Hét góllal kapott ki a spanyoloktól a kézilabda-válogatott

2014-01-12
A magyar férfi kézilabda-válogatott sima, 34-27-es vereséget szenvedett az esélyesebb, világbajnok spanyol csapattól a dániai Európa-bajnokság vasárnapi nyitónapján.

 

Az első félidőben a magyarok csak egy rövid periódusban tudtak egyenrangú partnerei lenni a spanyoloknak, akik így a szünetre tetemes, hétgólos (17-10) előnyre tettek szert. A fordulást követően sem tudott faragni hátrányából Mocsai Lajos együttese, majd a hajrában már mindkét oldalon elsősorban a cserék kaptak lehetőséget.

 

A csoport első mérkőzésén, az Izland-Norvégia (31-26) találkozón szurkolók közül sokan gondolták úgy, hogy a kvartett másik összecsapását is figyelemmel követik, így a maroknyi magyar és spanyol drukkerrel kiegészülve nagyjából négyezren foglaltak helyet a lelátókon.

 

A magyar kapuban Mikler, a túloldalon pedig Sierra kapott lehetőséget, utóbbi kezdett jobban, hiszen előbb Császár ziccerét, majd Ancsin átlövését és Iváncsik lerohanást követő próbálkozását is hárította. A spanyolok eközben háromszor is betaláltak, míg a magyar gólcsendet végül Gulyás törte meg.

 

Mocsai Lajos háromgólos spanyol előnynél, a nyolcadik perc elején időt kért, de a játék képe nem változott. A félidő közepén Mocsait és Puticsot néhány másodperc különbséggel állították ki, a kettős emberelőnyt azonban sikerült minimális károkkal átvészelni (9-4).

 

Egy spanyol kiállítás alatt magára talált a magyar csapat, Mocsai Tamás átlövésével kétgólosra csökkentette a különbséget, Manuel Cadenas pedig rögtön időt kért. A magyarok lendületét végül Putics kiállítása törte meg, a félidő végére pedig mintha fejben kissé összeomlott volna a gárda, így a szünetre hétgólosra duzzadt a különbség.

 

A semleges szurkolók egy része úgy gondolta, a találkozó eldőlt, ugyanis a fordulást követően már jóval több volt az üres szék a lelátón. A magabiztos vezetés tudatában a spanyolok védekezése kissé fellazult, amit ki is használtak a magyarok, de saját kapujuk előtt már nem tudták hatástalanná tenni a rivális játékosait. Ennek köszönhetően mindkét oldalon potyogtak a gólok, de a különbség nem változott (25-18).

 

A hajrában mindkét oldalon elsősorban a cserék kaptak lehetőséget, a végére pedig maradt a hétgólos különbség.

 

A magyar válogatott legközelebb kedden, 18 órától lép pályára az Eb-n, amikor a norvégokat vasárnap 31-26-ra legyőző izlandi csapattal találkozik.

 

B csoport, 1. forduló:

Spanyolország-Magyarország 34-27 (17-10)

Aalborg, Gigantium, 4000 néző, v.: Krstic, Ljubic (szlovének)

 

gólszerzők: Rocas 5/3, Tomas 5/1, Rivera 4/1, Andreu 4, Entrerrios 3, Guardiola 3, Maqueda 2, Sarmiento 2, Ugalde 2, Garcia 2, Gurbindo 1, Canellas 1, illetve Iváncsik G. 6, Lékai 4, Vadkerti 3, Császár 2/2, Mocsai 2, Schuch 2, Gulyás 2, Szalafai 2, Nagy K. 1, Ancsin 1, Putics 1, Ilyés 1

 

Mocsai Lajos szövetségi kapitány:

„Számunkra a mostani felállásban kellett egy kis tapasztalat, hogy játékba lendüljünk, tudtuk jól, hogy azok a fázisok, amik az első félidő első és utolsó tíz percében történtek, a világbajnok ellen nem megengedhető. Az a csapat, amely az elején nem tudja belőni a helyzeteit, komoly hátrányba kerül. Amikor a csapat feloldódott, a második félidőben improvizatívabban, keményebben kézilabdázott. A csapatunkból hiányzik még az összhang, ráadásul sajnos az átlövőink játékhiánnyal küszködnek.”

 

Ilyés Ferenc:

„Tizenöt perc után érkeztünk meg erre az Európa-bajnokságra, feljöttünk két gólra, aztán pár hibát elkövettünk támadásban, és kaptunk öt leindítás-gólt, amivel hét lett a különbség a szünetre. Úgy jöttünk ki a második félidőre, hogy megpróbáljuk megfordítani, de öt gólnál jöttek olyan ítéletek, amelyekkel egyszerűen nem tudtunk továbblépni. Azt hiszem, ennek a spanyol válogatottnak talán túlságosan is nagy respektje van a bíróknál.”

 

Lékai Máté:

„Kétszer ilyen tíz percet nem szabad csinálnunk, mint az első félidőben, ekkora hátrányt a világbajnok ellen nem lehet behozni. A második félidőre kicsit jobban összeállt a támadójátékunk, de a védekezésben sajnos 17-17 kapott góllal nem lehet mérkőzést nyerni. Ki kell elemezni a látottakat, és az izlandiak ellen jobban kell teljesíteni.”

 

Victor Tomas

„Az első percekben mutatott teljesítményünk nagyon fontos volt, boldog vagyok az egész mérkőzésen mutatott játékunk miatt, de továbbra is keményen kell dolgozunk.”

 

Manuel Cadenas szövetségi kapitány:

„Mindig nehéz az első meccs egy Európa-bajnokságon, de ma szerencsére nagyon magabiztosak voltunk. Végig uraltuk a mérkőzést, támadásban és védekezésben egyaránt. Nagyon elégedett vagyok a csapatom teljesítményével.”

 

korábban:

Izland-Norvégia 31-26 (16-10)

 

a csoport további programja:

 

A csoport (Herning):

Ausztria-Csehország 30-20 (14-9)

 

kedd:

MAGYARORSZÁG-Izland 18.00

Norvégia-Spanyolország 20.15

 

csütörtök:

Spanyolország-Izland 18.00

Magyarország-Norvégia 20.15

 

A négyesből az első három jut tovább a középdöntőbe.

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,