Hétköznapi kaszinó botrányok - avagy hogy kerül a kaki az ajtóra

2014-03-06
Nagy pénzek és nagy indulatok feszülnek egymásnak a kaszinók világában, nem ritka az sem, hogy bíróság elé kerülnek az ügyek, legyen szó a részeg vagy a tiltólistás ügyfél kiszolgálásáról, vagy egyszerűen mert egy elégedetlen ügyfél a saját ürülékét keni a kaszinó elegáns bejáratára.

 

Sokszor előfordul, hogy a kaszinó mulasztására próbálják fogni az ügyfelek, hogy sokat veszítenek, néha talán jogosan, néha kevésbé, ezt vitás esetben a bíróság dolga eldönteni.

 

Amikor az ügyfél felönt a garatra

 

A kaliforniai Mark Johnston ügye is a bíróságon kötött ki. A férfi meglátása szerint alkoholos befolyásoltsága miatt nem kellett volna engedniük, hogy játszon.

A nyugdíjas autókereskedő a Superbowl hétvégéjén azért érkezett Las Vegasba, hogy kicsit kirúgjon a hámból. Nem először járt ott, sőt a szép új Downtown Grand kaszinó meghívására érkezett a városba.

 

A lazítás túl jól sikerült, a férfi már a repülőtéren elkezdte megünnepelni a különös alkalmat pár itallal, sőt a taxiban is folytatta az ivást, ráadásul olyan sikeresen, hogy állítása szerint a kaszinóhotelbe való megérkezéstől kezdve szinte semmire nem emlékszik. Pedig nagy buli lehetett, ugyanis a férfi nem csak a nála lévő pénzt játszotta el, hanem a szórakozóhely által a számára a helyszínen engedélyezett 500.000 dolláros (113 millió forint) hitelkeretet is.

 

Johnston szerint a kaszinó jogellenesen járt el, hiszen a nevadai törvények kötelezik a szerencsejáték szolgáltatót arra, hogy látványosan részeg embereket megakadályozzanak a játékban. Ehhez képest nemcsak hogy kiszolgálták, de még jelentős hitelt is adtak neki. Johnston ezt nyilatkozta a sajtónak: "Úgy érzem, mintha szó szerint kifosztottak volna. Ami történt, teljesen olyan, mintha egy részeg embert találnának az utcán, és öntudatlanságát kihasználva kiürítik a zsebeit."

 

A Downtown Grand nem kommentálta a vádakat, azonban visszakézből beperelték Johnstont, mert állításuk szerint ezzel a módszerrel próbálja meg csökkenteni szerencsejáték adósságait.

 

Kérdéses, hogyan fog dönteni a bíróság, bár súlyosabb esetekben is döntöttek már a kaszinó javára. 

 

Kitiltás ellenére játszhatott

 

Például annak a Brittish Columbia-beli nőnek az ügyében, aki, miután rájött arra, hogy szerencsejáték függő, felvetette magát a kaszinóból kitiltottak listájára, és mégis engedték játszani. A listára való felvételi kérelem egy megelőzési módszer, elvileg azt az összes amerikai kaszinónak szem előtt kell tartania. Ezúttal mégsem sikerült. 

 

Joy Ross még 2010-ben, de már a listára való felkerülése után perelt be két helyi kaszinót amiatt, hogy engedték játszani, és 330.000 dollárt veszített. A bíróság ejtette az ügyet azzal az indokkal, hogy ez az önkorlátozó intézkedés nem egy jogi eljárás, így jogi úton behajtatni sem lehet az ebből eredő károkat. Ross fellebbezett, de újra elutasították. A bíró úgy indokolta döntését, hogy lehetetlenség minden önkizárt ember arcvonásait rögzíteni az alkalmazottak memóriájában, így természetesen becsúsznak hibák. Továbbá amennyiben kártérítést ítélnének meg Joy számára, elindítanának egy lavinát, amiben  rengetegen feliratnák magukat a listára, majd veszteség esetén visszakövetelnék a pénzt.

 

Joy szerint a játékfüggőség egyfajta fogyatékosság, és ő nagyon bízott a programban. Úgy gondolta, ez egy biztonsági háló, ami megakadályozza őt, hogy szenvedélyébe visszaessen. Amennyiben tudja, hogy a módszer nem működik, már korábban más segítséget keresett volna, de ezt nem tartotta akkor szükségesnek.

 

Na de mit keres a kaki az ajtón?

 

Érdekes, hogy a harmadik botrányos eset is egy idősödő "úriemberrel" esett meg. Az 51 éves chicagói Gustavo Zamudio-Coronel a River Casino vendége volt, és Johnstonhoz hasonlóan szintén erősen felöntött a garatra. Szerencséjére nem írt alá félmillió dolláros hitelkeretet, és egészen békésen el is volt addig a pillanatig, amikor a sok italt "feldolgozás után" a WC helyett a nadrágjába engedte. Ekkor az osztó felszólította a távozásra, ám Gustavo erre nem volt hajlandó. Behívták a biztonságiakat, akik a megfelelő módszerekkel kitessékelték a férfit. 

 

Ő azonban ahelyett, hogy bűnét belátva hazaoldalgott volna kialudni magát (és persze betenni egy mosást), haragra gerjedt a kaszinó és az egész világ ellen, és nadrágját letolva odaengedte béltartalmát a kaszinó bejáratához. Művével még így sem volt elégedett, azon (szó szerint értendő) melegében szépen bekente vele a szórakozóhely elegáns üvegajtaját.

 

Természetesen erre már kihívták a hatóságokat, és a bíróság már be is rendelte Gustavot meghallgatásra. Arról már nem szólnak a hírek, hogy az április 4-én tartandó esemény kapcsán milyen előkészületeket tesznek Gustavo fogadására. Például ellátják-e papírpelenkával illetve lenejlonozzák-e az ajtókat a szóban forgó napon, de mérget lehet venni rá, hogy ebben a perben sem a kaszinójátékos fog nyerni.  

 

Címkék: kaszinó,