Hamarosan indul a Deutsche Telekom online sportfogadási portálja

2015-03-02
A Deutsche Telekom, a világ egyik legnagyobb telekommunikációs óriáscége – a Magyar Telekom többségi tulajdonosa – megvette a Deutsche Sportwetten és annak Tipp3 brandjének 64 százalékát.

 

A telekommunikációs óriás nem hozta nyilvánosságra az akvizíció pénzügyi részleteit, de azt közölte a média képviselőivel, hogy terveik szerint három hónapon belül elindítják fogadási platformjukat.

 

A Tipp3 korábbi többségi tulajdonosa, az osztrák Sportwetten megtartja kisebbségi tulajdonrészét, és továbbra is működni fog Ausztriában.

 

Ugyan az online kaszinók továbbra is illegálisak Németországban, a sportfogadás 2014 óta - két évvel az államközi szerencsejáték törvény életbe lépését követően - elfogadott. 

 

A Deutsche Telekom volt egyike annak a 20 vállalatnak, amely tavaly szeptemberben megkapta a szövetségi sportfogadási engedélyt, azonban a minisztériumi engedélyezési eljárás meglehetősen hosszadalmas. A vállalatoknak a minisztérium szigorú elvárásainak kell megfelelniük, számos nehézségen kell átvergődniük magukat, és több liszensztulajdonos reménységei mára holtpontra jutottak – ezek némelyike jogi lépéseket is tett emiatt.

 

A Deutsche Telekom most azt tervezi, hogy megkerüli a látszólag soha véget nem érő engedélyezési folyamatot, és az újonnan megszerzett, Ausztriában már engedéllyel rendelkező Tipp3 liszensszel indítja el fogadási portálját.

 

Sikerre ítélve

 

A Deutsche Telekom leginkább a T-Mobil tulajdonosaként ismert, melyen keresztül több német állampolgárnak nyújt internet-, telefon- és tévészolgáltatást, mint bármelyik más vállalat. Bár eredetileg a német állam monopóliumaként indult 1996-ban, az állam ma már csak körülbelül a vállalat 32 százalékát birtokolja. 

 

A cégcsoport 2013-ban 60,1 milliárd eurós árbevételt könyvelhetett el, üzemi bevétele pedig 5,7 milliárd euró volt, de a vállalat vezetősége nem ül a babérjain, még többet akar. Mióta Németországban legalizálták a sportfogadást, alig várta, hogy beléphessen a piacra, terveik szerint jelentős piaci részesedést tudnak megszerezni, annak köszönhetően, hogy mobil és internetes keretrendszerük már készen várja az indulást. Németország 80 millió, viszonylag jómódú állampolgárával a háta mögött nem csoda, hogy a vállalat úgy érzi, hogy hamar megtérül befektetése.

 

Dühös szövetségi kormány?

 

A vállalat némely tulajdonosát aggaszthatja, ahogyan a cég a jogi rendszerben manőverezget, azonban úgy tűnik, hogy a vállalat vezetősége nem aggódik emiatt. Az ügyet ismerő hírforrások szerint a vállalat nem gondolja, hogy a minisztériumnál beadott jelenlegi liszenszkérelmét bármilyen szinten érintené az, hogy osztrák engedéllyel lép piacra. Már csak amiatt sem, mivel az államnak nagy pénzügyi érdekeltsége van a vállalatban. A sportfogadás ugyan csak egy porszem lesz a konglomerátum összbevételét tekintve, azonban saját vállalatán példát statuálni nem tűnik jó üzletnek vagy stratégiának a parlamenti vezetők részéről.