Hemingway: a fogadás is legyen vagyonértékű jog

2012-03-27
George F. Hemingway, a Magyar Labdarúgó Szövetség NB I-es bizottságának elnöke azt szeretné, hogy egy sporteseményre adott fogadási ajánlat ugyanolyan vagyonértékű jog legyen, mint annak közvetítése.


A Budapest Honvéd tulajdonosa az MTI-nek adott interjúban elmondta, ennek érdekében írt levelet múlt héten Bánki Eriknek, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága elnökének, valamint Czene Attilának, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkárának.


Hiába fordultak az OTP Bank Ligában szereplő labdarúgóklubok a fogadásszervező cégekhez, azok egyelőre nem válaszoltak a megkeresésre. Hemingway elmondta: a Magyarországon működő hat, sportfogadással foglalkozó céggel vették fel a kapcsolatot, de válasz még nem érkezett. A Budapest Honvéd tulajdonosa hozzátette: "Amíg nem látják a buzogányt, addig nem jelentkeznek."


Hemingway március elején írt levelében - melyből Szentpétery Kálmánnak, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójának címzett került nyilvánosságra - jelezte, hogy a cégek olyan fogadási ajánlatokat kínálnak, amelyek a klubok tevékenységére épülnek, s ebből jelentős profitra tesznek szert, ugyanakkor a nyereségből semmiféle kompenzációt nem kapnak a csapatok.


Arra a felvetésre, hogy a Szerencsejáték Zrt. a totóból származó bevételének egy meghatározott részét visszaadja a sportnak, Hemingway azt válaszolta: a Budapest Honvéd ebből még egy fillért nem látott.


"Minden országban más és más a gyakorlat, Spanyolországban például a fogadásszervező cégek nagy összegekkel támogatják, szponzorálják a klubokat, azaz a bevételük egy része visszakerül az együttesekhez, s ezt szeretnénk mi is elérni" - mondta arra a kérdésre válaszolva, van-e Európában máshol olyan rendszer, hogy a meccsek fogadási lapon szerepeltetése vagyonértékű jog lenne.


Hemingway saját egyesületét tekintve elmondta, nincs előrelépés a Parmának kölcsönadott Ihrig-Farkas Sebestyén ügyében, hiába fordult a nemzetközi szövetséghez (FIFA) a klub, nem tudja, hogy a szervezet mikor foglalkozik az üggyel. Hozzátette, az olasz sajtón és kapcsolatain keresztül próbál nyomást gyakorolni a Serie A-ban szereplő klubra, amely korábban faxon jelezte, hogy a télen fél évre kölcsönvett középpályásért járó pénzt május 31-ig fizeti ki annak ellenére, hogy február 6-án lejárt a határidő. A Parmának nyáron opciós joga van Ihrig-Farkas megvételére, aki Hemingway szavai szerint kiválóan játszik az olasz gárda Primavera-csapatában - azaz az utánpótlás együttesben.


"Semmit nem bántam meg, még azt sem, hogy megnősültem, pedig elváltam - értékelte Hemingway eddigi tevékenységét a Honvédnál, amelyet 2006 nyarán vett meg. -  Egyetlen dolog kivételével mindent megvalósítottam, amit elterveztem. Van stadion, akadémia és a Honvéd szellemisége is a régi. Egyedül a rentábilisan működtethető üzleti modellt nem sikerült kialakítani máig sem, pedig azt 2009-re terveztem. Ehhez egy olyan főszponzor hiányzik, amely évi egymillió eurót áldozna a csapatra. De ez minden magyar klubra igaz. Ugyanakkor kaliforniai optimistaként ma is bízom ennek elérésében."


Megjegyezte, az eredmények tekintetében sem kell keseregnie, hiszen irányítása alatt a Honvéd kétszer elhódította a Magyar Kupát és háromszor szerepelhetett a nemzetközi kupaporondon. Kiemelte, a Magyar Futball Akadémiára és az általa elért eredményekre a legbüszkébb.


A mostani szezonnal kapcsolatban azt mondta, "szépen muzsikálnak a fiúk", s reálisnak tartja a nemzetközi kupaszereplés kivívását is, mert akár a bajnoki ötödik hely is Európa Liga-indulást érhet. Ez akkor igaz, ha a Magyar Kupában Debrecen-Videoton döntő lesz, s áprilisban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) fenntartja a Győr kizárását a nemzetközi kupákból.


Hozzátette, a télen azért vesztette el három támadóját is a Honvéd, mert a Videoton Torghelle Sándornak kínált fizetésével nem tudott versenyezni, a szenegáli Abass esetében pedig tiszteletben tartotta a játékos - családi okok miatti - kölcsönadásra vonatkozó kérését, mivel ő több éven át lojális volt a klubhoz. A góllövőlistát 14 találattal még most is vezető brazil Danilo eladásával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, olyan ajánlatot kapott a Siontól, amit nem lehetett visszautasítani.


A Budapest Honvéd 21 forduló után negyedik helyen áll a bajnokságban.Forrás: MTI