Gibraltár maradt az online szerencsejáték paradicsoma – legalábbis egyelőre

2015-04-28
Az új angol játékadótól Gibraltár összeomlását várták, de az aprócska terület, ahol majdnem 3 tucat nagy szerencsejáték cég zsúfolódott össze, úgy néz ki, nem vesztette el varázsát.

 

Az Admirális Alagút 

 

Az Admirális Alagút nagyjából egy kilométer hosszan fut a Gibraltári sziklán keresztül. 1942-ben a Lámpa Hadműveletnél használták, ami során Észak-Afrika felé intéztek támadásokat Dwight Eisenhower vezetésével.

 

Noha a katonai térképek a mai napig a falon lógnak, az alagút számtalan szobája teljesen más célt szolgál. Itt tárolják a Continent 8 Technologies szervereit, egy olyan adatkezelő társaságét, ami a szerte a világban végrehajtott internetes szerencsejátékkal kapcsolatos tranzakciókért felel .

  

Az alagút jelképe annak, mennyire megváltozott Gibraltár szerepe az elmúlt évtizedekben. A kulcsfontosságú, brit fennhatóság alatt álló terület az ezredforduló után az online szerencsejáték nem hivatalos központjává vált.

 

A piacról számokban, röviden

 

A globális online szerencsejáték piac hatalmas fejlődésen ment keresztül: A H2 Capital adatai szerint 2014-ben a tiszta játékbevétel (a teljes bevételből a nyeremények kifizetése után megmaradt összeg) túllépte a 30 milliárd (!) eurót, 11%-kal szárnyalva túl az előző évi adatot.

 

Gibraltár előnyei 

 

Gibraltár az előnyös adózási környezetével vonzotta magához a szerencsejáték szolgáltatókat. Alacsonyabb a vállalati adó, marketing költések után nincs extra adó, és persze az itt bejegyzett cégek mentesültek az Egyesült Királyságban kiszabott játékadó alól is. Az elmúlt évtizedekben rengeteg cég költöztette ide székhelyét Angliából és egyéb országokból , köztük a Ladbrokes, William Hill, Bwin.party és legutóbb már a Bet 365 is. Összesen 34 online szerencsejáték vállalat működik a Spanyolország legdélebbi csücskén elhelyezkedő icipici területen.

 

Az új rém: a fogyasztás helye szerinti adó

 

Tavaly azonban Gibraltár központi pozíciója veszélybe került. Az Egyesült Királyság sok éves tervezési folyamat után bejelentette a „fogyasztás helye szerinti adózást”. Ez 2014 decembere óta azt jelenti, hogy a távszerencsejáték cégeknek az Egyesült Királyság területéről játszó felhasználók után keletkezett tiszta játékbevétel után 15% adót kell fizetniük. Korábban a cégeknek saját székhelyük, nem a játékosaik lakóhelye alapján kellett leróniuk a terhet. 

 

A Gibraltáron székelő cégek majdnem mindegyike egyetért abban, hogy a fogyasztás helye szerinti adó konszolidációhoz fog vezetni. De amíg voltak, akik azt feltételezték, hogy az adó bevezetése miatt sok vállalat egyből elhagyja majd Gibraltárt, minden  jel arra mutat, hogy az ország iránti szerelem a mai napig töretlen.

 

Az ír Boylesports a gibraltári szerencsejáték közösség legújabb tagja, most áprilisban kapta meg liszenszét. A Continent 8 tehát még nagyobb területeket foglal el a Sziklából, új szervereket kell telepíteni, hogy az iparág hihetetlen méretű igényét ki tudják szolgálni.

 

Más cégek is növekedéssel számolnak. A Ladbrokes új vezetője, Jim Mullen is látogatást tett itt csapatával a hónap elején, kinevezése után pár héttel, és elmondta, hogy szeretnének terjeszkedni Gibraltáron, és a Ladbrokes új helyettes vezetője minden héten el fog ide látogatni.

 

A bizalom töretlen

 

A szintén angol Gala Coral  is ide költöztette cégének egy részét az adóváltozások miatt.  Hasonlóan vetélytársaihoz, a Gala is dicséri Gibraltár szerencsejátékkal kapcsolatos gazdasági rendszerét, ami még így, az angol adó bevezetésével is érvényesül. A cégnek 400 alkalmazottja van itt. Paul Meeham, a Gala pénzügyi igazgatója szerint itt a legkönnyebb munkaerőt találni.

 

Az online szerencsejáték iparágban jelenleg 3.000 ember van foglalkoztatva, Gibraltár teljes lakossága 33.000 fő, de sokan ingáznak a határ menti spanyol településekről is.

 

„Már 2011 óta rebesgették a fogyasztás helye szerinti adó bevezetését, mégis azóta több, mint 1000 fővel nőtt az iparágban foglalkoztatottak száma.”- ezt már Albert Isola, a pénzügyi szolgáltatás és játékügyi miniszter mondja. Szerinte úgy látszik, a fogyasztás helye szerinti adózás mégsem veti vissza a helyi iparágat.

 

Érdekes állapotok uralkodnak a szektorban; Gibraltár teljes online szerencsejáték ipara mindössze néhány, a 60-as években szürke betonból készült irodaépületbe van bezsúfolva – több tucat cég egy helyen. Amennyiben valamelyik alkalmazottnak elege van aktuális cégéből, egyszerűen átmegy a folyosó másik oldalára, hogy új állást találjon magának.

 

A Regulus Partners tanácsadó cég igazgatója, Scott Longley szerint minden országnak joga van saját igényei szerint szabályozni a szerencsejátékot. Az erre való igény nem csak Európában, de Amerikában, sőt Ázsia bizonyos részein is jelentkezni fog.

 

Gibraltár egyelőre megúszta az új angol adó bevezetését, noha Longley szerint egyes cégek minden bizonnyal vissza fognak szivárogni az anyaországba. De a fentiek alapján hamarosan nem csak az angol, de más országokban meghozott szabályozó intézkedések is erős behatással lehetnek az online szerencsejáték szektorra.

 

Az aranykor vége 

 

Megítélése szerint az online szerencsejáték aranykora lassan véget ér. Utolérte az iparágat az adó, és a jogalkotók akarata az Egyesült Királyságból, Franciaországból,  Spanyolországból, Olaszországból, és Amerikából.

 

Miközben a szerencsejáték cégek aktívan törnek előre az új piacokon, az egyes országok jogalkotói bizalmatlanul szemlélik az interneten keresztül szabadon terjedő játékok népszerűségét, és rendszeresen jönnek ki új intézkedések arra, hogy ők is kapjanak egy részt a tortából. Éppen ezért a szerencsejátékos cégek vezetői figyelmesen követik a szabályozási folyamatokat és azok veszélyeit. 

 

Ugyanakkor az online szerencsejáték a mindennapok része lett sok országban, és Gibraltáron is. Ahogy a Gala Coral egyik munkatársa megállapította: „Hihetetlen, hogy az összes, bár, kocsma az iparágban dolgozókkal van tele. Elképzelni sem tudom, hogy mi volt itt előtte.”