Hét arannyal zártak a magyarok Duisburgban

A magyar versenyzők hét arany-, valamint öt-öt ezüst- és bronzérmet szereztek a németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokságon.

 

Az olimpiai számokat tekintve 4-1-2 volt a mérleg.  A vasárnapi zárónapon kezdésként a kenus Vajda Attila és a kajakos Csay Renáta egyformán ezüstérmes lett a leghosszabb távon, 5000 m-en (a szintén kajakos Noé Milán hetedikként zárt), majd a 200-as döntőkben érem nélkül maradtak a magyarok. A Lantos Ádám, Nagy Péter kenu kettes és a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros negyedikként, egyesben Douchev-Janics ötödikként ért célba. Amióta Kovács és Janics egy párost alkot, még nem fordult elő, hogy egy versenyen ne állhassanak a dobogóra. A háromszoros ötkarikás bajnok Kovács eddig 31 világbajnoki címet szerzett pályafutása során, de 1998 óta most először esett meg, hogy arany nélkül utazzon haza.

 

A vasárnap délutáni program során aztán egy arannyal és két ezüsttel gyarapították érmeik számát a magyarok. Győzött az 500 méteres női kajaknégyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összeállításban - Magyarország 2009 óta sorozatban negyedszer nyerte ezt a számot -, míg a Vasbányai Henrik, Mike Róbert és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenupáros egyformán másodikként ért célba fél kilométeren.

 

A záró 4x200 méteres staféták során a Douchev-Janics, Vad, Fazekas-Zur, Kozák összeállítású női kajakos staféta remekül hajrázva megnyerte döntőjét, míg a Dudás Miklós, Tótka Sándor, Molnár Péter, Hérics Dávid összeállítású csapat harmadik lett a lengyelek és az oroszok mögött. A Nagy Péter, Korisánszky Dávid, Foltán László és Lantos Ádám alkotta kenus négyes hetedik helyen végzett a fináléban.

Kozák és Fazekas-Zur egyformán három elsőséggel zárta a vb-t, ők lettek a küldöttség legeredményesebb versenyzői.

 

A szombati döntők során győzött a kajakos Kozák 500, a szintén kajakos Medveczky Erika és a Szabó, Fazekas-Zur páros 1000 méteren, továbbá a kenus Vajda, aki megvédte címét és a Vasbányai, Mike duó szintén egy kilométeren. A Kovács, Douchev-Janics kajakkettes második lett 500-on, Dombvári Bence (K-1, 1000 m), Lakatos (C-1, 200 m), a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2, 1000 m) és az 1000 m-es kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) pedig bronzérmet szerzett.

 

A németországi Duisburgban rendezett kajak-kenu világbajnokság éremtáblázata:

arany ezüst bronz 

Németország 8 6 2

MAGYARORSZÁG 7 5 5

Oroszország 4 4 1

Kanada 2 1 2

Új-Zéland 2 - 1

Lengyelország 1 3 2

Ausztrália 1 1 1

Brazília 1 - 1

Azerbajdzsán 1 - -

Portugália 1 - -

Svédország 1 - -

Fehéroroszország - 3 2

Csehország - 1 2

Nagy-Britannia - 1 1

Argentína - 1 -

Bulgária - 1 -

Dánia - 1 -

Üzbegisztán - 1 -

Franciaország - - 2

Spanyolország - - 2

Chile - - 1

Finnország - - 1

Románia - - 1

Szerbia - - 1

Szlovénia - - 1

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kajak-kenu,