Gyurta és Hosszú aranyérmes, Cseh bronzérmes

2012-12-14 FRISSÍTETT
Úszóink két arany és egy bronzérmet szereztek ma az isztambuli rövidpályás világbajnokságon.

 

Gyurta Dániel aranyérmet nyert a 200 méteres mellúszásban

A táv londoni olimpiai bajnoka, aki 25 méteres medencében 2:00.67 perccel világcsúcstartó, gyakorlatilag végig vezetve, több mint egy testhosszal verte a mezőnyt. A máig élő rekordját éppen Isztambulban, a 2009-es Európa-bajnokságon úszta. A mostani vb-győzelmet 2:01.35 perces világbajnoki csúccsal érdemelte ki úgy, hogy csak a táv első negyedében haladt együtt a mezőnnyel, 50 méter után viszont egyre jobban elhúzott a többiektől, és végül hatalmas fölénnyel diadalmaskodott a nyári ötkarikás játékokon mögötte ezüstérmes brit Michael Jamieson előtt. A nagymedencés világcsúcsot tőle szeptemberben elragadó japán Jamagucsi Akihiro csak negyedikként ért célba.

 

"Miután reggel végignéztem a riválisokon, egyértelmű volt, az olimpiai döntő résztvevői közül többen is visszatérnek finálézni. Ebből lemérhettem, hogy most nem szabad a végére hagynom a döntést, mert Jamieson is nagyon jött Londonban, és az új japán világcsúcstartó, Jamagucsi is kiváló hajrás - értékelt az eredményhirdetést követően a 23 éves Gyurta Dániel. - Örülök, hogy sikerült olyan tempót diktálnom, amit végül egyikük sem bírt." 

Hozzátette, hogy ezúttal kizárólag a győzelem érdekelte, az idő másodlagos volt.

 

"Büszke vagyok arra, hogy képes voltam a hiányzó rövidpályás vb-aranyat is megszerezni. Nagyon komoly nyomás volt és van rajtam az olimpia óta, amivel nem egyszerű megbirkózni, viszont remélem, ma sikerült bizonyítanom, hogy továbbra is az úszás a legfontosabb számomra" - mondta Gyurta, aki nem feledkezett meg segítőiről sem.

"Köszönöm az edzőimnek, Széles Sándornak, Kovácshegyi Ferencnek és Virth Balázsnak, hogy továbbra is mellettem vannak, és köszönöm az Újpestnek, hogy megfelelő körülményeket garantál a felkészülésemhez. Ezen az úton szeretnék haladni a következő években is."

 

Cseh László bronzérmet nyert 200 méter vegyesen

Az előző napi ezüst után, amelyet 400-on harcolt ki, ezúttal is a második helyért küzdhetett, a győzelem ugyanis nem volt kérdéses: az amerikai Ryan Lochte 1:49.63 perces világcsúccsal végzett az élen, méterekkel megelőzve üldözőit. Az országos csúcsát (1:52.74) megközelítő Cseh kiélezett versenyben szorult a harmadik helyre 1:52.89-cel, a japán Szeto Daija éppen befért elé 1:52.80-nal.

 
"Ez az ősz már csak ilyen kétszáz vegyesen. Mindig ennyivel kapok ki..." - összegzett Cseh. - "Ezek a rohadt századok... Szerintem, ha előbb nyúlok be Szetónál, akkor is harmadiknak hoznak ki. Dühös vagyok, továbbá fáradt. Az ezüst meglehetett volna, sajnálom, hogy ez is elment. Mindegy, jövőre összerakom magam, és akkor sokkal jobb lesz."
 

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 100 méter vegyesen

A szerdai nyitónapon 200 méter pillangón győztes, 400 méter vegyesen harmadik helyezett Hosszú pénteken 58.49 másodperces világbajnoki csúccsal - egyéni rekorddal - nyert, nagyon erős hajrájának köszönhetően.

"Nagyon boldog vagyok, bár ez egy "vidám szám", csak rövidpályán van, épp ezért mindenki kicsit másképp áll hozzá, mint az olimpiai távokhoz" - nyilatkozott a döntő után Hosszú Katinka, hozzátéve: nem igazán gondolta, hogy győzni tud.

"Én voltam a leginkább meglepődve, amikor láttam, hogy sikerült elsőként beérnem. Most már inkább azért rágom magam, hogy lehet, mégiscsak el kellett volna indulnom 400 gyorson" - utalt arra, hogy a két szám közelsége miatt az egyiktől visszalépett, noha abban a legjobb idővel került a fináléba.

"Reggel csontra kiúsztam magam, gondoltam, egy négy perc körüli időt ki tudok préselni még magamból, de hát nyilván 3:57-tel nyernek majd, akkor meg minek erőlködjek. Ehhez képest 4:01-gyel győztek... Bár ha gyorson is döntőzök, akkor nyilván nem lettem volna ilyen friss száz vegyesen, úgyhogy jól van ez így."

 

A döntő másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna hetedik lett 59.41-gyel.

"Nem esett jól az úszás, ez egyértelmű. Nem tudom, mi történt velem, nem jó a közérzetem, már az is csoda, hogy ennyit ki tudtam hozni magamból" - kesergett közvetlenül a futam után. 

 

Hosszú három dobogós helyezése mellett a magyar küldöttség további négy érmet nyert eddig Isztambulban: csütörtökön Cseh László másodikként, Verrasztó Dávid harmadikként végzett 400 méter vegyesen, pénteken Gyurta Dániel megnyerte a 200 méteres mellúszást, Cseh László pedig bronzérmet szerzett 200 méter vegyesen.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: úszás,