Hét kaszinó épülhet New Yorkban

2013-11-09
A keddi népszavazáson New York állam lakossága nagy arányban igennel szavazott arra a Cuomo kormányzó által is támogatott alkotmánymódosító javaslatra, mely hét Las Vegasi stílusú kaszinókomplexum építését teszi lehetővé az államban.

 

A kormányzó ezirányú erőfeszítéseit erőteljesen támogatta egy vállalatvezetőkből és szakszervezeti vezetőkből álló koalíció, ami több, mint 4 millió dollárt gyűjtött össze a kampány támogatására. Ők azzal érveltek, hogy a kaszinók segíthetnek fellendíteni az északi régiókat, és segítségükkel visszaszerezhetnék azokat a szerencsejáték dollárokat, melyeket jelenleg más államokban játszanak el New York állam lakosai. Az ötletnek természetesen ellenzői is akadtak, akik azzal vádolták a közigazgatást, hogy túlértékelik a kaszinók előnyeit, és akik attól tartanak, hogy a játéktermekben majd a szegények és a munkásosztály fogja eljátszani az utolsó centjeit.

 

A módosítás elfogadása azt jelenti, hogy kivitelezhetik annak a négy kaszinónak az előzetesen már jóváhagyott kezdeti tervét, melyek az állam három északi területén (Catskills, Capital Region és a Southern Tier) épülnek majd fel.

New York Cityben és külvárosaiban legalább hét évig még nem épülhetnek kaszinók, és egyik kaszinó sem lehet annak az öt játékteremnek a közelében, melyeket az indián törzsek üzemeltetnek.

 

Az állam vezetőinek becslése szerint az új kaszinók 6700 építőipari munkásnak adnak majd munkát, a későbbiekben pedig 2900 állandó munkahelyet teremtenek. Állításuk szerint 420 millió dollár adóbevételre számíthat az államkassza, melynek legnagyobb részét az oktatásra fordítják majd. 

 

A Szerencsejáték Felügyelet a jövő év elejétől várja majd hivatalosan a kaszinószolgáltatók ajánlattételeit. Az ajánlatok beérkezését követően egy választási bizottság fogja átnézi mindegyik pályázatot, és ők választják majd ki a nyerteseket. Az első négy kaszinó engedélyét várhatóan 2014 év végén fogják kiadni, és a liszensz tulajdonosainak ezután két éven belül kell megnyitniuk a kaszinókat. A hírek szerint a legnagyobb amerikai szerencsejáték vállalatok, így a Caesars, az MGM, a Las Vegas Sands, a Foxwoods és a Boyd Gaming már jelezték, hogy üzemeltetnének kaszinót Catskillsben, vagy máshol az államban. 

 

Atlantic City aggódik

 

Nem mindenki örül persze a New Yorkerek döntésének, így például a közeli Atlantic City sem. Az USA jobb napokat is látott kaszinó fellegvára az utóbbi időben egyre nehezebb helyzetben volt a mindinkább élesedő regionális verseny miatt, és úgy érzik, hogy a New York-i kaszinók majd végképp beteszik a kaput. „New York City az Atlantic City-beli szerencsejáték piac egyik legnagyobb táplálója. Ezzel a döntéssel komolyan megkérdőjeleződik Atlantic City hosszútávú életképessége.” – vélekedik Chad Mollman elemző.

Ha Atlantic City még további mélységekbe süllyed, annak a Caesars Entertainment issza meg leginkább a levét. A vállalatnak négy kaszinója üzemel a térségben (a Bally's Atlantic City, a Caesars Atlantic City, a Harrah's Atlantic City és a Showboat Atlantic City), és bevételeinek jelentős része innen származik. A vállalat az idei első három negyedévben 761 millió dollár veszteséget könyvelhetett el, leginkább az Atlantic City-i vagyontárgyak leírása miatt.

 

Ennek ellenére, vagy éppen ezért a Caesars 100 ezer dollárt adományozott a New York Jobs Now Commitee-nek a kaszinókkal kapcsolatos törvénymódosítás támogatására – láthatóan abban reménykedik, hogy többet nyer a New Yorki kaszinókon, mint amennyit veszíthet Atlantic City elsüllyedésével…

 
Címkék: kaszinó,