Lingerie – akik mindnyájan nagyon jó formát mutattak az utóbbi időben, így szinte garantált, hogy nagyszerű versenynek lehetünk tanúi pénteki nap zárófutamán! 

 

2012. november 3., szombat

 

19:50 -- Breeders’ Cup Juvenile Turf – 1m (Gr1)

Kizárólag kétéves mének küzdhetnek meg egymással ezen az egymérföldes füves futamon az egymillió dolláros díjakért. Az európaiakat Fantastic Moon (10/1) és Rising Legend (20/1) képviseli. A szaklapok szerint a három legesélyesebb induló Frankel istállótársa, Dundonnell (4/1), a Godolphin reménysége, Artigiano (5-1) és Noble Tune (6-1). 

 

20:35 -- Breeders’ Cup Filly & Mare Sprint – 7f (Gr1)

Hároméves és idősebb kancák számára kiírt, 1 millió dollár díjazású, 1400 méteres sprintfutam – idén európai aspiráns nélkül. A fogadóirodák favoritja a kétszeres Group 1 győztes Groupie Doll (7/5), aki az utóbbi négy futamát nagyon meggyőző fölénnyel nyerte - nehéz lesz őt megállítani. Ellenfele lehet a négyszeres Group 1 győztes Turbulent Descent (5/1), és a kétszeres Group 1 bajnok Contested (8/1), aki a Test Stakes-en fölényesen nyert ezen a távon, azonban most először küzd meg idősebb lovakkal. 

 

21:14 -- Breeders’ Cup Dirt Mile – 1m (Gr.1)

Ebben a hároméves és idősebb lovak számára kiírt 1 mérföldes (1609 méteres) futamban sem lesz idén európai induló. A futam favoritja jelen pillanatban Shackleford (7/2), aki idén májusban szerezte meg első Group 1 győzelmét a Belmont Parkban. Meg kell még említeni a 7-4-2-es mérleggel rendelkező Emcee-t (4/1), aki magabiztos fölénnyel nyerte utolsó futamát 7 furlongon; és Nonios- t (6/1), aki legutóbbi futamán Game On Dude mögött lett második itt, a Santa Anita Parkban. 

 

21:57 -- Breeders’ Cup Turf Sprint - 6.5f (Gr1)

Hároméves és idősebb telivérek számára kiírt 1307 méteres futam, európai induló nélkül. Dobogóesélyesnek talán a felkészítő futamot megnyerő Unbridled's Note (4/1), a 2009-es bajnok California Flag (6/2), a jó formában lévő Bridgetown (6/1) és a Group 1 nyertes Camp Victory (6/1) tekinthető. 

 

22:36 --  Breeders’ Cup Juvenile - 1 1/16m (Gr1)

Ezen az 1700 méteres futamon csak kétéves mének indulhatnak. 2 millió dolláros díjazásával ez a legértékesebb, kétévesek számára kiírt futam Észak-Amerikában. A mezőnyből kiemelkedik a veretlen, Group 1 győztes Shanghai Bobby (3/1). Legnagyobb ellenfele Bob Baffert tanítványa, Power Broker (5/2) lehet, aki legutóbbi futamát több, mint 6 testhosszal nyerte itt, a Santa Anita Parkban. Említésre méltó még Title Contender (6/1), Know More (8/1) és Speak Logistics (8/1). 

 

23:18 -- Breeders’ Cup Turf - 1 1/2m (Gr1)

Hároméves és idősebb lovak küzdhetnek meg a három millió dolláros díjakért ezen a 2400 méteres versenyen, amiben több jó nevű európai telivér is rajtgépbe áll. Ez a Breeders Cup egyik leginkább várt futama, hiszen itt lesz többek közt a tavalyi bajnok, St Nicholas Abbey (5/1), a feltörekvő japán sztár, Trailblazer (10/1), és Aga Khan reménysége, Shareta (6/1). A futam favoritja az amerikai tréningben lévő Point of Entry (3/1). Ő kitűnő mérleggel rendelkezik, hiszen 5 futam óta veretlen (csak a debütáló versenyén nem sikerült győznie), ráadásul 3 Group 1 minősítésű győzelem is van a tarsolyában. Kontinensünk lovai jól szerepeltek ebben a futamban az utóbbi éveken, hiszen az utóbbi hét évből hatszor európai ló nyert, azonban idén Point of Entry-vel bizonyára nehéz dolguk lesz. 

 

23:58 -- Breeders’ Cup Sprint  - 6f (Gr1)

Hároméves és idősebb telivérek vehetnek részt ezen az 1207 méteres sprintfutamon, amiben idén csak amerikai lovak vesznek részt. A szaklapok a Bob Baffert által trenírozott kétszeres Group 1 győztes Coil (4/1) győzelmét várják, aki legutóbbi startján a Santa Anita Sprint Championship-et nyerte. Itt lesz a címvédő, a háromszoros Group 1 bajnok Amazombie (9/2) is, aki legutóbbi futamán csak negyedik lett (ez volt eddigi legrosszabb eredménye) – egy jó futással most feledtetheti ezt. Említésre méltó még Capital Account (6/1), aki közeli másodikként végzett a mostani favorit Coil mögött a legutóbbi felkészítő versenyén ezen a pályán; valamint a Group 1 győztes The Lumber Guy-ról sem (8/1), aki eddigi négy futamából kétszer győzni tudott.

 

00:40 -- Breeders’ Cup Mile – 1m (Gr1)

Ezt a hároméves és idősebb lovak számára kiírt egymérföldes füves viadalt akár Goldikova futamának is nevezhetnék, hiszen a kitűnő kanca három egymás követő évben is győzedelmeskedni tudott itt (2008-2009-2010). A futam favoritja az amerikai tréningben álló Wise Dan (2/1), aki mióta visszatért a füves pályára, három futam óta legyőzhetetlen. Ő egyébként is nagyszerű mérleggel rendelkezik, hiszen 17 futamából 11-et megnyert, melyből 3 Group 1 minősítésű volt. Három legnagyobb ellenfele közül kettő Európából érkezik: az egyik, Aidan O’Brien már bizonyára Frankel fóbiában szenvedő, háromszoros Group 1 győztes neveltje, Excelebration (5/1); a másik pedig Moonlight Cloud (6/1), aki majdnem elbúcsúztatta Black Caviart a veretlenségtől a Royal Ascoton. Mellettük a legnagyobb veszélyt a 2011-es Kentucky Derby győztese, Animal Kingdom jelentheti a favoritra. 

 

01:30 -- Breeders’ Cup Classic - 1 1/4m (Gr1)

A kétnapos rendezvény 5 millió dolláros, 2000 méteres csúcsfutamán hároméves és idősebb telivérek állhatnak rajthoz. Ez a legmagasabb díjazású futam Észak-Amerikában, olyan sztárok nyertek itt a múltban, mint Zenyatta (2009) és Curlin (2007).

A szombati (vagy nekünk inkább már vasárnapi) futam favoritja a tavalyi második helyezett, Game On Dude (5/2). Bob Baffert neveltje négy Group 1 győzelmet tudhat magáénak, jelenleg jó formában van, és szereti is ezt a pályát – legutóbb is itt indult, és nyert a Goodwood Stakes-ben. Rajta kívül a szaklapok dobogós helyre tartják esélyesnek még Flat Out-ot (8/1), Fort Larned-et (8/1) és Ron The Greek-et (8/1). 

 

A futamokat az NBC Sports-on, és a Breeders' Cup hivatalos honlapján élőben közvetítik. 

 

Címkék: lóverseny, tipp,