Gyógyszer a szerencsejáték függőség ellen?

2013-12-09
Kanadai kutatók sikeresen teszteltek patkányokon egy olyan vegyületet, mely áttörést jelenthet a szerencsejáték függőség kezelésében.

 

A British Columbia University tudósai egy kimondottan patkányok számára tervezett kaszinó segítségével tesztelték azt a gyógyszert, mely a várakozások szerint segíthet csökkenteni a beteges szerencsejátékosok függőségét. Ez az első eset, hogy egy kutatócsoport sikeres kísérletet végzett annak igazolására, hogy a szerencsejáték függőség gyógyszeresen kezelhető. 

 

A “patkány kaszinóban” olyan villogó nyerőgépek voltak, melynek két karját a patkányok a lábaikkal tudták kezelni. A gépek persze nem pénzzel, hanem cukorkákkal jutalmazták az állatokat. A vizsgálat során a patkányok több tipikus játékfüggő viselkedési mintát produkáltak, melyek aztán egy dopamin D4 receptor-blokkoló kezelést követően enyhültek.

 

„Ez a tanulmány jelentős új fényt derít a szerencsejáték függőséggel kapcsolatos agyi folyamatokra.” – összegezte a kísérlet vezetője, Paul Cocker pszichológus. A kutatók kiemelték, hogy ahhoz, hogy a gyógyszer a humán gyógyításban is megjelenhessen további kutatások szükségesek. Az mindenesetre biztos, hogy ha kifejlesztenek egy ilyen gyógyszert, és az hatásosnak bizonyul, annak hatása ijesztő lehet majd a szerencsejáték vállalatok számára…

 
Címkék: játékfüggőség,