Helyi és nemzetközi online kaszinókat is blokkolnak az ukránok

2020-06-08
Az ukrán kormány 59, nemzetközi liszensszel rendelkező online szerencsejáték szolgáltató domainjét blokkolta, bár a saját online szerencsejáték piac szabályozása továbbra is várat magára.

 

Május elején az ukrán biztonsági szolgálat (SSU) bejelentette, hogy az általa átadott dokumentumok vizsgálatát követően a bíróság elrendelte, hogy a helyi internetszolgáltatók blokkolják 59 engedély nélküli szerencsejáték szolgáltató domainjét. Az SSU kijelentette, hogy továbbra is „minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsa” azokat, akik megsértik az ország online szerencsejáték-törvényeit.

 

Az SSU elutasította, hogy megnevezze ezt az 59 online domaint, de kijelentette, hogy „az ukrán játékosok körében legkedveltebb 20 platform is közte van”. Februárban az ukrán távközlési szabályozó már elrendelte 32 szerencsejáték-domain blokkolását, ideértve az olyan közismert neveket is, mint a PartyPoker és a Pinnacle.

 

Szerdán az ukrán cyber rendőrség bejelentette egy 46 éves odesszai férfi letartóztatását, akit három olyan illegális online kaszinó működtetésével vádoltak meg, amelyek több mint 20 ezer felhasználóval rendelkeztek Ukrajnában és Oroszországban. A férfi egy olyan fizetési rendszert is működtetett, amely havonta több, mint 1 millió UAH (37.500 USD) „jövedelmet” generált. A rendőrség megjegyezte, hogy a három webhelyet már blokkolták, de nem egyértelmű, hogy azok a fent említett 59 közé tartoznak-e.

 

Ukrajna már évek óta próbálja beindítani a szabályozott online piacot, a szükséges jogszabályok tervezetét januárban fogadták el első olvasatban. Az adómérték és a minimális életkor felett való civódás - valamint az első olvasatot követően benyújtott mintegy 3500 módosítási javaslat - azonban lelassította a jogszabályok előrehaladását.

 

A pénzügyi bizottsági tagok a tervek szerint ebben a hónapban kezdték el átgondolni ezeket a módosításokat, Danil Getmantsev bizottsági elnök pedig a helyi médiának elmondta, hogy a szerencsejátékra vonatkozó jogszabály „az egyik legnehezebb törvényjavaslat, mivel sok lobbizás, konfliktus és botrány van körülötte”.

 

Ennek ellenére Getmantsev optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a végső jogszabály végül elkészül, bár nem tudott pontosabb ütemtervet mondani, mint azt, hogy ez valamikor ebben az évben megtörténik.