Harmadszor nyerheti meg a klubvébét a Bayern

2013-12-20
A bajorok a döntőben a Raja Casablanca csapatával találkoznak.

 

A BL-győztes Bayern München története harmadik sikerét arathatja aklubvilágbajnokságon, amelynek szombati, marrákesi fináléjában a házigazda marokkói Raja Casablanca együttesével találkozik.

 

A Bayern nyáron kinevezett új vezetőedzője, a spanyol Josep Guardiola szintén harmadik sikerét arathatja a klub-vb-n, miután 2009-ben és 2011-ben az FC Barcelonát vezette diadalra.

 

A torna történetében mindössze másodszor fordul elő, hogy nem Európa és Dél-Amerika legjobbja találkozik a fináléban: 2010-ben a kongói Mazembe jutott a döntőbe, de győzni nem tudott, így a jogelőd klub világkupát is beleszámítva az eddigi 51 kiírásból 26-ot Európa, 25-öt Dél-Amerika képviselője nyert meg.

 

A Raja Casablancától már az is óriási fegyvertény, hogy bejutott a fináléba, ugyanis a selejtezőből indulva jutott el a döntőig: előbb az új-zélandi Auckland City felett diadalmaskodott 2-1-re, majd a mexikói Monterrey együttesét győzte le ugyanilyen arányban. Ezt követette az aranylabdás Ronaldinhóval felálló brazil Atlético Mineiro elleni elődöntő, amelyet 3-1-re nyert meg a gárda.

 

A Bayern útja ennél jóval könnyebb volt, hiszen csak az elődöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe. A négy között az olaszok világbajnok trénere, Marcello Lippi által irányított kínai Kuangcsou Evergrande együttesével csapott össze a müncheni gárda és magabiztos, 3-0-s sikerrel jutott tovább.

 

A kupán kívül komoly pénzdíjért is folyik a küzdelem, a végső győztes ötmillió dollárral (körülbelül 1,1 milliárd forinttal) gazdagodik, míg a döntő vesztese négymilliót kap.

 

bronzmérkőzés: 

Kuangcsou Evergrande (kínai)-Atlético Mineiro (brazil), Marrákes 17.30 

döntő:

Bayern München (német)-Raja Casablanca (marokkói), Marrákes 20.30

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,