Hamarosan Brazíliáé lehet a legnagyobb szerencsejáték piac

2017-06-05
Egyre többen tekintenek úgy Latin-Amerikára, mint potenciálisan profitábilis szerencsejáték piacra. A térség több országa fontolgatja szerencsejáték-barát jogszabály megalkotását, mellyel megnyithatnák piacukat a nemzetközi befektetők és szolgáltatók előtt.

 

Mexikó mellett Brazília lehet az az ország, ahol a jogalkotók végre valóban észreveszik a piac megnyitásának fontosságát és hasznosságát.

 

Az 1940-es években elfogadott jogszabály értelmében pár kivételtől eltekintve a szerencsejátékok illegálisak Brazíliában. Jelenleg így csak az állami lottójátékok, a póker és a lóversenyfogadás legális, mivel ezeknek a játékoknak a végkimenetele szerint az ottani felfogás szerint a tudástól nem pedig a szerencsétől függ elsősorban. A bingót a 90-es években engedélyezték, majd 2007-ben betiltották.

 

A jogszabályalkotók most azt tervezik, hogy teljes mértékben megszüntetik a tilalmat. Az új jogszabály - melyet az előzetes várakozások szerint már 2016 végén elfogadhattak volna – legalizálná mind a földi- mind az online kaszinókat, nyerőgépeket, bingótermeket, sportfogadást és a különösen népszerű illegális utcai lottójátékot, a Jogo do Bicho-t. A Szenátus a végső szavazást végül nem tűzte ki a tavalyi év végén, ami azt jelenti, hogy a szerencsejátékokkal kapcsolatos viták az idei évben még terítékre kerülhetnek.

 

Bár a törvényhozás kulcsszereplői támogatják a módosítást, az ellenzők szerint a szerencsejátékok legalizálása rontana az ország gazdasági helyzetén. A támogatók ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy a nemzetközi szerencsejáték vállalatok beruházásai és az adóbevételek pont, hogy javítanák az ország kilátásait.

 

Brazíliát számos publikációban alvó óriásnak nevezték – utalván arra a hatalmas potenciálra, hogy a világ egyik legnagyobb szabályozott szerencsejáték piacává váljon. A szerencsejáték mindig is téma volt az országban - a brazil szerencsejáték hivatal (IJL) szerint az illegális szerencsejáték szolgáltatóknak évente körülbelül 6,4 milliárd USA dollár bevételük van a brazil piacon. Az illegális, de rendkívül népszerű utcai lottójáték, a Jogo do Bicho játék piaca körülbelül 3,8 milliárd dollár értékű. Az IJL a forgalmat tekintve a brazil piacot 17,6 milliárd dollárosra taksálja. Jelenleg a földi kaszinók is be vannak tiltva – a becslések szerint 200 ezer brazil állampolgár utazgat át a szomszédos Uruguay kaszinóiba. A fenti adatokkal számolva (és úgy, hogy a szerencsejáték szigorúan tilos és illegális), az IJL szerint az ország évi 2 milliárd USA dollár adóbevételtől esik el.

 

207,8 millió lakosával Brazília a világ legnagyobb szabályozott szerencsejáték piaca lehet. Egyértelműen nagy a kereslet a szerencsejáték szolgáltatók iránt, és a brazilok foci-imádatát tekintve, a sportfogadás óriási sikerre számíthat az országban. Nem csoda, hogy nincs hiány az érdeklődésben a nemzetközi szerencsejáték vállalatok részéről – a hírek szerint valamennyi nagy szolgáltató boldogan lépne be a szabályozott brazil piacra.

 
Címkék: piaci információ,