Gyárfás lemond, ha nem mi rendezzük a vb-t

2013-07-12
Gyárfás Tamás szerint Magyarország lesz a 2021-es vizes világbajnokság rendezője, de ha nem sikerül elnyerni a jogot, lemond a Magyar Úszó Szövetség elnöki tisztéről.

 

A sportvezető az MTI-nek adott pénteki nyilatkozatában beszélt erről azt megelőzően, hogy a barcelonai vb-n jövő hét péntek délelőtt a 203 tagországot tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA vezérkara dönt arról: nyolc év múlva hol rendezik az úszók, vízilabdázók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók világbajnokságát.

 

Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere (b) és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (j) kicserélik a dokumentumokat, miután együttműködési megállapodást írtak alá a 2021-es vizes világbajnokság magyar pályázatáról és a június 22-én sorra kerülő Magyar Úszás Napjáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Danubius Hotel Hélia szállóban 2013. június 19-én. MTI Fotó: Földi Imre

 

"Ez az a megmérettetés, amelyen a második hely már valóban kudarc" - jelentette ki Gyárfás, aki tagja a Bürónak, annak a 22 fős testületnek, amely a vb színhelyéről szavaz. "Itthon az utolsó pillanatban, február 21-én dőlt el, hogy pályázunk, de azóta minden úgy megy, mint a karikacsapás. Másnap, az akkor zajlott Büró-ülésen már személyesen adhattam át Orbán Viktor miniszterelnök levelét a FINA elnökének. A kormány azóta is minden támogatást biztosít, a pályázat sikere esetén a Dagály strandfürdő fantasztikus új úszókomplexummal bővül" - mondta.

 

Arra a kérdésre, hogy a létesítmény akkor is felépül-e, ha nem Magyarországra esik a választás, Gyárfás kétségeinek adott hangot. A létesítmény biztosan elkészülne a megadott határidőre, de ha a rendezést mégsem nyeri el Magyarország, akkor félő, hogy még jó ideig az uszoda-csodára is várni kell - mondta.

 

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (j) a 2021-es vizes világbajnokság magyar pályázatáról és a június 22-én sorra kerülő Magyar Úszás Napjáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Danubius Hotel Hélia szállóban 2013. június 19-én. Balról Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára (takarásban). MTI Fotó: Földi Imre

 

Hozzáfűzte: a felelősséget csak növeli, hogy a FINA elnöke budapesti látogatásakor jelezte, ha a magyar főváros 2017-ben a junior világbajnokságnak is kész otthont adni, az a magyar pályázat számára előnyt jelent.

 

"A kormányfő még erre is igent mondott. Nagyon nagy tehát a tét" - szögezte le a MÚSZ elnöke, majd jelezte, ha a kandidálás nem jár sikerrel, akkor neki le kell vonnia a szükséges következtetést. "Ha a felfokozott várakozás ellenére csalódást okozunk, ez esetben méltatlannak érzem magam arra, hogy továbbra is én vezessem a Magyar Úszó Szövetséget."

 

A FINA Büró Barcelonában a 2021-es mellett a 2019-es vb-színhelyét is kijelöli. Japán és Kína visszalépése után a Koreai Köztársaság és Magyarország mellett az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán maradt versenyben. Gyárfás Tamás szerint 2019-ben a dél-koreaiak, 2021-ben pedig a magyarok lesznek a rendezők. A MÚSZ elnöke úgy látja, az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán számára az lenne a legkedvezőbb, ha a másik két pályázó erejének ismeretében szintén visszalépne.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény, úszás,