Háborognak a fogadókat sújtó adótervezet ellen az oroszok

2015-07-01
Mind az orosz bukmékerek, mind a játékosok ellenzik a kormány azon szándékát, mely szerint megadóztatnák a sportfogadók nyereségét.

 

Oroszország mostanában tervezi az online sportfogadási piac szabályozását, az ezzel kapcsolatos legújabb jogszabálytervezetet májusban hozták nyilvánosságra. A Pénzügyminisztérium legújabb javaslata szerint a 4 ezer rubel (74 USD) feletti nyereség esetén a játékadó 13% lenne.

 

Az orosz bukmékerek arra hívták fel a figyelmet, hogy ezt az adót akkor is be kellene fizetnie a játékosnak, ha ezt a nyereményt egy egyelőre még meg nem határozott időszak – valószínűleg egy naptári év  - alatt, úgy érné el, hogy eközben összességében, az összes fogadása tekintetében nettó veszteséges.

 

Oleg Zhuravsky, az Orosz Bukmékerek Első Önszabályozó Szervezetének elnöke azt nyilatkozta a „Bookmakersrating.ru” honlapnak, hogy mind a fogadók, mind a bukmékerek ellenzik ezt az adójavaslatot.  Zhuravsky véleménye szerint a javaslat teljes mértékben félreértelmezi a fogadás játékmenetének természetét, az elfogadása pedig csak azt eredményezné, hogy a játékosok nemzetközi fogadóoldalakat keresnének fel a hazaiak helyett.

 

Konstantin Makarov, a Bingo Boom orosz szerencsejáték cég elnök-vezérigazgatója, és a rivális Orosz Bukmékerek Egyesületének elnöke figyelmeztetése szerint a javaslat elfogadásának következménye lehet a játékosok nem szándékos adóelkerülése, illetve adócsalása.

 

Makarov bemutatott egy olyan példát, mely szerint egy játékosnak több irodánál van fogadási számlája, és miközben az egyes irodáknál lévő nyereménye nem haladja meg a 4 ezer rubeles határt, összességében a nyereménye az adózási határ felett lehet. A fogadók azonban azt is megfontolhatják, hogy az adóztatás elkerülése végett a nagyobb téteket szándékosan több fogadóiroda között osztják el.

 

Makarov figyelmeztetése arra is kiterjedt, hogy az orosz felnőttek körében tízből egy ember érdeklődik a sportfogadás iránt, ezért mind a bukmékereknél, mind a szövetségi adóhatóságnál tetemes munkaerő-növelésre lenne szükség, hogy követni tudják az egyéni fogadásokat, ezzel biztosítva a javasolt új adózási rendszer működését.

 

A jelenlegi szabályozási tervezet társadalmi vitája augusztus 8-ig tart.