Háztartási bolt fedezte az amerikai online szerencsejáték tranzakciókat

2017-07-03
A Reuters a közelmúltban hozta nyilvánosságra nyomozásának eredményét, mely szerint online kereskedelmi cégek szolgáltak illegális amerikai online szerencsejáték tranzakciók fedőszervéül.

 

A hírügynökség riporterei leplezték le azt az online hálózatot, ami látszólag háztartási cikkeket árult, valójában azonban „tranzakció-mosást” végeztek, mely keretében online szerencsejáték cégek számára dolgoztak fel fizetési tranzakciókat.

 

A Reuters hét európai székhelyű oldalt azonosított be, köztük a MyFabricFactory.com-ot, ami azt állítja magáról, hogy különböző szövetekkel kereskedik. Az újságírók által rendelt termék azonban soha nem érkezett meg, a pénzt pedig kérdés nélkül visszautalták, mikor panasszal éltek.

 

Az ügyfélszolgálaton dolgozó alkalmazott beismerte, hogy a vállalat nem árulja a reklámozott termékeket. Ehelyett, amint azt elmondták, Németországban van a székhelyük, és egy Agora Online Services nevű fizetési feldolgozó számára dolgoznak, mely online szerencsejáték tranzakciókkal foglalkozik „főleg amerikaiak számára”.

 

Mi az a “tranzakció-mosás?”

 

A hitelkártya-társaságok kereskedelmi kódokat használnak a tranzakciók jellegének azonosítására. A szerencsejátékkal kapcsolatos fizetések például automatikusan megkapják a 7995 kódot. Ez figyelmezteti a pénzintézeteket arra, hogy a kifizetést el kell utasítani, ha például az USA-ból indul, ahol az online szerencsejáték-tranzakciók 2006 óta illegálisak.

 

Ha azonban a tranzakciókat hamis online kiskereskedelmi cégek felé terjesztik, a fizetés valóságos jellege álcázható. "A tranzakció-mosás súlyos jogsértés, gyakran bűncselekmény" - mondta Dan Frechtling, a G2 Web Services vezetője a Reauters-nak. "Sérti a kereskedő szerződését a vásárlóval, lehetővé teszi tiltott áruk és szolgáltatások bejutását a fizetési rendszerbe, és sértheti a pénzmosás elleni törvényeket."

 

Kövesd a pénzt

 

Az Agora székhelye Izlandon van, Európa-szerte vannak kapcsolatai, és egy DueXX Ltd nevű vállalat a tulajdonosa, melynek Mauritius-on van a székhelye. A Reuters üzenetet küldött az ügyvezetőként feltüntetett Andrej Brandt-nak, aki nem volt túl kommunikatív, és elutasított mindenféle nyilatkozatot.

 

A Reuters cikke után mind a hét oldal online maradt, azonban már nem fogadnak megrendeléseket. 

 

"Mikor figyelmeztetnek bennünket, hogy bizonyos tevékenységek ellentétesek lehetnek a szabályainkkal vagy a jogszabályokkal, akkor a kereskedő bankjával együttműködve vizsgáljuk ki az állítást" - mondta a Mastercard szóvivője, miután figyelmeztetették a helyzetre.

 

A Visa szóvivője elmondta: "Megköveteljük, hogy minden szerencsejáték oldal tranzakciója a vonatkozó Merchant Category Code szerint kerüljön feldolgozásra. Szabályaink mindig a helyi törvények hatálya alá tartoznak, és nem toleráljuk a bűncselekményeket. "