Hamis lottószelvényre fizettek ki egy 928 milliós jackpotot

2016-12-21
A brit nemzeti lottótársaság tévesen fizetett ki egy csalásért és erőszakért elítélt férfinak egy 2,5 millió angol fontot érő jackpotot egy olyan szelvényre, ami – ahogyan az most kiderült – hamis volt.

 

A Camelot lottótársaság még 2009-ben fizette ki a nyereményt az 51 éves Edward Putman számára egy olyan szelvényre, amely - a társaság mostani közleménye szerint - „szándékosan meg volt rongálva”.

Annak idején nagy közfelháborodást váltott ki, mikor kiderült, hogy Putman különféle segélyeket is igényelt a több millió fontnyi „nyereményét” követően, és ráadásul korábban nemi erőszakért is elítélték.

A napokban kiderült, hogy Putmannak – aki „nyereményéből” egy rakás sportautót és két házat vett Kings Langley-ben 1,2 millió fontért – nem lett volna szabad kifizetni a pénzt.

 

A történet az után látott napvilágot, hogy a brit szerencsejáték hatóság 3 millió font bírságot szabott ki a lottótársaságra az eset kapcsán, és tájékoztatták a rendőrséget az ügyről. A felügyelet szerint a Camelot megsértette a lottójátékok üzemeltetési feltételeit, mert nem ellenőrizte kellőképpen a nyeremény-felvételi folyamatot.

A rendőrség tájékoztatása szerint korábban már folytattak nyomozást az ügyben, de nem találtak elég bizonyítékot Putman ellen. Februárban közölték, hogy nem tesznek további lépéseket, hacsak nem kerül elő újabb bizonyíték.

A brit sajtó értesülése szerint a Camelot hat éven keresztül, tavaly októberig nem volt tudatában a tévedésnek – akkor jelentkezett náluk valaki, aki mesélt az állítólagos csalásról.

 

A Camelot nem kommentálta azt a felmerülő kérdést, hogy vajon belső ember segítségével tudta-e felvenni Putman a nyereményt. A nyomozók gyanúja szerint azonban Putmannak a Camelot egyik munkatársa segített a csalás elkövetésében. Ezt erősíti az a tény, hogy a Camelot egyik dolgozója, Giles Knibbs öngyilkos lett tavaly októberben, mikor az ügyet elkezdték kivizsgálni.

A Sun című brit bulvárlap értesülései szerint az eredeti tervek szerint Putman és Knibbs fele-fele arányban osztoztak volna nyereményen. „Eddie adott neki némi pénzt, de nem azt, amiben megegyeztek. Úgyhogy Knibbs elkezdte zsarolni őt. Eddie elment a rendőrségre, és feljelentette zsarolásért.” – állítja a lap nyomozáshoz közel álló forrása. „A Camelot munkatársa tavaly októberben öngyilkos lett, három nappal azelőtt, hogy meg kellett volna jelennie a bíróságon. A rendőrség hamarosan letartóztatta Eddie-t, később azonban bizonyíték hiányában elengedték.”

 

 

Sajtóértesülések szerint egy 2009. márciusi, 2,5 millió font értékű jackpotról van szó, melyet az utolsó pillanatban vettek fel 2009 szeptemberében – csak pár nappal a 180 napos határidő lejárta előtt. 

Annak ellenére, hogy Putman az anonim nyereményfelvételt választotta, hogy barátai és családja ne tudjanak újdonsült vagyonáról, a hír napvilágra került miután 2012-ben elítélték egy 13 ezer fontos, segélyekkel kapcsolatos csalás ügyében.

 

Putman arra hivatkozva igényelt támogatásokat, hogy „túl beteg” ahhoz, hogy dolgozzon és „nincs pénze élelmiszerre”, valamint, hogy a „kilakoltatás szélén áll”, annak ellenére, hogy egy 600.000 angol fontot érő házban élt, melynek garázsa tele volt drágábbnál drágább autókkal, és egy másik ingatlana is volt a környéken, melynek értéke 400.000 angol font.

Putmant akkor kapták el a nyomozók, mikor 84.000 font készpénzért megpróbált megvenni egy tanácsi lakást.

Ekkor kerültek napvilágra az 1991-es erőszakolásos ügyének részletei is, amikor 7 év börtönbüntetésre ítélték, miután betört valahova, és megerőszakolt, valamint súlyosan bántalmazott egy 17 éves, terhes lányt. Az is kiderült, hogy a 80-as években a szomszédja bántalmazásáért is elítélték már. 

 

A Camelot vezérigazgatója, Andy Duncan bocsánatot kért az eset miatt. “Elismerjük, hogy abban az időben voltak hiányosságai az ellenőrzési rendszerünknek ezzel az üggyel kapcsolatban, és ezt nagyon sajnáljuk.” – nyilatkozta, majd hangsúlyozta, hogy egyszeri esetről van szó, mely nem érinti magának a lottójátéknak a sorsolását, ráadásul 2009 óta komoly szervezetfejlesztésen ment keresztül a társaság.  Állítása szerint ma már nem történhetne meg egy hasonló eset.

A társaság jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen esetleges lépéseket tehetne az összeg visszaszerzése érdekében.

 
Címkék: lottó, lottónyertes,