Győzelemmel kezdtek kézis lányaink a vb-n

2013-12-07
Győzelemmel kezdett a válogatott a Szerbiában zajló női kézilabda-világbajnokságon: Hajdu János csapata 35-27-re nyert a csehek ellen.

 

A tavalyi Eb-n bronzérmes magyarok húsz perc után pörögtek fel. Addig az ellenfél vezetett, de amikor a védelem egyik oszlopa, Poznarová piros lapot kapott Görbicz letaglózásáért, már könnyebben ment a gólszerzés, igaz, a hátsó alakzat ekkor sem zárt tökéletesen.

 

A folytatásban feljavult a játék, a magyarok már 28-18-ra és 31-21-re is vezettek.

Hajdu János szövetségi kapitány együttese legközelebb hétfőn lép pályára az esélytelenebbnek tartott tunéziai válogatott ellen.

 

D csoport, 1. forduló:

Magyarország-Csehország 35-27 (18-16)

Újvidék, 500 néző, V: C. és J. Bonaventura (franciák)

gól: Görbicz 9/3, Bognár-Bódi 6, Cifra 4, Szucsánszki 3/1, Kovacsicz 3, Tomori 3, Triscsuk 2, Bulath 2, Vérten 1, Vincze 1, Soós 1, illetve Knedliková 6, Cerná 4, Luzumová 4/1, Salcaková 3, Kecliková 2, Selucká 2, Hrbková 2, Chrenková 1, Poznarová 1, Kutlvasrová 1, Sterbová 1

 

A vb-nyitányra csaknem 200 magyar szurkoló utazott el Újvidékre. A mérkőzés a csütörtökön 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött.

 

Sok hibával kezdett a magyar csapat, a 9. percben az ellenfél már 6-4-re vezetett, különösen Knedliková volt elemében.

 

A kapitány több poszton cserélt, majd negyedóra elteltével, emberelőnyben Görbicz egyenlített (8-8). De így sem volt gördülékeny a játék, a csehek könnyedén visszavették a vezetést Luzumová jó pillanatainak köszönhetően.

 

A 22. percben Poznarová arcba ütötte Görbiczet, ezért egyből piros lapot kapott, a magyar irányítót pedig le kellett cserélni, és csak a második félidőben tért vissza.

 

Görbicz Anita (b) és a cseh Petra Ruckova  (MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

A magyarok ezt követően tudtak először előnybe kerülni (23. perc: 14-13), majd kínkeservesen vezetést szerezni a pihenőre. A támadójáték ugyan elfogadhatóvá vált, ám a 16 kapott gól a védelem és a kapusteljesítmény kritikája volt.

 

A fordulás után aztán már nem volt gond, a játék minden elemében feljavult a magyar válogatott. A 39. percben már 24-18 volt az állás, igaz, a hatgólos Bognár-Bódit - ugyancsak arcsérülés miatt - le kellett cserélni.

 

A csehek nem tudtak reagálni, 27-18-nál időt kértek ugyan, de ez sem változtatott semmin. A játékrészben a harmadik góljukat a 17. percben dobták, miközben a magyarok már a közönségüknek is játszottak.

 

„Nagy kő esett le a szívemről. A nyitómérkőzéstől kicsit féltem ismerve a cseh csapatot tudtam, hogy nehéz lesz. Az egyik szakaszban nagyon jól játszottunk, ez pedig döntőnek bizonyult. A meccsen voltak jó és felejthető részek. A folytatásban szeretnénk úgy játszani, hogy kevesebb hiba legyen, mint ma” - nyilatkozta a találkozó után Hajdu János.

 

A kilenc gólt szerző Görbicz Anita szerint a csapat nagyon fontos mérkőzést nyert meg a nehézkes indulás ellenére. Amikor feljavult a játékuk, különösen a védekezés, akkor már nem volt kérdéses, ki nyer - tette hozzá.

 

„Úgy érzem, az eredmény nem tükrözi, milyen jól játszottunk mi is. Poznarova kiállításig egyenlő ellenfelei voltunk a nagyon erős magyar csapatnak” - mondta Jan Basny, a csehek szövetségi kapitánya.

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,