Gibraltárnak és a szerencsejáték cégeknek betehet a Brexit

2016-07-08
A gibraltári liszensszel rendelkező szerencsejáték cégeknek a Brexit után nem lesz EU-s liszenszük…

 

A Gibraltár-ügy nagyobb hatással lehet a fogadási szektorra, mint a Brexitre érkező fogadások miatti sokk, és a zuhanó font-árfolyam – állítja a Better Collective. Az olyan nagy szerencsejáték cégek ugyanis, mint a William Hill, a Ladbrokes és a Bwin.party az Egyesült Királysághoz tartozó Gibraltárról üzemeltetik online szerencsejáték oldalaikat.

 

„A gibraltári székhelyű szolgáltatóknak egyszeriben csak nem lesz EU liszenszük, és az még a jövő zenéje, hogy mennyire lesz számukra ily módon bajos a szolgáltatás az olyan nagy EU piacokon, mint például Németország.” – nyilatkozta a Better Collective vezető üzleti managere, Michel Kopec. 

Nem véletlen, hogy Gibraltár nagyon nem akarna kilépni az EU-ból, elsöprő többséggel az EU-ban maradásra szavaztak – csupán a szavazatok 4,1 százaléka érkezett a kilépésre.

„A Brexit azokra a cégekre is hatással lehet, melyeknek a székhelye Gibraltáron van, de a szolgáltatásuk illetve a szervereik az EU-ban vannak, ami azt jelenti, hogy a fogadóirodák és az őket kiszolgáló cégek hamarosan szedik a sátorfájukat.” A Brexit azoknak a cégeknek is „hatalmas fejfájást” okoz, melyek más brit tengerentúli területekről (Alderney, Man-szigetek) üzemelnek – ha az Egyesült Királyság nem lesz többé EU-tag, valószínűleg ők is kénytelenek lesznek költözködni.

 

És, hogy mi lesz a legvalószínűbb helyszín, ahová ezek a cégek átcihelődnek? Valószínűleg Málta, mely EU tagállamként szabadon kereskedhet más EU tagországokkal, és mely már eddig is robosztus és növekvő szerencsejáték szektort tudhatott magáénak. Az online szerencsejáték ipar gyorsan Málta egyik legnagyobb gazdasági sikerágazata lett, jelenleg körülbelül 300 szerencsejáték cég rendelkezik máltai liszensszel. A máltai állam évi több mint 25 millió euró bevételre tesz szert a szerencsejátékokból, és ez a szám folyamatosan nő. Az előrejelzések már korábban is azt mutatták, hogy Málta hamarosan a világ elsőszámú szerencsejáték állama lehet, a Brexittel ennek oddssza jelentősen esett…