Guardiola szenzációs igazolástól hangos az európai sajtó

Egész Németország számára dicsőség, hogy Josep Guardiola a Bayern Münchent választotta - értékelte a német sajtó a spanyol sikeredző és a bajor klub megállapodását.

  

A müncheni Süddeutsche Zeitungban a Jelzésértékű személyzeti döntés című kommentár szerint erőteljes jelzés a nemzetközi futballközösségnek, hogy a Bayern München felül tudta múlni a "mindenféle Katarból és Abu-Dzabiból származó sejkek" révén szinte kimeríthetetlen anyagi forrásokkal rendelkező francia és brit klubokat "a világ legkeresettebb edzőjének" megszerzéséért indult versenyben. Guardiola szerződtetésének az az üzenete, hogy német klubok is megjelentek "a legmagasabb szinten". A három évre szóló szerződés emeli a Bundesliga egészének tekintélyét, a csillagászati fizetések körüli állandó vitában pedig ugyancsak jó jel, hogy Guardiola nem a legtöbb pénzt, hanem a legjobb sportszakmai programot ajánló klubot választotta - írta a müncheni lap.

 

A Bayern nagy fogása című kommentárjában a Die Welt hangsúlyozta: a Bayern München nem csupán egy klub, hanem egy "mintaszerűen vezetett részvénytársaság", a spanyol sikeredző választása pedig messze túlmutat a sport világán, megerősíti Németország kiemelt helyét Európában, és rávilágít arra, hogy a németek helytállnak a tehetségekért folytatott globális versenyben.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Nem díva, hanem szerető című kommentárja szerint Guardiola döntése a lehető legnagyobb elismerés a német labdarúgás számára, hiszen az edző bármilyen állást megkaphatott volna. Ugyanakkor a bajorok a spanyol szakember szerződtetésével "nem váltottak bérletet" a Bundesliga vagy a Bajnokok Ligája első helyére. Guardiolának először "bizonyítania kell, hogy hazáján kívül is használni tudja különleges képességeit" - írta a frankfurti lap.

 

A német újságok szinte kivétel nélkül a címoldalon, a hírportálok, hírműsorok pedig vezető helyen foglalkoztak Josep Guardiola szerződtetésével. A Bild című bulvárlap például "A Bayern elhozza a csodaedzőt" szalagcímmel számolt be a hírről, míg a Berliner Morgenpost a "Spanyol lesz az FC Bayern" címet adta a "rekordbajnok szenzációs fogásáról" a címlapon közölt beszámolónak.

 

Összetörte az angolok szívét

A nemzetközi sajtó meglepetten fogadta és szenzációnak minősítette Josep Guardiola és a Bayern München megállapodásának szerdai bejelentését.

 

OLASZORSZÁG: 

La Gazzetta dello Sport:

"Pep császár, micsoda szenzáció. Guardiola a Bayernt választotta."

Corriere dello Sport:

"Bayern-csel: a müncheniek megszerezték Guardiolát."

Tuttosport:

"Létrejött a Bayern-Guardiola egyezség, ez aztán a bombameglepetés."

 

SPANYOLORSZÁG:

El País:

"A Bundesliga elvarázsolta Guardiolát. A tréner a német futball egészséges gazdasági helyzete miatt választotta a münchenieket."

El Mundo:

"Guardiolát sem a Chelsea-nél vagy a Manchester Citynél várható busás fizetés, sem Ferguson öröksége a Manchester Unitednél, sem a Milannál a Comói-tóra nyíló panoráma nem tudta elcsábítani. Téli álmának végeztével a tréner New Yorkban egyezett meg a Bayernnel."

El Periodico:

"Guardiola császárt a bajorok történelme és játékstílusa győzte meg a hároméves szerződésről."

La Vanguardia:

"A Bayern nyerte meg a Guardioláért vívott nemzetközi küzdelmet."

Marca:

"Pep trükkje: a Bayern elképesztette a futballvilágot Guardiola megszerzésével."

 

ANGLIA:

The Guardian:

"A Chelsea-nek és Roman Abramovicsnak tudomásul kell vennie, hogy pénzzel nem lehet megvenni Guardiola szeretetét."

The Times:

"Guardiola miatt Abramovics benne van a pácban."

The Daily Telegraph:

"Az angol szövetség 150. születésnapján Guardiola dicsérte az angol játékmódot, majd ott vitte be az ütést, ahol a legjobban fáj: a Chelsea helyett a Bayernt választotta. Mindenkinek repesett a szíve, amikor szerelmet vallott a Premier League-nek, aztán mindenkié összetört, amikor a Bayernnek adta a jövőjét."

The Sun:

"Pep bajorországi megállapodása meglepte a Chelsea-t és a Cityt, és sokkolta a Premier League-et. Guardiola összetörte az angolok szívét, amikor igent mondott a Bayernnek. A német gigász nagyobb vonzerőt jelentett számára, mint a Manchester City vagy a Chelsea."

Daily Mail:

"Auf Wiedersehen, Pep!"

 

SVÁJC:

Blick:

"Guardiola felveszi a bőrnadrágot. Vajon Xherdan Shaqiriből új Lionel Messit csinál?"

Tages-Anzeiger:

"A Bayern mellett a teljes európai futballelit Guardiola kegyeit kereste: a Manchester City, a három évre 66 millió eurót kínáló Chelsea, a tékozló Paris Saint-Germain, az AC Milan és az AS Roma is."

Neue Zürcher Zeitung:

"Guardiola szerződése nemcsak a Bayern újonnan nyert öntudatának a jele, hanem állásfoglalás is egy olyan futball mellett, amelynek alig van már köze a hagyományos Bayern-stílushoz."

 

HOLLANDIA:

Voetbal International:

"A Bayern megszerezte az abszolút sikertrénert, aki halmozza a trófeákat."

Algemeen Dagblad:

"Guardiola nemcsak a Bayern Münchent, hanem az egész Bundesligát fényesebbé teszi."

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,