Hamarosan engedélyezhetik a sportfogadást Brazíliában

2015-07-23
Úgy tűnik, Brazíliában az olimpiára végre legalizálják a sportfogadást.

 

A napokban a brazil szenátus elfogadta a futballtörvényként emlegetett 671/2015-ös számú jogszabályt, melynek elsődleges célja, hogy megerősítse a helyi futballklubok pénzügyi helyzetét. A jogszabály részeként engedélyeztek két új lottójátékot is, melyeknek bevételeiből a klubok is részesedni fognak. 

 

A játékok egyike egy azonnali nyereményt adó, a brazil labdarúgó válogatott emblémájával ellátott kaparós sorsjegy lesz; a másik pedig nem is annyira lottójáték, hanem inkább egy hagyományos, totalizatőri rendszerű fogadási játék lesz. Ezt a játékot a brazil szövetségi bank, a Caixa Econômica Federal (CEF) fogja felügyelni, vagy közvetlenül, vagy egy szolgáltató számára kiadott koncesszión keresztül. 

 

Brazíliában jelenleg a lottójátékok, a lóverseny és az élő póker bajnokságok az engedélyezett szerencsejátékok. A népesség tekintetében a világ ötödik legnagyobb országaként, Brazília a dél-amerikai piac fehér bálnájának számít az online szerencsejáték szolgáltatók számára. Az online fogadás elfogadtatására tett előző jogalkotási kísérletek mellé nem tudtak elég támogatottságot szerezni, azonban a 2014-es labdarúgó világbajnokság megterhelő költségei, valamint a 2016-os nyári olimpiai játékok pénzügyi terhei, úgy tűnik, segítenek megváltoztatni a politikusok hozzáállását.

 

Bár még rengeteg részletkérdést kell tisztázni, az eGaming Review cikke szerint az új jogszabályt az online sportfogadásra is kiterjesztik, és Dilma Rousseff elnök várhatóan az elkövetkező hetekben jóvá is hagyja azt. Az eGR idézte Luiz Feliepe Maia, Sao Paolo-i jogászt, akinek elmondása szerint a kormány a piac védelmére is komoly erőfeszítéseket tervez: az engedély nélküli szolgáltatók affiliate partnerei és az ilyen oldalakat használó játékosok akár 40 ezer angol font büntetésre is számíthatnak. A jelek szerint azonban a kormány nem szándékozik IP cím blokkolással kényszeríteni a nemzetközi szolgáltatókat a piac elhagyására.