Gulyás szerint nem Andy Vajna miatt dózerolták le a nyerőgép-ágazatot

2012-10-04
Gulyás Gergely nemmel válaszolt az atv.hu azon kérdésre, hogy összefüggésbe hozható-e a törvénymódosítás Vajna András filmproducerrel, kormánybiztossal, illetve az ő érdekeltségeivel.

 

„A kaszinókon kívül működő nyerő automaták betiltását az ezek által okozott társadalmi károk mérséklése indokolja” – közölte az atv.hu-val Gulyás Gergely, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes tagja.

 

Arra a kérdésre, hogy egy évvel ezelőtt, a szeptemberi törvénymódosításkor még nem léteztek-e azok a bizonyos nemzetbiztonsági szempontok, a politikus így válaszolt: „A Nemzetbiztonsági Bizottság most kapott tájékoztatást”…

 

Gulyás József egykori szabaddemokrata politikus, a Nemzetbiztonsági Bizottság volt tagja úgy látja: nemzetbiztonsági okok és gazdasági érdekek egyaránt közrejátszhatnak a törvénymódosításban. Közölte: „a szerencsejáték-ipar pénznyerő-automatás üzletága folyamatosan a nemzetbiztonsági szolgálatok látókörében van”. A volt politikus szerint a félkarú rablókkal kapcsolatos „érdekérvényesítő aktivitás” általában akkor erősödik fel, amikor a területtel kapcsolatos jogszabály-módosítás várható, vagy zajlik. „Ez, hogy ne beszéljünk mellé – fogalmazott a volt liberális képviselő – konkrétan azt jelenti, hogy a döntés előkészítésben résztevők közigazgatási szereplőket és a törvényhozás meghatározó szerepet játszó tagjait különböző korrupciós technikákkal igyekeznek befolyásolni.” Ennek a lobbicsoportnak az az érdeke, hogy minél mélyebb kapcsolatokat alakítson ki a döntéshozókkal. A politikai erőviszonyoknak megfelelően most a kormányzati, illetve fideszes kapcsolatoknak van komoly szerepe – tette hozzá a nemzetbiztonsági szakértő. 

 

Az atv.hu összefoglalója itt olvasható.

 

 

Címkék: nyerőgép,