Hamarosan kiderül, kié a világ legértékesebb lottószelvénye

2013-05-22
Egy jó és egy rossz hír a floridai nyertes számára: a hatalmas összeg ebben az államban adómentes, viszont kötelező nyilvánosságra hozni a nyertes személyazonosságát.

 

590,5 millió dollárt, vagyis 133 milliárd forintot ér az a szelvény, amit múlt héten adtak fel a floridai Zephyrhills városkában. Aki megvásárolta, nem sokat bajlódott a számok kitalálásával, gépi számokkal játszott, és csak ezt a számsort tette meg a szelvényen, mintha biztos lenne benne, hogy ez lesz a nyerő.

 

AP fotó: Itt vásárolták a nyertes szelvényt

 

Nem volt egyedül a nagy nyeremény iránt táplált reménnyel, összesen 230 millió szelvényt adtak el 464 millió dollár értékben szerdától szombatig az USA 42 államában. Egyesek szerint a jackpot rekordszintre jutása annak is köszönhető, hogy nemrég Kalifornia államban is lehetővé vált a Powerball szelvények árusítása, sőt Florida és New York után itt adták el a harmadik legtöbb szelvényt. 

Az eladott szelvények számából mindenesetre arra lehet következtetni, hogy közel minden, a játékban lehetséges számkombináció meg lett játszva, hiszen a Powerball lottóban 175 millió variáció van a szelvények kitöltésére.

 

Az eddigi legnagyobb nyeremény ezen a lottón 587.5 millió dollár volt, de azon is ketten osztoztak, míg a tavalyi, $640 milliós Megamillions főnyereményen hárman, így joggal lehet mondani, hogy ez a szelvény a világ legértékesebb szelvénye.

 

Mennyi az annyi?

 

Az 590 millió dollár csak akkor ennyi, ha tulajdonosa életjáradékban kéri az összeget, ebben az esetben is szép összeget kap minden évben. Ha azonnal a bankszámláján szeretné látni az nyereményt, akkor "csak" 376.9 millió dollárt kap kézhez, ebből viszont Florida állam törvényei szerint már nem kell további összegeket leadóznia, a lottón nyert összeg ugyanis ebben az államban adómentes.

 

Talán a szomszédom?

 

A 13337 lakosú Zephyrhills városában természetesen mindenki azt találgatja, ki lehet a nyertes. Van, aki inkább meg sem nézte még a szelvényét, csak hogy minél tovább élhessen abban a tudatban, hogy ő az a sors által kivételezett ember, akire ekkora összeg zúdult rá. 

 

Mi jön ezután?

 

A nyertesnek 2 hónapja van arra, hogy bejelentse szándékát arra, hogy életjáradékban vagy egy összegben szeretné-e felvenni az összeget. Ekkora nyereménynél érthető, hogy az illető nem rohan egyből a lottótársasághoz, hanem elővigyázatossági intézkedéseket tesz először, illetve pénzügyi szakértőket kérdez meg arról, hogy mit is lehet kezdeni ennyi pénzzel. Miután bejelentette nyereményigénylését, már nincs visszaút: Kalifoniában ugyanis a nyertes nem kérheti, hogy kilétét titokban tartsák, azt kötelező jelleggel nyilvánosságra kell hozni. Szakértők szerint ugyanis ez növeli a lottó népszerűségét, növeli az emberekben a hajlandóságot, hogy elhiggyék, velük is megtörténhet ugyanez. 

 

Mint ahogy velük is: