Harvardi kutatók: Az online szerencsejáték nem ösztönzi a függőséget

2014-07-18
Egy, a Harvard Mecial School függőségekkel foglalkozó osztálya által készített tanulmányból az derül ki, hogy az online póker nem segíti elő a szerencsejáték függőség kialakulását.

 

A tanulmányt a PokerStars és a Bwin játékos-adatbázisából származó anonim adatok elemzésével készítették, mely során több millió pókerjátékos, online kaszinójátékos és sportfogadó aktivitását vizsgálták. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a játékosok azon kis százaléka, akik intenzív szerencsejátékos viselkedést mutattak, arányban állt a 35 évvel ezelőtt - tehát jóval az online szerencsejáték megjelenése előtt -  készített statisztikákkal.

 

A Harvard Medical School a Bwin játékos-adatbázisában szereplő 4.000 online kaszinójátékos, és 40.000 sportfogadó tevékenységét vizsgálta a két éves időszak alatt, és azt találta, hogy az online kaszinójátékosok – átlagosan – kéthetente egyszer játszanak, és alkalmanként körülbelül egyenlegük 5,5 százalékát veszítik el. A sportfogadók – akik hajlamosak arra, hogy minden alkalommal feltöltsék számláikat, ha fogadni akarnak – négynaponta átlagban 2,5 fogadást tettek meg, átlagosan 5,50 dollár értékben. 

 

A harvardi kutatást kiegészítette egy, a Hamburgi Egyetem által hat hónap alatt készített tanulmány, melyben a PokerStars több, mint kétmillió játékosának szokásait vizsgálták. Ez a kutatást azt állapította meg, hogy az átlagos játékos hetente 4,88 órát volt jelen az online pókerteremben, és asztalonként óránként egy dollárnál kevesebbet fizetett a rake-be, vagy a bajnokság nevezési díjára.

 

A Harvard mostani kutatását megelőzően a Nottingham Trent University által készített vizsgálat volt a legátfogóbb ilyen jellegű tanulmány, melyet az iparág önszabályozó testülete, az eCOGRA kérésére készítettek el. 

Az eCOGRA felmérést az online pókerrobbanás idején, 2007-ben készítették, és akkor azt találták, hogy az online pókeresek hetente két-három alkalommal vannak online, átlagosan 1-2 óra időtartamban (mely nagyjából fedi azt a heti 4,88 órát, melyet most a Hamburgi Egyetem kutatása is megállapított).

2007-ben az átlagos tét egy-egy alkalommal 45 dollár volt, és a játékosok többsége csak egy vagy két cash asztalhoz ült be – így az átlagos óránkénti költés körülbelül 1,20 dollár volt. Érdekes, hogy ez a felmérés kimutatta azt is, hogy a játékosok átlagosan egyenlegük 6 százalékát vitték csak az asztalhoz – ami nem mondható tipikus függő hozzáállásnak.

 

A Harvad tanulmánya megerősítette azt a kijelentést is, melyet az intézet két korábbi alkalmazottja – Howard Shaffer és Ryan Martin - tett 2011-ben. Szerintük, a jóslatokkal ellentétben, a kóros játékszenvedély az elmúlt 35 évben nem növekedett, annak ellenére, hogy a szerencsejátékhoz való hozzáférés lehetősége soha nem látott mértékben növekedett.

Shaffer megjegyezte továbbá, hogy a szerencsejáték aktivitás átmeneti növekedése azokban az időszakokban tapasztalható, ha valamilyen új játéklehetőséget mutatnak be (például az online póker mobil appok), de az őrület elmúlik, amint elszáll az újdonság varázsa, és a legtöbb ember rövid időn belül visszatér a megszokott rendhez.

 

A Harvard tanulmányának bizonyára nem örül túlságosan Sheldon Adelson milliárdos kaszinómágnás, aki az online szerencsejáték betiltásáért lobbizik erőteljesen, mondván, a játékok nostop elérhetősége növeli a kóros játékszenvedéllyel küzdők számát, akik “egy egérkattintásra elveszíthetik mindenüket.”