Hamarosan ismét itt a 793 milliárdos világhírű karácsonyi lottó!

2019-12-18
December 22-én ismét kisorsolják a világhírű, hagyományos karácsonyi spanyol lottó, a világ legnagyobb nyereményalapját kínáló El Gordo Navidad nyerőszámait – közel 793 MILLIÁRD forintnyi nyeremény vár gazdára![_]

 

Az El Gordo Navidad elnevezésű lottót 1812 óta, tehát már több mint 200 éve minden évben december 22-én sorsolják. A sorsolás a spanyoloknál valóságos népünnepélynek számít, hiszen a lakosság 98 százaléka játszik ezen játékon, és fejenként átlagosan 70 eurót költenek El Gordo szelvényekre. Ilyenkor azok is szívesen beszállnak a játékba, akik amúgy nem lottóznak, mivel a családok, barátok és munkaközösségek, sőt egész falvak is közös sorsjegyvásárlásokat szerveznek; sokan karácsonyi ajándékba adják illetve kapják a szelvényeket. 

2013 elején bejárta a világsajtót a hír, miszerint egyetlen férfi kivételével egy spanyol falu minden egyes lakója 29 millió forintnak megfelelő összeggel részesült a közösen vásárolt El Gordo lottószelvénnyel nyert 950 millió dolláros nyereményből.  

 

Mi is ez a karácsonyi lottó?

 

A játék egyik legnagyobb vonzereje (hatalmas nyereményein kívül) az, hogy a szervezők a nyereményalap 70 százalékát visszajuttatják a játékosoknak (más lottójátékok esetén ez maximum 50 százalék szokott lenni), és a nyerési esély jóval nagyobb a megszokottnál – minden 7 szelvényből 1 nyer valamekkora összeget! 

 

Az El Gordo Navidad valójában nem is a nálunk megszokott lottóra, hanem inkább a tombolára hasonlít, hiszen nem a játékosnak kell számokat megjelölniük, hanem minden szelvényen van egy ötjegyű sorszám (00000-tól 99999-ig), és ezek közül sorsolják ki a nyerőszámokat. Idén 99999 számot nyomtatnak ki 160 szériában. A tombolajegyeket ívenként - spanyol nevén billete-ként – bocsátják ki, és minden billete 10 szelvényt (decimo) tartalmaz. Egy teljes ív (10 szelvény) 200 euróba kerül, de a szelvények külön-külön, egyesével is megvásárolhatóak, 20 eurós áron.  

 

 

 

A sorsolást idén is december 22-én tartják a madridi Teatro Realban a megszokott módon, egy 3 órás műsor keretében, melyet a spanyol televízió élőben közvetít. A sorsolás alatt két óriási gömb pörög - az egyikből a nyertes számot, a másikból a nyeremény összegét húzzák ki. A kihúzott számokat a hagyományoknak megfelelően iskolás gyerekek éneklik el a közönségnek.  

 

 

 

A szervezők idén 2,4 milliárd eurónyi, azaz közel 793 milliárd forintnyi nyereményt osztanak szét a szelvénytulajdonosok között. A fődíj 4 millió, a második díj 1,25 millió, a harmadik díj 500 ezer, a negyedik díj pedig 200 ezer euró tömbönként és szériánként. Ezeken a nagydíjakon kívül kisorsolnak még többek közt nyolc darab 60 ezer eurós, és 1.794 darab 1.000 eurós nyereményt is. A sorsolásról és a nyereményekről részletesen korábbi cikkünkben, illetve a theLotter online lottózó oldalán olvashatnak.

A szelvények árusítása a sorsolásig, illetve addig tart, míg el nem fogynak a sorszámok.

 

Hogyan lehet játszani?

 

Mióta léteznek online lottózók, nem csak Spanyolországban, hanem a világ minden táján óriási a kereslet a szelvényekre, hiszen az El Gordón természetesen nem csak spanyol állampolgárok játszhatnak. Az online lottózók különféle akciókkal készülnek a karácsonyi szezonra és az El Gordo sorsolására. A piacvezető theLotter például saját tombolát is szervezett az alkalomra, melyen minden El Gordo szelvényt vásárló játékos részt vesz, és melynek fődíja egy 5 napos luxus üdülés a svájci Alpokban!

Spanyol karácsonyi lottó vásárlása a theLotter oldalán