Gigantikus adósságállományt halmozott fel a Caesars kaszinólánc

2013-10-25
A Caesars Entertainment-nek nagyobb adóssága van, mint a nemrégiben csődöt jelentett Detroitnak.

 

Mint ismert, júliusban hivatalosan is csődöt jelentett a korábban leginkább az amerikai autóipar bölcsőjeként és fellegváraként emlegetett Detroit. Ez volt az eddigi legnagyobb méretű önkormányzati csődeset az Egyesült Államokban, a nagyváros hosszútávú adósságát 18,5 milliárd dollárra becslik. 

 

Több Wall Street-i szakember szerint a legnagyobb amerikai kaszinószolgáltató hasonló úton jár, ugyanis a Caesars nem kevesebb, mint 23,5 milliárd dollár hosszútávú adósságot tart nyilván könyveiben. Ennek legnagyobb része 2008-ból származik, mikor a céget 30,1 milliárd dollárért kivásárolta az Apollo Global Management és a TPG Capital.

 

A recesszió Amerika-szerte alapos pusztítást végzett a kaszinószolgáltatók körében, és a Caesars-t, melynek több, mint 50 kaszinója van 13 államban, teljes erejéből érte a vihar. A vállalat a legfontosabb létesítményeiben érezte meg leginkább a nyomást: Las Vegasban, ahol 10 komplexumot üzemeltet, és Atlantic City-ben, ahol a 12 kaszinóból álló piac egynegyede az ő tulajdonában van.

 

2012-ben a vállalat közel 8,6 milliárd dollárnyi bevétel mellett 1,5 milliárd nettó veszteséget könyvelt el. Jelenleg azonban nem is a cég eredménye, hanem adóssága áll a figyelem középpontjában. Az év elején a Moody's "fenntarthatatlannak" nevezte a Caesars adósságállományát.

 

A Nevadai Szerencsejáték Hatóság júliusi ülésén a Caesars helyettes jogtanácsosa, Michael Cohen elismerte, hogy a vállalat adóssága – ami 10 milliárd dollárral magasabb, mint az MGM Resorts Internationalé – nagy, de kezelhető. „Mi úgy gondoljuk, hogy menedzselhető, mások azonban nem értenek egyet ezzel.” mondta Cohen.

 

Egyesek úgy vélik, hogy a vállalat a nem szorosan a szerencsejátékhoz kapcsolódó szolgáltatásoktól reméli ügyei rendeződését, így például az újonnan bejelentett Linq projekttől. Az 550 millió dollárból megvalósuló komplexumban helyet kap majd egy 28 ezer négyzetméteres áruház, egy 168 méter magas óriáskerék valamint számos étterem és szórakozóhely. 

 

Mások szerint a vállalat valódi növekedési potenciálja az interaktív divízióban rejlik, mely a wsop.com pókertermet üzemelteti Nevadában, és most New Jersey-ben is valódi pénzes liszenszet remél.  A vállalat a brand kiterjesztését tervezi az online szerencsejátékot a jövőben legalizáló államokban is. 

 

A közösségi és mobil kaszinójátékokban komoly pénz van, ezeket a Caesars két leányvállalatán, a Playtika-n és a Buffalo Studios-on keresztül kínálja. 2012-ben a vállalat teljes interaktív bevétele 193,3 millió dollár volt, idén a várakozások szerint elérheti a 283 millió dollárt.  A Caesars  közösségi kaszinó bevételeinek jelenleg közel fele a mobilos és tabletes appokból származik, és Adam Krejcik iparági elemző szerint a vállalat a teljes iparág 3,7 milliárdos bevételéből 407-488 millió dolláros szeletet hasíthat ki 2015-re. 

 

De hogy a közösségi játékok segíthetnek-e visszafizetni a Caesars adósságait? Ehhez bizony meglehetősen sok virtuális zsetonra lesz szükség…

 

Címkék: kaszinó,